€ 26,95

ePUB ebook

  € 9,95

PDF ebook

niet beschikbaar

De nieuwe space race

Strijd om de ruimte, de maan en Mars van Amerika tot China, van Musk tot Bezos

Heron Streker • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Leef je al jaren onder een asteroïde? Weet je niet wat de do’s en dont’s zijn in de ruimtevaart? Heb je geen idee who’s hot en who’s not? Zeggen de woorden old space en new space je niets of denk je dat een open cycle motor op een fiets hoort?

  Dan is dit boek iets voor jou. Als je het uit hebt en maar de helft hebt onthouden, dan nog kun je jezelf expert noemen op het gebied van de ruimtevaart. Op feestjes word je bewonderd om je kennis. Bij collega’s dwing je respect af met je goed geïnformeerde mening. Je vrienden kun je vermaken met raketverhalen. En in de kroeg…toegegeven daar heb je er niets aan.

  Historie, politiek, techniek, geld, alle aspecten worden behandeld. Geen invalshoek wordt geschuwd. We leven weer in net zo’n stimulerende tijd als toen met de maanrace. New-space raketbouwers werken hard en efficiënt om de nieuwe space race niet te verliezen. Door spectaculaire prijsdalingen kan ook jij straks astronaut worden. Vergeet even je veeleisende baan, je energierekening en je hypotheek. Stap in de rollercoaster die ruimtevaart heet.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 296
  Uitgeverij : Smithoreous
  ISBN : 9789464433517
  Datum publicatie : 11-2022
 • Inhoudsopgave
  DEEL I – OLD SPACE

  OLD SPACE VERSUS NEW SPACE
  SOVJECT-UNIE – BAKERMAT
  NASA - NIEUW ELAN
  SPACESHUTTLE – LEGENDARISCH
  EUROPA – DEGELIJKE EFFICIËNTIE
  CHINA – DE LANGE MARS
  ANDERE RUIMTEVARENDE NATIES

  DEEL II – NEW SPACE

  X PRIZE – HET BEGIN
  SPACE X – NEW KID ON THE BLOCK
  FALCON 9 – DOMINANT
  ROCKETLAB – HET OOG WIL OOK WAT
  ASTRA SPACE – GEEN FRATSEN
  FIREFLY AEROSPACE
  ABL SPACE SYSTEMS – EENVOUD
  STARSHIP – GAME CHANGER
  LANCEERPRIJZEN – ENORME VERSCHILLEN
  OPSTIJGEN ZONDER RAKET
  EUROPA – DEGELIJKE EFFICIËNTIE
  ANDERE LEDEN VAN DE NEW SPACE FAMILIE

  DEEL III - HOE

  HOE GAAT EEN VLUCHT IN ZIJN WERK
  OMLOOPBANEN – SPOEDCURSUS
  RAKETTECHNIEK – ROCKET SCIENCE

  DEEL IV – WAAROM

  SATELLIETEN
  RUIMTEPUIN – VAN WIE IS DIE TROEP
  ZONNESTELSELVERKENNERS
  MAAN – ALLES IN ÉÉN
  MARS – TWEEDE THUIS
  ASTEROÏDENGORDEL
 • Reviews (9,5 uit 1 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  09-01-2023
  De Space Race
  Een geweldig boek! Het maakt helemaal waar wat er op de flapteksten wordt beloofd: een compleet overzicht van de ruimtevaart, prima toegankelijk voor leken. Het leest ook lekker weg, je vliegt er doorheen. En ook aan humor geen gebrek. Ik kan dit zonder meer aanbevelen aan iedereen die wat meer over ruimtevaart wilt weten. Tenslotte: ruimtevaart is een stuk interessanter dan ik dacht!

     Glashelder uitgelegd
     Luchtig geschreven
     Hier en daar wat taalfoutjes

  Geplaatst door uit Amsterdam , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10

€ 26,95

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De eerste raket die ook daadwerkelijk de ruimte bereikte was de Falcon 1 in 2008. Dat ging niet zonder slag of stoot. Met PayPal had Musk zo’n 100 miljoen verdiend, voldoende voor drie en een halve lanceerpoging. Hij had eigenlijk slechts de helft van zijn vermogen in het raketavontuur willen steken. Gaandeweg kwam hij erachter dat hij het daarmee sowieso niet ging redden maar was toen al ‘committed to the pot’ zoals dat in goed Nederlands heet. De eerste poging in 2006 eindigde nog voor het opstijgen in een RUD, een ‘rapid unscheduled disassembly’. Dat is een nerd-understatement voor een ontploffing. Geeft niks, vervelend maar geen ramp, mislukkingen zijn leerzamer dan successen, deze dingen horen nu eenmaal bij ruimtevaart. Het is nogal complex weet u, een soort van rocket science. Bovendien was het voor 80% wél gelukt aldus Musk. Heel goed Elon, altijd blijven lachen, de grote filosoof Bassie had het niet beter kunnen verwoorden.

Het tweede exemplaar, ontdaan van de fouten van de eerste ging opnieuw de lucht in en dan opnieuw niet zoals het bedoeld was. De brandstof klotste te veel heen en weer in de tank waardoor het geval begon te slingeren. Je begrijpt dat iedereen peentjes zweette bij de derde poging en die…mislukte. Je zou denken dat hiermee het kortdurende ruimteavontuur ten einde was maar Elon zou Elon niet zijn als hij bij de pakken neer ging zitten. Hij wist de resterende miljoen-tjes voor een vierde poging los te peuteren. De toenmalige NASA administrator Lori Garver besefte dat de ingedutte ruimtevaart een impuls nodig had en dat die van commerciële raketbouwers moest komen. Ze moest nogal wat weerstand overwinnen maar ze slaagde en warempel, het ding vloog wat rondjes om de aarde. Hiermee haalde SpaceX een opdracht van 1.6 miljard binnen van de NASA om het ISS te bevoorraden. De rest is geschiedenis, inmiddels hebben ze een paarhonderd lanceringen op hun palmares en zijn ze toonaangevend. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen