€ 22,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De leer van de geestelijke denkers en van het volk

Hans Werner • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In 1908 verscheen onder de titel Die Lehre von dem Geistige und vom Volk, het eerste hoofdwerk van Constantin Brunner. Dit is een pseudoniem, want de schrijver werd op 27 augustus 1862 als Leo Wertheimer in Altona (bij Hamburg) geboren. Zijn grootvader was opperrabbijn en ook Brunner was bestemd voor het geestelijk ambt, maar rond zijn twintigste verloor hij het geloof en ging in Berlijn filosofie en geschiedenis studeren. Aanvankelijk neigde hij tot Kant, maar later ging hij zich ook intensief met Hegel en vooral Spinoza bezig houden. Wel keerde hij zich steeds meer van de academische wijsbegeerte af vanwege haar gebrek aan relevantie. Dit betekende echter niet dat de filosofische traditie voor Brunner haar waarde verloren had: met de denkers uit het verleden bleef hij in gesprek en zij bleven voor hem van hem van betekenis als gidsen in het dagelijks leven. In 1909 verscheen Spinoza gegen Kant und die Sache der geistigen Wahrheit. Het belang van dit boek, dat, behalve in kleine kring, na 1933 in de vergetelheid raakte, ligt vooral in de ideeën over wat wijsbegeerte nu moet zijn.
  Het is goed dat nu deze selectie van fragmenten uit Die Lehre van dem Geistigen und vom Volk in het Nederlands beschikbaar is in de vertaling van Hans Werner. Brunner schreef met een uitvoerigheid alsof hij de lezer toespreekt en geeft weinig toelichting. Door deze selectie worden deze beletsels voor de moderne lezer om toegang te vinden tot het spannende denken van Brunner overbrugd.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 154mm x 216mm
  Aantal pagina's : 208
  Uitgeverij : Stichting Internationaal Constantin Brunner Instituut
  ISBN : 9789464436488
  Datum publicatie : 10-2022
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het menselijk bewustzijn is, wanneer men naar de materiële inhoud kijkt, in drie faculteiten te onderscheiden. Deze zijn elk naar hun innerlijke essentie zelfstandig en hebben met de andere niets gemeen. Iedere faculteit heeft zijn eigen bijzondere materiële denkprincipe, welke de energie voortbrengt voor een geheel eigen sfeer van denken en denkverbindingen.
De eerste is die van het praktische verstand. Dit bevat de gehele werkelijkheid van onze wereld der dingen (als object van dit denken), de relatieve werkelijkheid. Het relatieve denken vindt geen materieel principe in zichzelf, maar ontleent dit aan de andere twee faculteiten. De vormen waarin dit denken zich uit zijn: voelen, weten en willen. De tweede faculteit noem ik Geest: zij is het denken van de waarheid van ons wezen, de absolute werkelijkheid. De waarachtige materiële inhoud van ons denken wordt hier onmiddellijk begrepen. Zij uit zich in kunst, filosofie en liefde.
De derde faculteit noem ik analogon; zij is dat fictieve of bijgelovige denken. De vormen waarin zij zich uit zijn religie, metafysica en moraal. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen