€ 30,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Sih Khay Hie een firma en een familie

Patricia Tjiook-Liem • Boek • hardback

  • Samenvatting
    Het boek 'Sih Khay Hie - een firma en een familie' beschrijft onder andere de geschiedenis van het familiebedrijf in textiel in Semarang dat de naam draagt van de oprichter. De firma Sih Khay Hie begon in 1880 als een eenmanszaak. Deze groeide uit tot een bloeiend familiebedrijf dat tenslotte in 1970 ophield te bestaan. De overige hoofdstukken zijn gewijd aan verschillende aspecten van de familie, zoals de emigratie, de tradities en de sociale betrokkenheid, het wonen in Semarang en het familieleven.
    Voor dit boek heeft de auteur (Patricia Tjiook-Liem, achterkleindochter van Sih Khay Hie) geput uit interviews, familiedocumenten en uit het door haar verrichte bronnen- en veldonderzoek. Het boek is vormgegeven door haar dochter Mei Lan Tjiook, die met haar foto's voor een belangrijke toevoeging en verrijking van de tekst zorgde.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 250mm
    Aantal pagina's : 104
    Uitgeverij : Woodstones.eu
    ISBN : 9789082305005
    Datum publicatie : 01-2015
  • Inhoudsopgave
    Inhoud
    Inleiding

    1 Over de emigratie uit China

    2 Fa. Sih Khay Hie & Co
    ___1880-1911: Sih Khay Hie, een eenmanszaak
    ___1911-1948: Sih Khay Hie & Co., een vennootschap onder firma
    ___1942-1945: de Japanse tijd
    ___1946-1970

    3 Traditioneel en sociaal betrokken
    ___Binnen de familiekring
    ___Voor de Chinese gemeenschap in Semarang

    4 Wonen in Semarang
    ___Het familiehuis in Gang Warung
    ___Het woonhuis in Semarang en het buitenhuis in Oengaran

    5 Het familieleven
    ___De eerste generatie: overgrootvader en overgrootmoeder Sih Khay Hie
    ___De tweede generatie, mijn grootouders: Engkong Tiauw Hin en Mah Djoen
    ___Een familieleven tussen tradities en moderniteit

    Bronnen
    Eindnoten
  • Reviews (9 uit 1 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    16-06-2023
    Een goed familie boek
    Geschiedenis van de familie van toen tot nu


    Geplaatst door uit Amsterdam , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 30,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



5-6 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

1880-1911: Sih Khay Hie, een eenmanszaak

Spoedig na zijn huwelijk, in 1880, begon Sih Khay Hie voor zichzelf. Hij zette een eigen stoffenwinkel op in Gang Warung Kulon en zijn verblijf in Nederlands-Indië kreeg een vast fundament toen hij op 7 augustus 1882 een vergunning tot vestiging kreeg. De beginjaren van het bedrijf moeten niet gemakkelijk zijn geweest. Tot het begin van de 20ste eeuw maakte Nederlands-Indië economisch een zeer moeilijke tijd door.

Sih Khay Hie begon als kleinhandelaar en groeide in deze eerste periode uit tot tussenhandelaar. Hij verkocht textielgoederen in de vorm van garens (voor de weverijen), ‘mori’ (witte katoen voor batikkerijen) en gewone ‘kain klontong’ (bedrukt katoen) voor de bevolking. Het zaken doen met de Europese importeurs verliep op krediet, hetgeen betekende dat deze importeurs hem dat krediet gaven in de vorm van goederen c.q. textiel. Pas na verkoop hiervan werd dat krediet in geld terug betaald. Voor deze vorm van handel drijven was er dus weinig kapitaal nodig.

Feesten in de familie

Het hoogtepunt in het familieleven was Chinees Nieuwjaar. Het Chinees Nieuwjaar en de periode daarna betekende voor de familie Sih drie keer feest. Het was feest op de dag van Chinees Nieuwjaar zelf, daarna op de verjaardag van Engkong Tiauw Hin ongeveer negen dagen later en vervolgens werd Tjap Go Meh gevierd op de 15de dag na Chinees Nieuwjaar.

Als kleinkinderen moesten wij op Nieuwjaarsdag in de middenkamer Engkong Tiauw Hin en Mah Djoen een Gelukkig Nieuwjaar wensen. Engkong Tauw Hin was zoals altijd in een Europees kostuum gekleed, Mah Djoen in een ‘shanghaidress’. Veel mensen kwamen hen een Gelukkig Nieuwjaar wensen en er werd altijd taart geserveerd. De familie ging op die dag in ieder geval naar Gang Warung waar het voorouderaltaar stond om de voorouders te eren en de andere familieleden een Gelukkig Nieuwjaar te wensen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen