€ 13,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De Bamibalbakker

Made in China

Jan van Herpen • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Wan Hon Chu kan geweldig goed koken en heeft een afhaalchinees in een ouderwets Chinees dorpje. Op een dag valt er een brief in de brievenbus. Iedereen wordt het dorp uitgejaagd. Het gezellige dorpje zal verdwijnen en zal plaats maken voor moderne fabrieken. Wan Hon vlucht naar de grote stad en heeft helemaal niets meer. Dankzij zijn kookkunsten, zijn creativiteit en de hulp van een dertienjarig meisje probeert hij vat te krijgen op het moderne en nieuwe China. Hij schopt het tot fabrieksdirecteur, maar de technologische ontwikkelingen in zijn fabriek en in China gaan te snel. Daar is Wan Hon niet tegen opgewassen.
    Een spannend, maar soms ook grappig verhaal over China dat pijlsnel verandert van het Mao tijdperk tot aan het nieuwe, bijna kapitalistische China.
    Voor alle medewerkers die hebben gewerkt bij De Faam in Breda.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 123
    Uitgeverij : De Safaribus.
    ISBN : 9789463454346
    Datum publicatie : 06-2018
  • Inhoudsopgave
    1: De afhaalchinees… 1
    2: Nummertje 12… 7
    3: Een brief van de burgemeester... 10
    4: Stampvoetend… 14
    5: Plastic kerstbomen… 18
    6: Made in China... 21
    7: Toeristen… 25
    8: Two balls, please… 30
    9: Een lange rij… 34
    10: Gouden eieren… 37
    11: Dieseldampen… 41
    12: IJsberen… 46
    13: Dag en nacht… 47
    14: Pingpong… 52
    15: Duizend ballen per minuut… 57
    16: De bamiballencup… 61
    17: Champions League… 66
    18: Mao Tse-Tung… 69
    19: Korting-korting… 73
    20: Twee corrupte agentjes… 78
    21: Centendief… 82
    22: De sociale Wan Hon, die dacht dat alles wel even kon… 87
    23: Tafeltennisrobots… 91
    24: Een brug te ver… 98
    25: Knipoogje… 104
    26: Fietsbootje… 108
    27: Een idioot idee… 114
  • Reviews (9 uit 4 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    15-10-2018
    Boek met een boodschap
    Het verhaal is ontzettend leuk en leest lekker vlot weg. Het verhaal heeft een duidelijke boodschap. wanneer je hard werkt, creatief en positief ingesteld bent kun je vaak de onmogelijkste dingen bereiken. Verder is het met veel humor geschreven.

       Grappig
       Leerzaam

    Geplaatst door uit breda , leeftijd 16-19
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    03-09-2018
    super leuk
    een super leuk boek heb er van genoten ook een leuk boek voor sinterklaas en kerst kadootje te geven een echte aanrader voor de feestdagen top.

       makelijk lezen
       en leuke en grapigge tekenen
       geen
       geen

    Geplaatst door uit BREDA , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    02-09-2018
    Geweldig luchtig verhaal. Veel herkenbare items. Het boek leest lekker weg.


    Geplaatst door uit Oosterhout , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    02-09-2018
    Geweldig luchtig verhaal. Veel herkenbare items. Het boek leest lekker weg.


    Geplaatst door uit Oosterhout , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 13,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Op een dag valt er bij iedereen in het dorp een brief in de brievenbus. Vanaf die dag is het gedaan met de rust in het oude Chinese dorpje. Het is een brief van de burgemeester. Wan Hon kan het haast niet geloven, maar het staat er toch echt.
‘Wat zullen we nou beleven’?, schreeuwt Wan Hon door zijn huis.
In de brief staat in zeer duidelijke Chinese taal dat over een week iedereen in het dorp zijn huis uit moet zijn, omdat er nieuwe fabrieken worden gebouwd. Alle huizen zullen onmiddellijk worden afgebroken. Wie hier niet aan zal voldoen, zal door de politie of leger worden verwijderd en riskeert een lange gevangenisstraf. Een bezwaarschrift schrijven is niet mogelijk. Punt. Met vriendelijke groeten, de burgemeester.
‘Stelletje centendieven’, zijn de enige twee woorden die Wan Hon op dat moment kan uitbrengen.
Hij ploft neer in zijn stoel en zit urenlang voor zich uit te staren als een geslagen hond. Zijn werk in de keuken ligt even stil. Hij is er kapot van.
Op diezelfde avond komen er een aantal dorpsbewoners een portie Chinees halen bij hem. Door de brief heeft hij meer klanten dan normaal. Wel vaker is de afhaalchinees de sociale ontmoetingsplaats. Dus deze keer ook. De brief wordt uitgebreid besproken, terwijl nummertje 11 van de kaart, bami goreng met saté, besteld wordt. Iedereen spreekt er schande van. De meesten voelen zich machteloos.
‘Wat kunnen we nog doen’?, vraagt de overbuurman.
‘Barricades opwerpen’, stelt een andere bewoner voor. ‘Of kunnen we niet een paar Chinese tijgers vangen en dan op hen afsturen’?
‘Zelf geweren aanschaffen, zij willen oorlog, dan kunnen ze oorlog krijgen’, zegt weer een andere bewoner met volle mond. Hij besloot de bami alvast te gaan nuttigen bij Wan Hon aan de balie.
‘Kunnen we niet om uitstel vragen, zodat we meer tijd hebben om iets te bedenken’?, vraagt de man die als laatste binnengekomen was. Hij had zich gelijk met de discussie gemengd en eten had hij nog niet besteld. Maar dat duurde niet lang. ‘Doe mij nummertje 14, Wannie’.
En dan steekt, terwijl hij naar zijn keukentje wil lopen, Wan Hon van wal. Hij draait zich vlak voor de keukendeur om en heeft een vuurrood gezicht. Wan Hon is woedend. Normaal komt hij met oplossingen, Wan Hon is de denker van het dorpje, kan slimme plannetjes bedenken, staat stevig in zijn kleine rode schoentjes, maar deze avond, na het krijgen van deze verschrikkelijke brief, weet hij het ook niet meer.
‘Ik ben razend, des duivels, we hebben geen schijn van kans’, schreeuwt Wan Hon fel. ‘Wij arme landarbeiders worden ons gebied uitgejaagd en als een stel smerige ratten verjaagd. En waar we heen vluchten, zal ze een worst zijn. Geen burgemeester of een andere overheidsambtenaar die iets voor ons doet of iets van menselijkheid toont. We zijn onze bezittingen kwijt en krijgen er geen cent voor terug. Wij zijn niet opgewassen tegen hen en dat weten ze. Kansloos zijn we. We zijn een stel vliegen op de huid van een olifant. In China heb je geen keuzes, die worden voor je gemaakt. Arme boeren hebben geen poot om op te staan. Rechteloos zijn we. De Chinese economie moet groeien en daar moeten jij, jij, jij, jij en ik voor wijken’.
Op een heel agressieve manier wijst hij iedereen die bij hem in zijn restaurantje zit aan.
‘Ik ben volgende week weg hier’, vervolgt Wan Hon. ‘Ik laat me door die kakkerlakken niet de gevangenis ingooien. Waar ik dan wel terechtkom ? Gewoon op straat, denk ik. Waar anders? Heb helaas geen familie in de buurt. Eén van de belangrijkste uitspraken van Mao was altijd: ‘Macht komt uit de loop van een geweer’.
Voor sommige klanten warmt Wan Hon de inmiddels koud geworden porties nog even op. Warme bami smaakt toch beter. De buurtbewoners zeggen niets meer en vertrekken. Ze zijn door de preek van Wan Hon compleet uit het veld geslagen. Wat kunnen ze nog doen? Niets. Helemaal niets. Was dit het laatste portie Chinees dat ze bij hem besteld hadden? Ook deze was gratis. Nooit geen bami meer van Wan Hon! ×
SERVICE
Contact
 
Vragen