€ 59,00


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Het Historisch Stadscentrum van Hoogeveen. Toen en Nu. In Beeld.

Ronald Wilfred Jansen • Boek • paperback

  • Samenvatting
    ‘T OGEVEINSE KLAAGLIED

    ‘t Ogeveine, kale Bijlmer,
    van het mooie Dèentse laand,
    oen straoten, strak as elastiek,
    stikt vlukend of bij ‘t Olde Zaand.
    Coevern, Möppelt, ‘t midden van Assen,
    ‘t is verriekt en op efleurd,
    deur al dat moois wat daor bewaard is.
    Slinterend woj daor op ebeurd.
    ‘t Ogeveine, beste Bijlmer,
    al oen wieken bint edempt.
    Oen Heilig Asfalt en - Beton
    hef alles mit zien sfeer estemd.
    Zölfs de oldste kark is jong,
    en zuuk ie naor een older huus,
    dan koom ie mit een grote sprong,
    bij die paar gevelties an ‘t Kruus.
    Ze bint wel mooi, architectonisch,
    bint ze weerdevol as gold,
    maor bint ze daormit ok historisch?
    Maakt zoe warm of laot z’oe kold?
    Verdwenen, verbouwd, en of ebrèuken,
    is de rest van oen cultuur.
    Het echood nao, te vaak ezegd:
    “ ‘t Mut plat. ‘t Is niks. Bewaren?
    Te duur!”

    Veldeling
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 200mm x 200mm
    Aantal pagina's : 274
    Uitgeverij : PUMBO
    ISBN : 9789490482114
    Datum publicatie : 03-2014
  • Inhoudsopgave
    Recensie

    DE SPIEGEL VAN RONALD W.JANSEN

    Hoogeveen, toen en nu. Bijna iedereen heeft er een mening over. Waar de een geniet van de nieuwe architectuur, of vol is van de vooruitgang die toch zo broodnodig was tussen al die ouwe troep, voelt de ander zich machteloos tegenover een (bijna) alles vernielend beleid of gebrek aan beleid, waardoor van de oude plaats Hoogeveen maar weinig over is. Een prachtig landelijk gebied als De Weide verdween na 1970 in een paar jaar tijd onder een nieuwe woonwijk, zonder dat er moeite werd gedaan om wat oude panden overeind te houden. De Wolfsbos, jaren 60/70 idem, de Hoofdstraat, daar had de verandering al ingezet direct na de demping van 1948.

    Bij dat alles moeten we het vaak doen met herinneringen. Oude foto's zijn verspreid over diverse sites en boeken, nieuwe impressies missen we nogal eens, of we kennen alleen ons eigen stukje Hoogeveen. Dat is nu anders geworden. Ronald W. Jansen, bekend van fotoboeken over Anne Frank, heeft Hoogeveen tegen het licht gehouden, doorgelicht, geteld, gewogen, en u mag zelf oordelen of het wel of niet te licht bevonden is. Een prachtige serie oude foto's wordt tientallen jaren na dato geplaatst naast kleurenfoto's van de huidige situatie. De fotograaf zelf hierover: "De historische en actuele foto’s vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten is mijn indruk. Voelbaar is voor mij duidelijk de leegte die de verdwenen monumenten en straat beelden in Hoogeveen achterlaten. Ik word er niet gelukkig van. De ziel lijkt uit Hoogeveen weg te trekken, terwijl in een stadje zoals Meppel nog aardig wat van het oude bewaard is, ondermeer het Station NS. In Hoogeveen is niet alleen het historische treinstation al decennia jaren gelden met de grond gelijkt gemaakt, zelfs de restauratie is nu weggehaald wat geen gastvrij onthaal is voor de bezoekers van Hoogeveen." En: "Hopelijk kunnen nog volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Ik hoop ook dat ik een jonger publiek wat bewustzijn voor behoud van cultureel erfgoed kan bijbrengen met mijn boek. Ik ben niet zo’n leraar voor de klas, vandaar dat ik mijn boodschap graag via een boek uitdraag. Het fotoboek is mede een tijd document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen".

    Het is de spiegel van Ronald W. Jansen die het verdient om door iedere Hoogevener bekeken te worden. Om dan vervolgens gefundeerd een eigen visie op Hoogeveen toen en nu te kunnen geven. Persoonlijke meningen, hartstikke mooi, maar het begint bij feiten. De feiten in het boek kunnen we niet omheen.

    Albert Metselaar, april 2014
  • Reviews (9 uit 2 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    07-01-2015
    Hoogeveen / Ronald Wilfred Jansen
    Hoogeveen is een fotoboek van Ronald Wilfred Jansen over de historische binnenstad van Hoogeveen. Deze gemeente is gelegen in het zuiden van de Nederlandse provincie Drenthe. De auteur heeft in de jaren 1970 gewoond in Hoogeveen en is er teruggekeerd in 2007. Meteen was dit een confrontatie met een stad die erg was veranderd, net als veel andere gemeenten en steden. Het boek is dan ook in de eerste plaats samengesteld omwille van nostalgische redenen. Er werden de laatste decennia veel woningen bijgebouwd en waterlopen gedempt. Industrieterreinen en kantoorpanden verschenen op plaatsen waar ooit koeien in de weilanden stonden. Het streekeigene, de oude gebouwen en straatarchitectuur die herinnerden aan de (veen)geschiedenis verdwenen uit het gezichtsveld. ‘We kunnen niet alles bewaren, maar in Hoogeveen is men nogal met de botte bijl tekeer gegaan’, zo stelt de auteur onomwonden in de inleiding van het boek. Gevolg van dit alles is dat Hoogeveen veel van zijn uitstraling heeft verloren. Het commerciële kortetermijndenken heeft het te vaak gewonnen van het behoud van het culturele erfgoed op de langere termijn. Nochtans kan het anders volgens Jansen. Zo zijn in het naburige Meppel veel oude gevels goed bewaard gebleven, waaronder het oude treinstation. Volgens de auteur had het behoud van de historische panden en straten misschien ook meer volk en klanten kunnen lokken naar het centrum, want door de economische crisis staan veel winkels leeg. Maar het zijn niet alleen de gebouwen die zijn verdwenen. Ook sierlijke bomenlanen, waterlopen en fleurig onderhouden plantsoenen zijn weg. Het boek bevat heel wat foto’s van het historische stadscentrum van Hoogeveen van vroeger en nu. De monumenten in de andere deelgemeenten werden buiten beschouwing gelaten. Per twee pagina’s wordt links de foto van de vroegere toestand weergegeven en rechts de actuele toestand. Het esthetische aspect staat niet voorop bij de actuele foto’s. Er werd in de eerste plaats getracht een foto te maken vanuit hetzelfde perspectief als de historische foto’s. De oude foto’s dateren grotendeels uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De actuele foto’s werden genomen in de periode februari en maart 2014. Bij iedere foto wordt een jaartal vermeld en wat commentaar. Aan de hand van de plattegrond (Google Maps) achteraan in het boek en de beschrijving bij de foto’s zijn de locaties gemakkelijk terug te vinden. Het boek wordt afgesloten met de vermelding van enkele websites waar je meer info en foto’s kunt vinden. Achteraan op de flap staat nog een gedicht van Albert Metselaar in het plaatselijke dialect. Hoogeveen verplicht iedere Hoogevener om de evolutie van zijn of haar gemeente te bekijken en op basis van deze gegevens te oordelen hoe het verder moet met het cultureel erfgoed.


    Geplaatst door uit Hoogeveen
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    23-04-2014
    DE SPIEGEL VAN RONALD W.JANSEN
    Hoogeveen, toen en nu. Bijna iedereen heeft er een mening over. Waar de een geniet van de nieuwe architectuur, of vol is van de vooruitgang die toch zo broodnodig was tussen al die ouwe troep, voelt de ander zich machteloos tegenover een (bijna) alles vernielend beleid of gebrek aan beleid, waardoor van de oude plaats Hoogeveen maar weinig over is. Een prachtig landelijk gebied als De Weide verdween na 1970 in een paar jaar tijd onder een nieuwe woonwijk, zonder dat er moeite werd gedaan om wat oude panden overeind te houden. De Wolfsbos, jaren 60/70 idem, de Hoofdstraat, daar had de verandering al ingezet direct na de demping van 1948. Bij dat alles moeten we het vaak doen met herinneringen. Oude foto's zijn verspreid over diverse sites en boeken, nieuwe impressies missen we nogal eens, of we kennen alleen ons eigen stukje Hoogeveen. Dat is nu anders geworden. Ronald W. Jansen, bekend van fotoboeken over Anne Frank, heeft Hoogeveen tegen het licht gehouden, doorgelicht, geteld, gewogen, en u mag zelf oordelen of het wel of niet te licht bevonden is. Een prachtige serie oude foto's wordt tientallen jaren na dato geplaatst naast kleurenfoto's van de huidige situatie. De fotograaf zelf hierover: "De historische en actuele foto's vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten is mijn indruk. Voelbaar is voor mij duidelijk de leegte die de verdwenen monumenten en straat beelden in Hoogeveen achterlaten. Ik word er niet gelukkig van. De ziel lijkt uit Hoogeveen weg te trekken, terwijl in een stadje zoals Meppel nog aardig wat van het oude bewaard is, ondermeer het Station NS. In Hoogeveen is niet alleen het historische treinstation al decennia jaren gelden met de grond gelijkt gemaakt, zelfs de restauratie is nu weggehaald wat geen gastvrij onthaal is voor de bezoekers van Hoogeveen." En: "Hopelijk kunnen nog volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Ik hoop ook dat ik een jonger publiek wat bewustzijn voor behoud van cultureel erfgoed kan bijbrengen met mijn boek. Ik ben niet zo'n leraar voor de klas, vandaar dat ik mijn boodschap graag via een boek uitdraag. Het fotoboek is mede een tijd document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen". Het is de spiegel van Ronald W. Jansen die het verdient om door iedere Hoogevener bekeken te worden. Om dan vervolgens gefundeerd een eigen visie op Hoogeveen toen en nu te kunnen geven. Persoonlijke meningen, hartstikke mooi, maar het begint bij feiten. De feiten in het boek kunnen we niet omheen.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 59,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



2-3 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen