€ 5,99

PRINT boek

niet beschikbaar

ePUB ebook

niet beschikbaar

Afkortingen in het Oud Schrift

Handgechreven afkortingen

Henri Vandenberghe en Kristof Papin • ebook • pdf

  • Samenvatting
    Dit is een bundeling van in de loop der jaren verzamelde afkortingen in de oude teksten van de 16de-18de eeuw. Het resultaat is zeker onvolledig. De meest bekende afkortingen aan te bieden dat is zeker de bedoeling van de samenstellers.
  • Productinformatie
    Binding : PDF
    Auteur : Henri Vandenberghe en Kristof Papin
    Bestandstype : PDF
    Distributievorm : Ebook (digitaal)
    Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
    Beveiliging : Geen   Informatie 
    Uitgeverij : VPA vzw
    ISBN : Geen
    Datum publicatie : 02-2022
  • Inhoudsopgave
    We klasseren alfabetisch het afgekorte woord aangevuld door de omzetting in het huidig schrift.
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 5,99

niet beschikbaar

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Ten geleide
Archiefbezoekers worden met de regelmaat van een klok geconfronteerd met abbreviaiuTen of afkortingen,. Voor de Latijnse en Franse afkortingen bestaan woordenboeken waar men deze kan terugvinden maar voor het Nederlands taalgebied was dit nog nooit gepubliceerd. Dit heeft zijn redenen. De grondlegger van de diplomatiek en paleografie nl. Dom Mabillon hield zich uitsluitend bezig met Merovingische stukken. De latere groten op dit stuk situeren zich vooral in Duitsland en Frankrijk (Ecole desChartes).
Wie zeer vertrouwd is met archiefteksten zal weinig problemen ondervinden om de meeste afkortingen op te lossen maar de occasionele zoeker staat veelal voor een probleem. Daarom dat we al enige jaren iedere afkorting die we in archiefteksten tegenkwamen noteerden en het resultaat van die hele hoop losse kattebelletjes is dit handboekje geworden.

De mogelijkheden van de vaste afkortingen die we terugvinden in de Nederlandstalige teksten zijn grotendeels uit het Latijn overgenomen. Doch het gebrek aan regelmaat in de spelling heeft gezorgd dat er veel minder vaste afkortingen voorkomen in het Nederlands dan bv. het Latijn of het Frans. ledere scribent kon als het ware zijn eigen afkortingen maken.

Met deze inleiding brengt men een schat aan duizend afkortingen in beeld. De omzetting zal de gebruiker al in duizend gevallen helpen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen