Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 29,99


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De Ark van de Smaak in Nederland

Slow Food • Boek • hardback

  • Samenvatting
    'De Ark van de Smaak in Nederland' is een ode aan de gastronomische rijkdom van Nederland. Nederland is niet alleen een van de grootste landbouwexporteurs ter wereld, maar ook een rijk culinair land met een royaal aanbod aan producten. Aardappelen, groentes, kazen, vissen, vruchten, granen en vee, het wordt hier gemaakt, verbouwd, gevangen, gefokt en geteeld. Veel is voor export bestemd en maar al te graag halen we producten ervoor terug uit het buitenland. En dat is zonde. 'De Ark van de Smaak in Nederland' laat zien dat we heel goed kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem. Minder 'voedselkilometers' maken en verkorting van de voedselketen is gezond voor mens, dier en natuur. Het draagt bij aan een betere regionale economie, eerlijker prijzen, verse producten die beter van smaak zijn en versterkt bovendien het contact tussen boer en burger. Met recepten van chef-koks, interviews met producenten, een kalender voor seizoensgebonden eten en verdiepende essays presenteert dit boek de gastronomische kracht en het culinaire erfgoed van Nederland in een notendop. 'Het blijft zo bijzonder dat in iedere streek producten ontstaan die alleen bij dat stukje land horen. De Ark van de Smaak is ontzettend interessant omdat het vol zit met dit soort verhalen.' - Yvette van Boven
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 172mm x 245mm
    Aantal pagina's : 300
    Uitgeverij : WalburgPers Algemeen
    ISBN : 9789462497764
    Datum publicatie : 06-2021
  • Inhoudsopgave
    INTRODUCTIE Inleiding Nelleke Don & Maarten Kuiper Voorwoord Carolyn Steel Voorwoord Carlo Petrini Wat is Slow Food? Wat is de Ark van de Smaak? Wat is het Slow Food Youth Network? Wat is de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen? Van Ansjovis tot Zoete Aagt: Hoe de Ark van de Smaak is samengesteld Ren  Zanderink De ark van de smaak in de wereld 1. AKKERBOUW AARDAPPELS Fries Woudgeeltje Koopmans Blauwe Opperdoezer ronde Rode Eersteling Rode pipo PEULVRUCHTEN Boerentenen Citroenboon / Juffertje Gele Erwt Friese Gele Woudboon (W ldbeantsje) Groninger Strogele Groninger Weekschil Heilige Boon Kievitsboon Kleine Rode Boon (Reade Krobbe) Kollumer Zoete Grauwe Erwt Leidse Hanger Noord-Hollandse Krombekboon Stiense Boon Walcherse Kogelboon Wieringer Boon GRANEN Brabantse grijze boekweit Sint Jans rogge GROENTE Bloemendaalse Gele Kool Champagnerode Rabarber Eeuwig Moes Katwijks Bospeentje Sint-Jansui Soester Knol 2. FRUITTEELT APPELS Appels & Peren | huidige situatie Ananas reinette Bloemeezoet zoete appel Brabantse Bellefleur appel Dubbele Zoete Aagt Lombarts Calville Lunterse pippeling Notarisappel Princesse Noble Zoete Campagner Zoete Kroon PEREN Kamperveen Ossenpeer of Juttepeer Winterjan Winterlouwtje Zoutewelle PRUIMEN Eldense blauwe pruim Tonneboer pruim DRUIVEN Westlandse tafeldruiven Kroos (kerspruim; Myrobalaan) KERSEN Kersen | huidige situatie Hedelfinger Inspecteur Lohnis Maaikers Mierlose Zwarte Morel Spekkers Varikse Zwarte Vroege Duits Wijnkers 3. VEETEELT & DIEREN Texelse Zwarte bij PLUIMVEE Barnevelder Chaamse Pel Noord-Hollandse Blauwe Hoen Twentse Landgans RUNDEREN Blaarkop Brandrood Lakenvelder Nederlandse Bonte Melkgeit SCHAPEN Drents Heideschaap Fries-Zeeuws Melkschaap Kempisch Heideschaap Schoonebeeker 4. VISSERIJ VIS Bergse Ansjovis SCHAAL - EN SCHELPDIEREN Oosterschelde kreeft Stellendamse garnaal Zeeuwse platte oester TRADITIONELE WADDENVISSERS Waarop vissen de traditionele waddenvissers? 5. AMBACHTELIJKE PRODUCTEN KAAS & ZUIVEL Boeren Edammer Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) Boeren Leyden Traditioneel Kaas Boeren Leidse Boter en Karnemelk Fryske Boeren Kanternagelkaas Texelse Schapenkaas BIER Gagelbier Kuitbier CONSERVEN Drentse en Veluwse heidehoning Ingelegde gele komkommer Limburgse stroop STERKE DRANK Levenswater, Eau de Vie Schiedamse moutwijn ZOET & KOEK Vlaardings ijzerkoekje VLEESWAREN Vergeten vleeswaren Amsterdamse ambachtelijke Osseworst Balkenbrij Bossche Beuling Brabantse Plaatham Drentse Bakbloedworst Fryske droege woarst Groninger en Drentse Droge Worst Maestrichtse Kalfspastei Naegelholt Rolpens Twentse Bakleverworst Zure Zult en Preskop 6. RECEPTEN Serve it, to save it Guus Thijsse Musaba van Gele Erwt in Yoghurt- Tahinsaus | Anas Atassi Brood van Sint-Jansrogge | Ren  van der Veer Pannenkoek met Sint-Jansui | Pao Choi Strudel met Boeren Goudse Oplegkaas Jeroen van Nijnatten Escabeche van Harder uit de Waddenzee Geert Burema Bloemendaalse Gele Kool met een Vissaus-Vinaigrette en een Gebakken Eitje | Jos Timmer Oosterscheldekreeft van de grill met Balinese Sambal Matah | Maureen Tan Gort met Boerenkool, Palmkool, Spekjes en “Fryske Droage Woarst” | Willem Schaafsma Gebraden Twentse Landgans met Boomgaardlekkers gevuld | Nel Schellekens Maaltijdsoep met Schenkel van Kempisch Heideschaap met Citroenbonen | Fabio Antonini Poldercouscous met Soester Knol en Kollummer Zoete Grauwe Erwt | Nadia Zerouali Chaams Hoen, Schorseneer, Cashew- Creme en Mostarda | Martin Berkelmans Papas Chorreadas van Rode Pipo Andres Jara Appelstroopparfait met een Flensje van Appel en Peperkoek | Jean Thoma 7, ESSAYS De betekenis van de Ark van de smaak Michiel Korthals Duurzaamheid door diversiteit | Imke de Boer Vorken aan de macht: voedsel als politiek instrument | Antonia Mazel De eerste akker: tussen Lamsoor en Ganzevoet | Corn  van Dooren Onze hoop voor dit boek | Dominic van Asseldonk, Ella van Dolderen, Yvette Hut, Cinta Peerdeman 8. TEN SLOTTE Hoe kan ik helpen? Dankwoord SPONSORS Ambassadeurs van biodiversiteit en gastronomisch erfgoed Drukkerij Tuijtel Voetnoten & bronnen Register
  • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 29,99


niet beschikbaar

niet beschikbaar

Voor 21:00 besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen