€ 15,25

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Cel 17 (Huis van Bewaring) 1940 - 1945 (dl 2)

Onderzoek en feuilleton

Gosse Beerda • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In de ijskoude winter van 1945 en drie maanden voor de Friese bevrijding, belanden zes mannen door verraad samen in één gevangeniscel in Leeuwarden. Ze worden verdacht van 'terroristische activiteiten'. Over het gevangenisleven, de verhoren, de illegale contacten en hoe het afloopt, schrijft een van de verdachten, dominee Hazenberg, een vervolgverhaal. Precies een jaar na de arrestaties verschijnt het eerste deel daarvan in een regionale krant.

    Gosse Beerda, kleinzoon van een van de zes opgepakte mannen, brengt het verhaal opnieuw voor het licht met een uitgebreide toelichting en de originele teksten van het feuilleton met annotaties.

    Zijn onderzoek naar de achtergronden en de werkelijke personen biedt, samen met het oorspronkelijke verhaal, een indringend beeld van het leven onder de wrede Duitse bezetter in de laatste maanden van de oorlog. De spanningen en de gevaren, als gevangenen en als dwangarbeiders in Drenthe.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 156
    Uitgeverij : Beerda
    ISBN : 9789465116068
    Datum publicatie : 04-2025
  • Inhoudsopgave
    Inhoudsopgave

    Voorwoord & dank

    Inleiding & verantwoording
    I. Hoofdrolspelers
    II. Verzet & verraad
    III. Gevangenschap & verhoren
    IV. Graven in Drenthe
    V. Vrijlating & bevrijding
    VI. Finale & nasleep

    Cel 17. (Huis van Bewaring)

    Deel 1. Opgepakt
    Deel 2. Huisje van Japke
    Deel 3. Gevangenname
    Deel 4. Cel 30
    Deel 5. Cigaretten
    Deel 6 - Verhoor De Jager
    Deel 7. Cel 17
    Deel 8. Eten & Drinken
    Deel 9. Luchten
    Deel 10. Medegevangenen
    Deel 11. Tijdsbesteding
    Deel 12. Bewaking
    Deel 13. De illegaliteit
    Deel 14. Kopzorgen
    Deel 15. Verhoor Hazenberg (1)
    Deel 16. Verhoor Hazenberg (2)
    Deel 17. Verhoor Beerda & Veenstra
    Deel 18. Onbekende bestemming
    Deel 19. De reis
    Deel 20. Eindbestemming Leggeloo
    Deel 21. Verwelkoming
    Deel 22. Strafschool
    Deel 23. Het graafwerk
    Deel 24 - Luizenplaag
    Deel 25 - Ontsnapping
    Deel 26. Terugkeer
    Deel 27. Verhoor Ganzinga & Riemersma
    Deel 28. Zoektocht in Drente
    Deel 29. Vrijlating van Beerda
    Deel 30. Slotakkoord & bevrijding

    Over de auteur

    Bijlagen
    I. Registratie Huis van Bewaring de Blokhuispoort
    II. Smokkelbriefje Riemersma
    III. Biografieën

    Beknopt bronnenoverzicht
    Nawoord
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 15,25

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

'Dan gebeurde het in den namiddag wel eens, als het weinige licht wegweek uit de grijze cel, dat op de vale vlerken van de aanwiekende schemering het zwarte spook van angst en beklemming meekwam.'
- Harm Hazenberg, Cel 17., dl. XI.

Inleiding & verantwoording

Op de voorpagina van De Kollumer - Streekblad voor Achtkarspelen, Dantumadeel, Kollumerland en omstreken verschijnt op vrijdag 11 januari 1946 een artikel van zo'n 600 woorden met de titel 'Cel 17. (Huis van Bewaring)'. Het eindigt met de beloftevolle woorden 'Wordt vervolgd' en is ondertekend door 'H.'. Hiermee begint een dertigdelig vervolgverhaal, geschreven en gepubliceerd over een periode van meer dan een jaar. Het laatste deel verschijnt op 14 maart 1947 in de Kollumer Courant - Algemeen Nieuwsblad voor Noord-Oost Friesland en westelijk Groningen.

De stukken doen nauwgezet verslag van de gevangenschap van een groep van zes 'anonieme' mannen als gevolg van verraad. Hun geschiedenis begint op de dag af een jaar voor de verschijning van deel één en beschrijft het verblijf in het Huis van Bewaring de Blokhuispoort in Leeuwarden. Halverwege behandelen verschillende delen de gedwongen tewerkstelling in Drenthe van twee van de zes en hun ontsnapping. De hoofdmoot van het verhaal vormen het vastzitten, de verhoren en de spanningen over het lot van deze gevangenen.

Alles speelt zich af in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in de aanloop naar de bevrijding van Friesland. Op het moment van vastzitten vindt ook de grootste executie van Friesland plaats. Als represaille voor een bevrijdingsactie bij de Valom worden 20 mannen uit de gevangenissen van Groningen en Leeuwarden bij Dokkum vermoord. Ondanks dat het merendeel van de zes nauw betrokken is bij de illegaliteit en diep in het verzet zit, brengen ze het er levend - maar niet zonder mentale en deels fysieke kleerscheuren - vanaf.

Tegen de achtergrond van de gevangenschap en het steeds wreder wordende regime van de bezetters, bieden de stukken een insidersblik op wat zich op in die tijd afspeelt binnen en buiten de gevangenismuren in bezet Friesland en daarbuiten. De verteller is er zelf bij en maakt het allemaal mee. In vrijheid deelt hij zijn verse herinneringen en ervaringen een jaar later in de krant met het grote publiek. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen