Beveiliging e-book

Adobe DRM


Wat is DRM
Digital Rights Management (DRM) is een techniek om de rechten van rechthebbenden van werken (zoals muziek, afbeeldingen, teksten) digitaal te beheren. De rechthebbenden kunnen met deze techniek de omvang en wijze van gebruik bepalen of beperken. Zo kan bijvoorbeeld een uitgever slechts een beperkt aantal afdrukken of kopieën toestaan, of kan een muziekuitgever vaststellen dat een muziekstuk slechts een bepaald aantal keer beluisterd kan worden. DRM heeft dus betrekking op het beheren (van de administratie van de rechten) en beperken (van het gebruikmaken van iemands rechten). In alle gevallen gaat het om digitale content, en om het beheren op afstand.

Wat zijn de beperkingen precies?
Er zijn vele soorten van beperkingen. In het geval de uitgever voor DRM beveiliging heeft gekozen betekent dat op Boekenbestellen.nl vrijwel altijd alleen een beperking tot 1 gebruikersaccount, een Adobe ID. Het bestand is dan beveiligd door het digitale bestand te voorzien van een omhulsel, waarin ook de licentie is gecodeerd. Het is een digitale schil om het e-book zelf. De beveiliging van van deze ebooks wordt bij Adobe DRM gecontroleerd door Adobe Digital Editions. Dit gratis programma moeten consumenten op hun computer installeren voor het downloaden van het ebook. Het beveilgingsomhulsel om het ebook in combinatie met de gebruikersnaam uit Adobe Digital Editions zorgt voor een beperking van het aantal apparaten, waarop het ebook gelezen kan worden. Meer informatie over Adobe DRM vindt u op http://www.adobe.com/products/digitaleditions/faq/.

In vrijwel alle gevallen geldt dat het ebook op maximaal 4 apparaten is te lezen Er mogen geen delen van het ebook gekopieerd worden Het ebook mag niet worden geprint Het ebook mag niet worden voorgelezen door een programma. De uitgever van het ebook is verantwoordelijk voor de wijze van DRM.

Wat betekent het voor u?
Een algemene generalisatie is dat DRM prettig is voor uitgevers, maar vervelend voor consumenten. DRM heeft een grote relatie met auteursrecht en consumentenrecht, en breekt in sommige gevallen in op de algemene rechten van de consument. De consument ervaart de beperking in veel gevallen als een fundamentele inbreuk op de praktische uitoefening van haar consumentenrecht en dat kan gevolgen hebben voor de wijze waarop de consument de producent percipieert. Lees de instructies vóór het openen van een dergelijk bestand goed door om problemen te voorkomen. Met name het aanmaken/koppelen van een Adobe ID is essentieel voor een juiste werking. Eenmaal juist geinstalleerd kunt u het bestand lezen net als elk ander (zo mogelijk onbeveiligd) ebook.

Handige links

SERVICE
Contact
 
Vragen