Fragment
Welkom in het boek Balletrecepten!
Mijn naam is Maricelle en ik houd heel veel van klassiek ballet. Als zesjarig meisje ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met klassiek ballet. Mijn overbuurmeisje Anja zat op klassiek ballet en ik wilde dolgraag met haar mee. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Zoals veel kinderen vond ik het roze balletpakje heel mooi. Dat wilde ik ook wel aan. Na die allereerste balletles ben ik nooit meer gestopt. Dat was niet vanwege het roze balletpakje. Alles sprak mij aan: de oefeningen, de structuur, de discipline, de muziek, het vrij dansen, het gevoel en later ook het dansen op een podium in een mooi kostuum.
Al gauw kreeg ik mijn allereerste balletboek cadeau en op een gegeven moment kende ik het helemaal uit mijn hoofd. Ik las over de basisposities, de oefeningen aan de barre, het werken in het midden, over het dansen op spitzen, over het werken met een partner, over kostuums, over de choreograaf, de choreoloog en over mime. Ook werden er verschillende balletverhalen beschreven. En dat alles met heel veel plaatjes erbij. Vanaf dit moment wilde ik alsmaar meer weten over het klassieke ballet. Nu, vele jaren later, heb ik dan ook meerdere boekenkasten vol met allerlei verschillende balletboeken.
Sinds kort staat daar een nieuw balletboek tussen met de titel Balletrecepten. Mijn eerste zelfgeschreven balletboek waarin ik jou mee ga nemen in de beleving van de beginselen van de klassieke ballettechniek. Hoe voelt het om een demi-plié, een battement tendu, een draai en een sprong te maken? Dat kan alleen met de juiste ingrediënten. Net als koken. Een recept lukt alleen als je de juiste ingrediënten gebruikt. Een balletpas uitvoeren lukt ook alleen wanneer je de juiste ingrediënten toepast.
Onmisbaar in de keuken van balletrecepten is de weegschaal. Om een balletpas op de juiste manier te kunnen uitvoeren ben je namelijk altijd bezig om je lichaam in balans te brengen. Waar iets omhoog gaat, moet er ook iets naar beneden gaan om in balans te zijn. Waar iets naar voren gaat, moet er ook iets naar achteren gaan. Waar iets naar rechts gaat, moet er ook iets naar links gaan. Hoe? Dat ga je allemaal stap voor stap ontdekken, voelen en beleven in dit boek. Zorg dat je er klaar voor bent. Steek je haren netjes op, doe je sieraden af en trek passende balletkleding aan. Wanneer je respect toont voor de tradities van het klassieke ballet zal er een bijzondere, mooie en interessante wereld voor jou opengaan.
Lees smakelijk!
Maricelle Peeters
Rotterdam, 2018
×