Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 16,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Het bladerboek van historisch Overschie
  Het bladerboek van historisch Overschie (boek)
 • Cover De Kelderfles
  De Kelderfles (boek)

De Strijd om Overschie

Meidagen 1940

Robert van Ee • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Bij de gevechtshandelingen aan het begin van WOII heeft Overschie een onderscheidende rol gespeeld maar het dorp zelf speelde een passieve rol. Hierover werd niet eerder gepubliceerd. Het was een dorp gelegen tegen de noordgrens van Overschie die door de Duitsers( Blitzkrieg( moest worden bezet op hun weg naar het regeringscentrum Den Haag Daarvoor was een intacte Blijdorpese brug zowel voor de Nederlanders als voor de Duitsers essentieel. Dat aspect heeft nimmer aandacht gekregen. Overschie was een dorp omgeven door Schiekanalen en enkele veenplasjes en in die zin dus een eiland dat dorpsbewoners geen vluchtmogelijkheden bood. Bescherming van de dorpelingen was er niet door Nederlandse militairen maar indirect heeft de bezetter met de verdediging van haar eigen troepen de dorpsbewoners mede beschermd. Dat werd evenmin eerder gepubliceerd.
  Het heeft er alle schijn van dat de aanvallen van de Nederlanders op de bezetter op niets zouden uitlopen maar toch werd er aangevallen.
  Gesuggereerd wordt dat het tijdstip waarop Rotterdam werd gebombardeerd, overlapt het de tijd waarmee Overste Scherpenhuysen artillerie vuur op het bewoonde dorp inzetten. Enige aandacht wordt besteed aan de volmacht tot dit bombarderen.
  Ook op de buitenranden van het dorp zijn enige bommen door Duitse duikbommenwerpers neergekomen.
  Deze publicatie tracht een beeld te geven van de matige staat van het Nederlandse leger zoals een haperende commandostructuur ; de onervarenheid van groepen depottroepen die een ongelijke strijd tegen de in alle opzichten betere Duitse troepen hebben moeten vechten. Veel vergissingen zijn daarbij gemaakt. In war mistakes are made
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 140
  Uitgeverij : Robert van Ee
  ISBN : 9789463453417
  Datum publicatie : 06-2018
 • Inhoudsopgave
  Wat voorafging; schuilloopgraven en noodhospitaal / Hoe het was begonnen / Wisten de dorpsbewoners wat er gaande was / Fall Festung en inundatie / Gevechten rond Den Haag / Wat gebeurde er in Delft / Terugtocht obrerstfeldartzt Werner Wuischhusen / Terugtocht LeutnantGeneral Hans Von Sponeck / Duitse verdediging van het eiland Overschie / Tot en met 12 mei / De strijd vanaf 13 mei / Nederlandse aanvallen vanuit Blijdorp Rotterdam / Depot luchtstrijdkrachten / Hugo Desire Rijiner / Spaanse Polder mariniers en infanteristen / De grote aanval uit Delft / Ter overdenking / Het bombardement en Overschie / Wat er verder nog gebeurd was in Overschie / Volmacht tot bombarderen / Het dorp en haar inwoners deden er minder toe /Bronnen over Overschie
  Bijzondere oorlogsmonumenten / Friendly Fire / Het geluk aan haar zijde / Enige getallen / Na de eerste vijf oorlogsdagen /.Bibliografie / Bijlagen.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 16,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Vrijdagmorgen de 10de mei heel vroeg in de morgen en de dag moest nog beginnen. Ik had er al even naar liggen luisteren zonder dat het tot me doordrong wat het eigenlijk was. Een brommend geluid aanzwellend en dan weer afnemend. Ook doffe knallen in de verte of soms dichtbij. Het geluid leek op dat van vliegtuigen. 'Hoor je dat? zei Jan vanuit he andere bed waaruit Nico al eerder was opgestaan om met Pa te gaan melken. 'Hoor je dat? zei Wim: 'Het zijn vliegtuigen'? en de lichten gingen uit.
Die 10de mei was een zonnige lentedag maar de tijd van de gebroken geweertjes was voorbij en Duitse militairen verzamelden in Overschie.
'In war mistakes are made'; zo ook bij de gevechten in Overschie ×
SERVICE
Contact
 
Vragen