€ 25,00

ePUB ebook

  € 14,95

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover ABCDE
  ABCDE (ePUB)

ABCDE

een systematische benadering van de acuut zieke of gewonde patient

A.j. Alkemade • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Geschreven in het nederlands door een SEH-arts is dit een boek dat te gebruiken is als cursusboek bij de ABCDE cursus voor (poort)artsen die op de SEH ingewerkt worden.

  Soms is één blik voldoende om een (dreigend) instabiele patiënt te herkennen, maar vaak blijkt het toch niet direct duidelijk te zijn dat een patiënt ernstig ziek is. Oorzaken hiervoor zijn vaak de (relatieve) onervarenheid van de dokter op de spoedeisende hulp en het gebrek aan systematiek in de benadering van een acute patiënt, waardoor problemen over het hoofd worden gezien of als minder ernstig worden ingeschat. Om de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg op de spoedeisende hulp te garanderen is het essentieel om alle patiënten op een gestructureerde manier te benade-ren, en hierbij een duidelijke prioritering in het oog te houden: ‘treat first what kills first’. De meest gebruikte en internationaal geaccepteerde methode hierbij is het ABCDE-concept, dit concept wordt in dit boek uitgewerkt zodat het toepasbaar is op de ongedifferentieerde patiëntenpopulatie die op de gemiddelde Nederlandse SEH behandeld wordt.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 104
  Uitgeverij : Abcde Training & consult
  ISBN : 9789491049002
  Datum publicatie : 12-2013
 • Inhoudsopgave
  Teamwerk: leiders en leden
  ABCDE-methodiek
  Airway
  Breathing
  Circulatie
  Disability
  Exposure
  Samenvatting ABCDE
  Shock
  De benauwde patiënt
  De hypotensieve patiënt
  De trauma patiënt
  De suffe patiënt
  De koude patiënt
  Praktische vaardigheden
  Zuurstoftoediening
  Immobilisatie wervelkolom
  Luchtweg maneuvres
  Mayo/guedel
  Masker en ballon beademing
  Intubatie
  Larynxmasker
  Spoedconiotomie
  Decompressie spanningspneumothorax
  Intraossale toegang
  Beoordeling bloedgas
  ECG beoordeling
 • Reviews (8,5 uit 4 reviews)

  28-03-2014
  ABCDE, een systemische benadering van de acuut zieke patiënt
  Inhoudelijk lijkt er niets op aan te merken. Zelfs mooi, helder en eenvoudig beschreven. Het vervelende is alleen dat er totaal geen bron vermeld wordt, waardoor het eigenlijk ongeschikt is om voor onderwijsdoeleinden te gebruiken. Dat is de reden waarom ik een onvoldoende geef voor het boek.

     Mooi helder en eenvoudig beschreven
     niet alleen theorie maar ook vaardi
     Ontbreken van elke bron(verwijzing)

  Geplaatst door uit Groningen , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 4 uit 10


  12-04-2012
  OP tijd en netjes aangeleverd


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  27-03-2012
  duidelijk, overzichtelijk en helder geschreven


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  16-03-2012
  Een prettig, makkelijk leesbaar boek. Zeer overzichtelijk en met duidelijke illustraties


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 25,00

niet beschikbaar

Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Primary assessment luchtweg

Het onderzoek van de luchtweg berust op observatie: kijken en luisteren. Dit kan al starten tijdens de overdracht van de ambulance en het aansluiten aan de monitor, echter probeer tijdens de overdracht vooral goed te luisteren naar de informatie die gegeven wordt.

Kijk naar de beweging van de thoraxwand: is er beweging aanwezig en is die gerelateerd aan de ademhaling? Tijdens inademing moet de thorax alzijdig uitzetten. Bij een totale obstructie kan de borstkas paradoxaal intrekken bij poging tot inademing. Bij een fladderthorax kan een deel van de thoraxwand intrekken bij inademing.

Spreek de patiënt aan zonder direct een uitgebreide anamnese af te nemen, hierbij kan de stem beoordeeld worden. Een patiënt die met een heldere stem spreekt heeft een intacte ademweg. Heesheid en afonie wijzen op oedeem van de glottis en dus op een bedreigde/geobstrueerde ademweg. Indien de patiënt totaal niet reageert op aanspreken (en aanschudden) moet direct beoordeeld worden of er geen sprake is van een reanimatie-situatie: beoordeel de aan-/afwezigheid van pols en ademhaling. Indien beiden afwezig start dan reanimatie.Luister(zonder stethoscoop) naar de ademhaling. Bij een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen treden vaak luidruchtige geluiden op bij de ademhaling, zoals rochelen (secreties), snurken (verslapping larynxmusculatuur), kraaien (laryngospasme), piepen (bronchospasme) of gieren (inspiratoire stridor, hoge luchtweg obstructie) op. Bij een volledige obstructie is er geen ademgeruis aan de mond hoorbaar. Bedenk dat een apneu veroorzaakt kan worden door zowel een afgesloten luchtweg als door afwezigheid van ademhaling.Als laatste wordt de mond geïnspecteerd op de aanwezigheid van corpora aliena zoals tanden, kauwgom, oedeem, bloed of secreet. Een kunstgebit dat goed past en intact is, laat men het beste in situ zodat de contour van de mond gevuld is tijdens eventueel beademen met masker en ballon. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen