€ 22,98


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

1978-1984 RADIO UNIQUE FM een spannend jongensboek in 't écht!

Radio Unique FM

Menno Dekker • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Menno Dekker beschrijft als één van de initiatiefnemers van Radio Unique FM 1978-1984 het illegale radiostation dat uitzond op de vrije frequentie 98,1 mHz in Groot-Amsterdam, over het radiostation dat zich van meet af aan presenteerde als lokale commerciële zender.
    In opdracht van de overheid hebben bijna honderd inbeslagnames van Unique plaatsgevonden. Toch heeft het kans gezien een groot aantal luisteraars gedurende zes jaar bijna continue aan zich te binden met succesvolle programma's, waarvan de laatste periode zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het had een eigen nieuwsdienst met lokale berichten en verkeersinformatie. Unique noemde zich "Amsterdams Meest Professionele Radiostation" om te benadrukken dat het station (na meting door de TROS) dagelijks 50.000 luisteraars wist te boeien. Dit rijkelijk met foto's geïllustreerde boek geeft een inkijk achter de schermen van Unique, dat door meer dan 40 medewerkers in de lucht werd gehouden. Er werden gesprekken gevoerd met de directies van Kabel Televisie Amsterdam, het Telegraaf Concern en de Radio Controledienst- het huidige Agentschap Telecom. Ludieke stunts als nepzenders, een slang als zenderbewaking, de nepbom en de bijzondere zend-locatie op een 110 meter hoge fabrieksschoorsteen aan het IJ komen uitgebreid in beeld.
    Kortom, dit is het boeiende complete verhaal over Amsterdams Meest Professionele Radiostation, Radio Unique FM- een spannend jongensboek, maar dan écht!
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 161
    Uitgeverij : Menno Dekker
    ISBN : 9789464430684
    Datum publicatie : 09-2021
  • Inhoudsopgave
    Menno Dekker, één van de initiatiefnemers, beschrijft het illegale radiostation Radio Unique FM dat van 1978-1984 uitzond in Groot-Amsterdam. Dit radiostation presenteerde zich van meet af aan als lokale commerciële zender.
    In opdracht van de overheid hebben bijna honderd inbeslagnames van Unique plaatsgevonden. Toch heeft het kans gezien een groot aantal luisteraars gedurende zes jaar aan zich te binden met succesvolle radioprogramma's, waarvan in de laatste periode zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week.
    Radio Unique FM had een eigen nieuwsdienst met lokale berichten en verkeersinformatie.
    Unique noemde zich "Amsterdams Meest Professionele Radiostation" om te benadrukken dat het station (na meting door de TROS) dagelijks 50.000 luisteraars wist te boeien.
    Dit rijkelijk met foto's geïllustreerde boek geeft een inkijk achter de schermen van Unique, dat door meer dan 40 medewerkers in de lucht werd gehouden. Achter de schermen werden gesprekken gevoerd met de directies van Kabel Televisie Amsterdam, het Telegraaf concern en de Radio Controle Dienst, tegenwoordig het Agentschap Telecom.
    Ludieke stunts als nepzenders, een slang als zenderbewaking, de nepbom en een bijzondere zend locatie in een 110 meter hoge fabrieksschoorsteen aan het IJ komen uitgebreid aan bod en in beeld.
    Dit is het boeiende verhaal over Amsterdams Meest Professionele Radiostation, radio Unique FM: een spannend jongensboek, maar dan in het écht!
  • Reviews (9 uit 26 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    05-03-2023
    Heerlijk leesvoer
    Heerlijk om te lezen. Back to memory lane. Goed geschreven met leuke foto's.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    04-03-2023
    Goed boek
    Alsof je er bij bent geweest


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    22-11-2022
    Radio Unique FM een spannend jongensboek
    De titel van dit boek doet recht aan de inhoud. Je kunt het je inleven als je die jaren hebt meegemaakt en naar dit radio station hebt geluisterd. Het is leuk om te lezen en om te weten wat we toen allemaal bij kijken kwam om zo een station te runnen. De kwaliteit van het boek zelf, bijv de kaft is wat minder. De kaft is slap en zeer koude en vocht gevoelig en krult snel om. Maar dat neem ik als radio luisteraar en (oud) piraten hobbyist met zulke stoere anekdotes voor lief.

       De verhalen
       De foto\'s en links naar radio fragm
       Slappe kaft
       Kaft krult snel om

    Geplaatst door uit Lelystad , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    04-11-2022
    Back to memory lane
    Het zal eind jaren 70, begin tachtiger jaren geweest zijn toen ik in Amsterdam woonde en eigenlijk alleen maar naar Unique en Decibel (Db) radio luisterde. Heel veel goede herinneringen kwamen terug na het lezen van dit boek. Ik heb het ergens begin mei 2022 gekocht maar geen tijd gezien het eerder te lezen, uiteindelijk in 1 avond uit ! Veel bekende situaties en namen komen voorbij, een aanrader voor hen die in deze periode in en rond Amsterdam woonde.


    Geplaatst door uit Den Haag , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    03-11-2022
    Back to memory lane
    Als jong broekie van 19 eind jaren 70 en begin 80 woonachtig in Amsterdam heel veel naar zowel Unique als Decibel geluisterd. De escapades die beschreven worden in het boek waren heel herkenbaar. Ik kwam zelfs op zolder thuis nog wat cassette's tegen met live uitzendingen van DB radio (Decibel). Had het boek ergens in mei 2022 gekocht maar nog geen kans gezien het te lezen. Uiteindelijk begonnen eergisteren in 1 avond uitgelezen. Veel bekende namen en situaties kwamen terug in mijn gedachten. Volgens mij zat Jeroen van (Donder)Winkel nog ergens bij de Marine (Den Helder) in de jaren 1981 ofzo.... heerlijk boek, aanrader voor mensen uit de jaren 60 die toen in en om Amsterdam woonde...


    Geplaatst door uit Den Haag , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    18-04-2022
    jeugd sentiment
    een geweldig boek over radio unique fm amsterdam heb er dik wils naar geluisterd als ik naar school ging luisterend op de walkman.


    Geplaatst door uit purmerend , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    10-01-2022
    radio Unique fm
    de inhoud gaat over een in mijn ogen het beste radio station wat ooit heeft uitgezonden! komt bij dat ik in die tijd zelf actief was als 27 mc (piraat) en ik dagenlijks luisterde!! heb zelfs nog cassette bandje"s waar mijn naam in genoemd werd!

       veel herkennings ogenblikken!!
       dit was het boek wachten waard
       geen
       geen

    Geplaatst door uit amsterdam , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    02-01-2022
    Unique verhaal.
    Een schitterend boek over de piratenstations in de 70er en 80er jaren. De schrijver van dit boek heb ik persoonlijk gekend in die periode. Ik heb met hem gewerkt in de tijd bij de ziekenomroep in Amsterdam bij Radio Lucas. Voor degene die dit een warm hart toedraagt is dit een boek om zeker te lezen. Zoals Menno Dekker al zegt een spannend jongensboek. Met vriendelijk groet, Adrie Klaver


    Geplaatst door uit PURMEREND , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    02-01-2022
    de vlag dekt de lading
    aardig boek. Maar er zitten wel een aantal doublures in


    Geplaatst door uit Assen , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 7 uit 10


    01-01-2022
    Radiokwajongens
    Leuk, informatief boek voor de liefhebbers van radiogeschiedenis, en voor Amsterdammers die de jaren 70/80 hebben meegemaakt.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    08-12-2021
    Geweldig boek
    Menno doet het gewoon. Na jaren radioprogramma's maken en geweldige fotoreportages een mooi geschreven boek. Ik las het in een keer uit. Een fantastisch en UNIQUE beeld van vrije radio van eind jaren zeventig tot medio jaren tachtig.


    Geplaatst door uit Wolvega , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    07-12-2021
    Prachtig boek over nostalgische tijden
    Mooi geschreven en geilustreed door Menno Dekker die zelf programmamaker was bij Unique en ook fotograaf. Gaaf verhaal


    Geplaatst door , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    26-11-2021
    Fantastish boek
    Dit boek brings back so many memories. Mijn vader (Paul van Waaferen) was een van de piraten en nu natuurlijk 'legaal' bezig met Unique FM :) Wij (zijn kids) waren de waafeltjes en werden altijd benoemd tijdens zijn radio uitzendingen en menig nummers werdern opgedragen voor ons. Wij kids hadden uiteraard een uitmundende smaak in muziek hahaha... Easy listening was zijn ding (en horoscopen haha)... Ik ken Menno al zo lang (ik was 8 en nu 49) en dat hij dit boek nu geschreven heeft, met hulp van mijn vader en vele anderen, is fantastisch. Ik heb het met heel veel plezier gelezen. Prachtige foto's, leuke annekdotes en het geeft goed weer hoeveel plezier ze hebben gehad en nog hebben. Ik zeg kopen en lezen...


    Geplaatst door uit United Kingdom , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    20-11-2021
    Radio Unique
    Een plezierig leesbaar boek dat voor de luisteraars die het geheel of gedeeltelijk hebben meegemaakt een feest der herkenning is.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


    05-11-2021
    Titel dekt de lading.
    Met dit boek beleef je opnieuw de tijd dat radio voor een belangrijk deel bestond uit piraten. De tijd na de zeezenders werd het gat dat was ontstaan niet gevuld door de publieke omroepen, zij dachten het rijk weer alleen te hebben en gingen verder met programma’s die “niemand”wilde horen. In alle grote steden ontstonden de piraten, waarbij er meestal één of twee ver boven de rest uitstaken. In Den Haag Hofstad radio, in Eindhoven Keizerstad en in Amsterdam Decibel en Unique. Terwijl je dit boek leest beleef je die tijd weer, via de QR codes in het boek hoor je het letterlijk weer. Iedereen die toen naar Unique luisterde mag dit boek eigenlijk niet missen. En voor de mensen die alleen over Unique gehoord heeft, dit is de kans om de verhalen achter de zender te lezen en een heel aantal programma’s te beluisteren.

       De QR codes om prog.te beluisteren
       Foto’s van belangrijke momenten

    Geplaatst door uit Aalsmeer
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    04-11-2021
    Être unique!
    Dat is een tijdeloze Franse 'phrase' voor de radio vandaag de dag; wees Uniek! Dat bewees 'Amsterdam's meest professionele radio station' samen met Decibel Radio maar al te goed. Wisten toentertijd al waar ze mee bezig waren en dat straalde helemaal af op deze stations. Ik heb het boek ook in 1 adem uitgelezen, ook met de hulp van de QR codes heb ik menige aircheck al beluisterd. Een station als Unique zou er vandaag de dag zeker weer mogen komen en het is er stiekem al las ik op een van de de laatste bladzijdes. Dus er is zeker al een basis, maar kan nog wel wat beter.

       Goed leesbaar en leest in 1 adem
       De QR codes

    Geplaatst door uit Flevoland , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    04-11-2021
    Unique FM
    Ben geen echte lezer mits het iets is wat mij interesseert. Wel , heb het boekje in één teug uitgelezen, erg leuk en zeker met de QR codes erbij kan je lezen en luisteren tegelijk.


    Geplaatst door uit PURMEREND , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    01-11-2021
    Radiogeschiedenis uit eerste hand
    Kom zelf uit het Amsterdamse radiowereldje van de jaren tachtig, meeste verhalen had ik wel al wat van gehoord, maar toch leuk om ze uit eerste hand nu te horen. Mis anekdotes van bekende stemmen als Frits Koning, Peter van der Holst en Peter Vos. Verder weinig over het commerciële succes van Unique FM, niks over 'Erik met het koffertje' en de financiële constructie van het radiostation. Mooi document over 'Amsterdams meest professionele radiostation'.

       geschiedenis uit eerste hand
       het \'juiste\' verhaal
       weinig anekdotes van presentatoren
       weinig over het commerciële succes

    Geplaatst door uit In eighties Haarlem, nu Rotterdam , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    29-10-2021
    Uniek boek
    Een spannend jongensboek in 't echt, en dat is het ook. Een van de weinig boeken die gaan over de prachtige vrije radio tijd in de jaren 80. Over een van de toonaangevende radiostations uit die tijd, Unique FM, wordt het verhaal beschreven over een van de mede oprichters. Hoewel sommige passages zich herhalen, en sommige belevenissen misschien soms net iets mooier wordt gemaakt dan het is was, blijft het een prachtig verhaal dat ik twee avonden helemaal heb uitgelezen. Hopelijk volgen er meer van dit soort verhalen. Inmiddels bestaat er al een mooie documantaire over Radio Totaal Nijmegen, en ik heb begrepen dat er ook zoiets aan komt over Keizerstad, documantaire, én een boek.

       Spannend
       Uniek in zijn genre

    Geplaatst door uit Cuijk, Noord-Brabant , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    28-10-2021
    Super leuk b o ek
    Heb het boek in een adem uitgelezen. Had wel een en ander gehoord over Unique maar nu is alles duidelijk.

       leuke foto s

    Geplaatst door uit waddinxveen , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    28-10-2021
    Boeiend boek voor iedere radiofan
    Geweldig leuk boek over Radio Unique, één van de bekendste FM piraten van Nederland, tussen 1978 en 1984. Het boek is heel boeiend geschreven met prachtige (radio-) herinneringen en tevens een heel mooi tijdsbeeld over de periode van de grote FM piraten. Bijzondere toevoeging zijn de QR codes naar online audio fragmenten van speciale en spraakmakende Radio Unique programma’s, die ook in het boek worden beschreven. Een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in het medium radio en zeker voor de fans van Radio Unique, "Amsterdams meest professionele radiostation"!

       QR codes online audio fragmenten
       Unieke foto\'s

    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    28-10-2021
    Mooie verhalen
    Het station is mij bekend uit het tijdschrift FRM. Alhoewel ik het station nooit ontvangen heb in België was ik toch benieuwd naar de verhalen erachter. Kenbare verhalen zoals de verboden vrije radio stations in België van de jaren tachtig.


    Geplaatst door uit Vlaanderen , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    27-10-2021
    Fantastisch boek!
    Voor iedereen die een beetje van radio houdt en Unique FM heeft meegemaakt is dit boek een prachtige duik terug in de tijd. De titel van het boek dekt de lading helemaal. De acties achter de schermen waar de luisteraar op een paar krantenberichten na geen weet van had en die de zender tussen alle RCD invallen in de lucht hield zijn prachtig beschreven. Ik was tijdens het lezen weer even het pubertje van toen.


    Geplaatst door , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    27-10-2021
    Echt spannend
    Ook in Vlaanderen is unique fm geen onbekende naam. De periode 1978-84 wisselde ik de programma's van maeva tegen deze van unique fm. Redelijk veel bekende dj ’s van de zeezenders mi amigo en Caroline werken er. Poepsimpel format, een nieuwe gevolgd door een oude hit, maar best leuk. Met heel veel plezier dan ook dit boek in 1 trek uitgelezen. Veel wist ik al, veel ook niet. Ik maakte toen ook radio en veel is herkenbaar, de truk en angst om opgepakt te worden, zenders verstoppen... Het leest dan ook als een spannend jongensboek en breng leuke herinneringen uit onze jeugd mee, iets wat nu niet meer hoeft, illegaal radio maken.


    Geplaatst door uit Zoutleeuw belgie , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    15-10-2021
    Radioman ten voeten uit!
    Heel bijzonder om de verhalen van mijn zwager , waarvan ik er al een paar gehoord had, nu gebundeld te zien en te kunnen lezen. Heel goed verwoord Menno!


    Geplaatst door uit Waalre , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    14-10-2021
    Aanvulling van gemiste geschiedenis
    Een fijn boek goed leesbaar waarin een aanvulling staat omschreven van gemiste radiogeschiedenis. Niet alleen een spannend jongensboek ook een eerlijke kritiek op het omroepbestel van Nederland. De auteur heeft werkelijk de sfeer weergegeven van een Unique organisatie die onder vele verschillende omstandigheden heeft kunnen functioneren. Aangevuld met humor en foto's is dit boek een warme aanbeveling voor groot en klein die zich interesseert in dat mooie stukje radio geschiedenis.

       goed leesbaar
       een aanbeveling
       geen

    Geplaatst door uit Hoofddorp , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 22,98

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen