€ 23,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 13,99

Meer van deze auteur


 • 108-vorm Yang-stijl Tai Chi - de namen van de vorm

 • 108-vorm Yang-stijl Tai Chi - de namen van de vorm

Stilte in je Zelf

tien qigong-oefeningen voor gezondheid en innerlijke rust

Roel Jansen • boek • paperback

 • Samenvatting
  Qigong –ook wel geschreven als ch’i-kung- is een verzamelterm voor oefeningen die we in het Westen benoemen als ‘ademhalings-oefeningen’; het valt onder de traditionele gezondheidsoefeningen uit China. Echter, hoewel er inderdaad gebruik wordt gemaakt van ademhalingstechnieken betekent qigong zoveel als ‘oefening in energie’.
  Uitgangspunt hierbij is dat veel ziekten en klachten uiteindelijk neerkomen op een ‘stagnatie van qi en bloed’. De milde bewegingen van qigong, gecombineerd met bewuste ademhaling, kunnen zorgen voor het voorkomen en opheffen van deze stagnaties met als gevolg een betere gezondheid en fysieke en mentale ontspanning.

  In dit boek worden tien eenvoudig te leren oefeningen beschreven uit de Wudang Qigong Shiba Fa, één van de vele qigong-reeksen die China rijk is. Ze zijn niet alleen goed voor de gezondheid maar ook heerlijk om te ontspannen, en u kunt ze zelf leren aan de hand van het uitgebreide fotomateriaal plus bijbehorende beschrijvingen.

  Er zijn al teveel boeken waarin qigong oppervlakkig wordt doorgegeven. Maar qigong komt uit een andere tijd en een compleet andere cultuur, en daarom is dit boek uitgebreid met uitleg van de denkwereld waarin qigong thuishoort. Vragen zoals “wat is qi?”, “hoe werkt het?” en “wat is het nut van ademhalingstechnieken?” komen daarom uitvoerig aan bod, maar ook verhandelingen over de geschiedenis van qigong bijvoorbeeld.
  Sommige delen zijn dan ook goed voor beginners, andere stukken zijn meer geschikt voor gevorderden. Zo biedt het boek meerdere lagen waardoor het geschikt is voor een breed publiek.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 109
  Uitgeverij : de School van de Kraanvogel
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 02-2014
 • Inhoudsopgave
  Opmerkingen
  Transcriptie
  Vertaald
  En verder…
  Woord van dank
  Voorwoord – Armand van Middendorp
  Voorwoord – Stijn van Daele
  Introductie
  Geheimen
  Code
  Yin en yang
  De levensenergie ‘qi’
  De code van Wudang Qigong
  Wat is qigong?
  Over Wudang Qigong Shiba Fa
  De geschiedenis van Wudang Qigong Shiba Fa
  De naam ‘Wudang Qigong Shiba Fa ’
  1. Wudang
  2. Qigong
  3. ‘Shiba Fa’
  Wudang + Qigong + Shiba Fa
  Beschrijving van de tien oefeningen
  Vooraf
  Tien in plaats van achttien
  De gezondheid
  De adem
  De oefeningen
  Basisbegrippen en ‘staan’
  QI SHI – basishouding
  Algemene aandachtspunten bij de voorgaande en alle volgende oefeningen
  De tien oefeningen
  Bijwerkingen van qigong
  Appendix I: de Kleine en de Grote Hemelbaan
  Appendix II: De werking van Wudang Qigong Shiba Fa
  Appendix III: Qigong historisch bekeken
  Wil de echte qigong opstaan?
  Populaire differentiaties van qigong
  Verschillen tussen qigong en haar voorgangers
  Samenvattend
  Appendix IV: over de omslag
  Publicaties van Roel Jansen
  Bibliografie
  Noten
 • Reviews (8,7 uit 3 reviews)

  04-05-2014
  Dat is wel ieder voor zich, vind ik.
  Een puik naslag werk voor bij mijn Qigong oefeningen. Er staan veel afbeeldingen in. Dit is fijn als je de volgorde van de beweging bent vergeten. En diepere informatie die je niet snel onthoud als men dit je uitlegt. Wat dus weer makkelijk op te zoeken is. Ik ben d'r blij mee.


  Geplaatst door uit Boskoop , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  24-04-2014
  Stilte in jezelf
  goed

     Kort en bondig
     geeft duidelijk weer wat qigong is
     lKan wel wat meer resultaten geven
     geen

  Geplaatst door uit Schiedam , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  29-03-2014
  stilte
  Duidelijk en vanuit een diep weten geschreven.


  Geplaatst door , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 23,50

niet beschikbaar

2-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
Retourneren binnen 14 dagen*
Deel via 

Fragment uit het boek

Uit historisch onderzoek blijkt dat qigong een relatief nieuwe –eind negentiende, begin twintigste eeuw- ontwikkeling is die aansluit op, en een vervolg is op, de eeuwen- en misschien wel millenia-oude stroming van Chinese gezondheidskunsten . Een kenmerk van die Chinese gezondheidskunsten is dat ze, meer moderne ontwikkelingen en interpretaties uit de laatste decennia daargelaten, het niet hebben over ‘goed voor de spieren’ of ‘goed voor het hart’, enzovoorts, maar dat er altijd gesproken wordt over ‘goed voor de qi’. Qi, ‘levensenergie’, wordt in het traditionele Chinese denken namelijk beschouwd als allesbepalend voor onze gezondheid: als onze qi goed is dan zijn de organen in goede staat, functioneren ze optimaal en zijn we weerbaar tegen ziekte.
In deze visie wordt qi gezien, en door goed geoefende specialisten ervaren, als stromend door meridianen: banen in ons lichaam die functioneren als transportwegen voor onze levensenergie. Even kort door de bocht genomen worden ziekte, pijnklachten en andere vormen van ongezond zijn gezien als problemen in dat qi-circuit: de meridianen zijn gestagneerd. Die stagnatie kan dan weer een gevolg zijn van een tekort aan qi waardoor de qi niet goed kan doorstromen, maar er zou ook sprake kunnen zijn van een fysieke meridiaanblokkade zoals, bijvoorbeeld, littekenweefsel of onnodige spierspanning. En er kunnen nog veel en veel meer oorzaken zijn, maar de uitkomst is altijd dezelfde: onze qi stroomt niet goed door.
Het woord ‘qigong’ betekent zoveel als ‘vaardigheid in qi’ of ‘oefening in qi’, en daarmee is eigenlijk al uitgelegd wat qigong is en waarom het in de traditionele Chinese visie gezien wordt als gezondheidskunst: door de combinatie van milde bewegingswijze en fysieke en mentale ontspanning bewegen we onze qi, waardoor de meridianen worden geopend en worden ontdaan van eventuele blokkades. Daardoor kan qi vrijelijk door ons lichaam verspreiden, en door het ons ontdoen van blokkades en lekkages kunnen we qi-verspilling vermijden en misschien zelfs meer qi overhouden dan normaal het geval zou zijn. En hoewel we feitelijk dus ‘alleen maar’ verspilling voorkomen voelt dit, en ervaren we dit, alsof we qi opbouwen.
Dat laatste is belangrijk omdat qi als het ware de brandstof is voor alle activiteit binnen en met ons lichaam. Onbalans tussen activiteit en rust leidt tot een gebrek aan qi waardoor we onszelf moe voelen en we vatbaar worden voor ziekte en andere klachten. Aangezien het oude Chinese denken een voorkeur heeft voor praten in de abstracte termen ‘yin’ en ‘yang’ benoemen we qi, wanneer die tot activiteit leidt, als yang-qi en qi die tot rust en inkeer leidt als yin-qi. Qigong gaat dus, via het vrij laten circuleren van qi, over het balanceren van yin en yang. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen
Volg ons op pijl