Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 17,00

PRINT boek

niet beschikbaar

ePUB ebook

niet beschikbaar

Behandelprogramma Niet Rennen maar Plannen

Annette Baars-Elsinga, Chantal Geusgens, Anne Visser-Meily en Caroline van Heugten • ebook • pdf

 • Samenvatting
  Niet Rennen maar Plannen, een poliklinisch cognitief behandelprogramma.

  Per jaar worden er meer dan 120.000 mensen geconfronteerd met een ongeval of ziekte waardoor de hersenen beschadigd kunnen raken (CVA, trauma, MS, hypoxie, tumoren etc.). Een deel van hen houdt daar niets aan over, een groter deel heeft blijvend last van beperkingen en een veranderd functioneren. Slechts een klein deel heeft ernstige blijvende lichamelijke, cognitieve of gedragsmatige gevolgen. Deze patiënten worden veelal in revalidatiecentra en verpleeghuizen opgenomen. Het grootste deel van de patiënten met hersenletsel gaat echter na de ziekenhuisopname rechtstreeks naar huis en krijgt zo nodig poliklinische revalidatie in het ziekenhuis. Deze patiënten hebben weinig tot geen motorische uitval, maar kunnen wel milde cognitieve stoornissen hebben. Voor deze groep patiënten is Niet Rennen maar Plannen (NRMP) ontwikkeld.

  NRMP bestaat uit vijf verschillende modules. De behandeling start met de informatiemodule oorzaken van hersenletsel en mogelijke cognitieve gevolgen. Vervolgens maakt de behandelaar samen met de patiënt de keuze welke trainingsmodules gevolgd worden afhankelijk van de ervaren cognitieve klachten, eventueel in combinatie met de resultaten van een neuropsychologisch onderzoek.

  Er zijn vier trainingsmodules;
  • Vermoeidheid na hersenletsel, wat nu?
  • Omgaan met tijdsdruk, vertraagde informatieverwerking
  • Werken aan geheugenproblemen
  • Grip op planning, vaardigheden voor het plannen en uitvoeren van activiteiten

  Er is een folder geschreven waarin wordt uitgelegd wat cognitieve training is en wat de patiënt kan verwachten van cognitieve training volgens het behandelprotocol NRMP.

  U mag deze pdf gebruiken voor de patiënten in behandeling bij de instelling waar u werkt. Het is niet toegestaan om de pdf verder te verspreiden buiten de eigen instelling. De inkomsten worden door het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht samen met Maastricht University Medical Centre gebruikt voor de verdere ontwikkeling van Niet Rennen maar Plannen en andere producten en diensten voor mensen met hersenletsel.
 • Productinformatie
  Binding : PDF
  Auteur : Annette Baars-Elsinga, Chantal Geusgens, Anne Visser-Meily en Caroline van Heugten
  Bestandstype : PDF
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Geen   Informatie 
  Uitgeverij : Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht
  ISBN : 9789081036924
  Datum publicatie : 12-2014
 • Inhoudsopgave
  Voor de behandelaar
  1. Behandeldoelen
  1.1. Behandeldoelen/doelgroep
  1.2. Indicaties en contra-indicaties
  1.3. Vereiste diagnostiek en kiezen van trainingsmodules
  2. Behandelprogramma
  2.1. Rationale programma
  2.2. Omvang en opbouw van het programma
  2.3. Vaststellen behandeldoelen
  2.4. Evaluatie van het programma
  3. Organisatie van het behandelprogramma
  3.1. Voorzieningen en faciliteiten
  3.2. Benodigde deskundigheid
  4. Inhoud en uitvoering van het programma
 • Reviews (10 uit 1 reviews)

  12-10-2018
  Eenvoudig
  Dit is een eenvoudig, duidelijk te volgen programma met zeer goede tips. Bij onder andere vermoeidheid/hersenletsel e.d.

     Eenvoudig
     Duidelijk

  Geplaatst door uit Hulst , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 17,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

2. Mogelijke gevolgen van hersenletsel

Hersenletsel kan gevolgen hebben op alle vlakken van het menselijk functioneren. Afhankelijk van het soort hersenletsel, de plaats in de hersenen die is aangedaan en de ernst van het letsel, kunnen er verschillende veranderingen optreden. De gevolgen kunnen grofweg worden ingedeeld in 3 groepen:
1. Lichamelijke gevolgen,
2. Gevolgen op het gebied van het denken (cognitie),
3. Gevolgen op het gebied van gedrag en emoties.

Nadat iemand hersenletsel heeft opgelopen, staan in eerste instantie de lichamelijke gevolgen meestal op de voorgrond. De patiënt zelf, maar ook zijn omgeving merkt bijvoorbeeld meteen dat hij of zij niet goed meer praat of zich niet goed meer kan bewegen. De gevolgen in denken, gedrag en emoties worden vaak pas later opgemerkt, bijvoorbeeld wanneer iemand uit het ziekenhuis wordt ontslagen en thuis weer langzaam zijn of haar dagelijkse bezigheden probeert op te pakken. Op zo’n moment blijken zaken die voorheen vanzelfsprekend waren opeens niet meer zo gemakkelijk te verlopen.

De gevolgen op het gebied van het denken en op het gebied van gedrag en emoties worden ook wel ‘onzichtbare gevolgen’ genoemd. Aan de buitenkant is niet te zien dat mensen deze gevolgen hebben overgehouden aan het hersenletsel. Daardoor houdt de omgeving er vaak niet uit zichzelf rekening mee dat er op deze gebieden zaken veranderd zijn.

In deze training zal in de volgende modules uitgebreid worden ingegaan op de gevolgen op het gebied van het denken, de cognitie. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen