€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De schaduw van Fout

Een NSB-zoon vertelt

Frits Kappers • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Maarten Hesselink vertelt in 'De schaduw van Fout' over zijn vader Meindert en diens broer Albert. Het verhaal begint met de beurskrach op Wall Street, die de industriële wereld in een enorme depressie liet belanden. We volgen Meindert vanaf de verjaardag van zijn vader in 1935 en zien hoe hij langzaam - onder invloed van twee oudere NSB'ers - tot de overtuiging komt dat de toekomst van Nederland om aansluiting bij Duitsland vraagt. Kort na de inval door de Duitsers besluit hij daarom zich aan te sluiten bij de NSB. Dit leidt tot hevige conflicten in het gezin van de familie Hesselink; met name met zijn broer Albert, die zich in de loop van de bezetting bij het verzet aansluit.
  Veertig jaar na de oorlog belandt Maarten in een diepe sociaal-emotionele crisis, die alles te maken heeft met het verleden van zijn vader (en zijn moeder). Hij besluit dan zijn eigen persoonlijke vrijheidsstrijd te gaan voeren.
  De lezer wordt geconfronteerd met jeugdige idealen, burgerschapszin en onvoorwaardelijke moederliefde, maar ook met manipulatie, demagogie, haat en strijd tussen goed en fout. Maar wat is goed en wat is fout? Nog veel belangrijker: wie is goed en wie is fout? Een vraag die nog extra lastig wordt door een bijzondere én ontluisterende bekentenis die Albert, aan het eind van zijn lange leven, doet in een gesprek met Maarten.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 244
  Uitgeverij : EfKa
  ISBN : 9789464434200
  Datum publicatie : 05-2022
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Albert had tot dan gezwegen, maar nu Meindert zijn ouders in het nauw bracht, trok hij ineens fel van leer. ‘Jij hebt Joodse vrienden op school. Weet je wel wat er in Duitsland met hen gebeurt? Er zijn niet voor niets zoveel Joden op de vlucht geslagen. Dat lot wacht jouw vrienden ook. Zij zijn hun leven niet meer zeker als Hitler zijn zin krijgt, daar ben jij blind voor.’
‘Wat? Blind? Ik? Als er hier mensen blind zijn dan zijn jullie het wel en jij al helemaal. Jij bent niet van school gehaald. Jij hield lekker je mond toen vader moest gaan stempelen. Mijn toekomst is vernield. Ik kan de HBS niet afmaken. Heb jij daar ooit oog voor gehad? Ik ben echt niet blij dat het oorlog is. Ik ben wel blij dat er een nieuwe orde in dit land komt en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Als je dat maar weet.’ Het bleef lang stil na deze tirade. De woorden kwamen als donderslagen uit Meinderts mond. De anderen zwegen beduusd. ‘Zonder de Duitsers had u nu nog lopen stempelen vader, dat beseft u toch wel?’ ×
SERVICE
Contact
 
Vragen