Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover De Beweging deel 3 Sonja
  De Beweging deel 3 Sonja (boek)
 • Cover De Beweging deel 2 Tessa
  De Beweging deel 2 Tessa (boek)

De Beweging deel 1 (Leandra)

Deel 1 Leandra

Nico Kwakman • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Een biografische roman over het leven van Herman Dubbelaer en Leandra in drie delen

  De drie delen van deze trilogie vormen tezamen een drie-eenheid.
  Omdat elk deel een bepaalde periode in het leven van Dubbelaer en Leandra beschrijft, als een afgerond geheel, kunnen de afzonderlijke delen ook los van elkaar worden gelezen.

  Tekst achterflap/voorwoord:
  Progressief Nederland worstelt de laatste tijd met haar houding tegenover de conservatieve islam die door niet-westerse immigranten in Nederland wordt geïmporteerd, net nu de macht en de invloed van het conservatieve christendom een beetje aan banden is gelegd. Sommige ruimdenkenden, die in het verleden geen goed woord over hadden voor strengchristelijke geloofsgemeenschappen die in Nederland nog her en der voorkomen, laten niet na te benadrukken dat we de islam moeten zien als een verrijking van onze cultuur.
  Agnosten, atheïsten en andere niet-gelovigen die er streng op toezien dat Kerk en Staat strikt gescheiden blijven, en daarbij moslims niet ontzien, worden niet zelden beschuldigd van islamofobie. En hun opvatting dat onderwijs niet op een religieuze leest geschoeid behoort te zijn, wordt door sommigen zelfs gediskwalificeerd als racisme en discriminatie.
  Daar valt over te twisten. Maar de ruimdenkenden onder ons hebben in ieder geval gelijk als ze beweren dat je niet moet proberen iemand zijn geloof af te pakken. Dus: zolang ze met hun geloof de samenleving niet ontwrichten, haar kernwaarden in acht nemen en anderen geen schade berokkenen, laat ze dan. Totdat ze zelf het licht zullen zien. Of niet natuurlijk. Want het is niet niks als iemand die streng in de leer is, van zijn geloof en van al zijn zekerheden wordt beroofd. Dan kunnen er rare dingen gebeuren.

  Dat blijkt wel als De Beweging – een ondergrondse emancipatiebeweging van vrouwen, een overblijfsel van een oeroud matriarchaat – in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de keuze laat vallen op de strenggelovige en hoogbegaafde kleinseminarist Herman Dubbelaer. Zodra hij zijn theologiestudie heeft afgerond, zal hij namens De Beweging infiltreren in de hoogste kringen van de Kerk. Hij zal daar de weg bereiden voor de nieuwe beschaving die De Beweging voor ogen staat. Een beschaving die is geënt op het matriarchaat dat door toedoen van Adam, de jaloerse echtgenoot van oermoeder Eva, is verruild voor een bijbels patriarchaat. Waarbij vrouwen bijna letterlijk de onderliggende partij zijn geworden.
  Om Dubbelaer, zo jong als hij is, over te halen en hem op te leiden om als stroman voor De Beweging te kunnen worden ingezet, wordt geen middel geschuwd. De vertegenwoordigster van De Beweging die hem ronselt, weet hem mentaal en seksueel zodanig in te palmen dat hij zijn ziel aan haar verpandt. Door haar verleidingskunsten belandt hij in een wereld waar hij, gezien zijn jonge leeftijd en zonder dat zijn geloof hem nog houvast kan bieden, nog lang niet klaar voor is.  Deel 1 beschrijft de pogingen van de nepnon Leandra om Dubbelaer te winnen voor De Beweging. En de mentale helleweg die Dubbelaer moet gaan om met zichzelf en zijn omgeving in het reine te komen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 394
  Uitgeverij : Druk Pumbo.nl
  ISBN : 9789463458382
  Datum publicatie : 11-2019
 • Inhoudsopgave
  -
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

En zo stilletjes als de slang in het paradijs gleden ze beiden in de richting van de blanke gestalte. Geen takje kraakte, geen blaadje verschoof, geen polletje mos werd er verplaatst. En toen ze volgens Dubbelaer dicht genoeg waren genaderd, wist Akerboom in zijn opwinding van geen ophouden meer.
‘Kom op, nog dichterbij,’ fluisterde Akerboom en hij was alweer een paar meter verder geslopen. Dubbelaer kon hem niet meer tegenhouden en moest hem wel volgen.
Toen ze nog maar amper tien meter van het tafereel verwijderd waren, vond ook Akerboom het welletjes. Ze schoven voorzichtig het gebladerte dat hen het zicht belemmerde, opzij en zagen de verschijning in volle glorie voor zich opdoemen. Zoals Dubbelaer had beschreven, stond ze met haar handen ten hemel geheven in trance een soort belijdenis af te leggen. Met gesmoorde stem vloekte Akerboom het uit: ‘Het is een vrouw, verdomme. Een naakte vrouw.’ En alsof hij er verstand van had: ‘Een nimf. Dat is een nimf!’
Toen hij enigszins van de schok en de verbijstering was bekomen, kneep hij Dubbelaer in zijn arm.
‘Zie je het ook? Een naakte vrouw!’
Dubbelaer wist niet of hij teleurgesteld moest zijn of juist blij en opgewonden. Voor hem stond een prachtige, jonge, naakte vrouw. Lange glanzend zwarte haren onttrokken haar gezicht aan het zicht, maar voor de rest was haar lichaam geheel onbedekt. Het was voor het eerst in zijn leven dat hij een naakte vrouw in levendelijve zag, en van zo dichtbij. Deze ontblote, wulpse verschijning kon Maria niet zijn. Maar wie was zij dan wel?
‘Wat een schoonheid!’ fluisterde Akerboom. ‘En die wilde je stiekem voor jezelf houden?’ verweet hij Dubbelaer quasi verontwaardigd.
Dubbelaer wist niet wat hij moest zeggen.
Toen de vrouw haar belijdenis had uitgesproken, daalde ze voorzichtig af naar de vijver. Ze stapte in het water, met de rug naar hen toe, en bukte voorover om met de palm van haar hand wat water op haar borsten te spetteren.
‘Jezus,’ riep Akerboom. ‘Ik houd het niet meer.’
‘Wat doe je nou?’ fluisterde Dubbelaer geschokt. Maar eigenlijk wist hij het antwoord al.
‘Ben je helemaal gek geworden? Gedraag je, man!’
Hij geneerde zich en keek snel de andere kant op.
Akerboom was al gestopt nog voordat de vrouw zich onderdompelde in het zwarte water. Hij hijgde nog wat na. Maar toen ze weer uit het water tevoorschijn kwam en de heuvel op klom, wond het uitzicht op de naakte glimmende vrouw, met haar armen in de lucht, hem weer zozeer op, dat hij opnieuw begon.
Dubbelaer wilde er vandoor gaan, maar bevroor van angst, alleen al bij het idee dat ze hen zou kunnen ontdekken in deze compromitterende toestand, deze grove inbreuk op haar privacy. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen