Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Het geloof aan straat gezet
  Het geloof aan straat gezet (boek)
 • Cover De Brievenbus
  De Brievenbus (boek)

De wereld van het putdeksel

een verwondertocht met de blik neerwaarts

Guus Klaas • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Geïnspireerd door een intrigerende poster met afbeeldingen van putdeksels keek Guus Klaas op een mooie dag omlaag en begon zelf te fotograferen. Zo ontdekte hij de toegang tot een nieuwe, ondergrondse wereld. Hij ging op stap en zag een eindeloze variëteit van afbeeldingen op de deksels in binnen- en buitenland. Door nieuwsgierigheid gedreven ontdekte hij de relatie tussen putdeksels en kunst, bezocht hij een ijzergieterij, dook in de wereld van de industriële archeologie, ontdekte wat de geheimzinnige codes op de deksels betekenden en vond landkaarten waarop putdeksels afgebeeld staan. Enthousiast wordt het verhaal van het koningsdeksel verteld. Talrijke links worden gegeven om zelf verder in dit boeiende onderwerp te duiken. Het boekje is rijk geïllustreerd met hoofdzakelijk eigen foto's.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 50
  Uitgeverij : guusklaas
  ISBN : 978908255760
  Datum publicatie : 07-2016
 • Inhoudsopgave
  VOORWOORD 6
  Inleiding 7
  01. Een wandeling door de buurt 8
  02. Wat noemen we nu een putdeksel? 11
  03. Wat betekenen die cijfers en letters op een putdeksel? 14
  04. Het koningspaar op riooldeksels 16
  05. Putdeksel en peuk 18
  06. Het putdeksel in Duitsland 19
  07. De Martinitoren voor Groningen 22
  08. Rademakers Gieterij in Klazienaveen 24
  09. Het putdeksel op de kaart 25
  10. Amsterdam 26
  11. …en andere Nederlandse steden 29
  12. De makers van putdeksels 32
  13. Kunst of kitsch? 39
  14. De liefhebbers 44
  15. Reis om de wereld 46
  16. Interessante websites 50
  17. Tot slot 50
 • Reviews (8,3 uit 3 reviews)

  05-10-2016
  De wereld van het putdeksel
  Zelf ben ik al jaren geinteresseerd in putdeksels en herken de 'neerwaartse blik' van de schrijver, gericht op putdeksels. Inmiddels heb ik een verzameling van meer dan 100 putdeksels van Georgië tot de Verenigde Staten. Het boek bevat interessante informatie over de geschiedenis, de productie, de functie en de achtergrond van putdeksels. Ook heb ik geleerd hoe putdeksels moeten worden 'gelezen'. Ook bevat het boek een aardig hoofdstuk "Kunst of Kitsch", waarbij putdeksels zijn ontworpen door kunstenaars resp. bron van inspiratie zijn. Als zodanig voldoet het boek. Jammer dat de schrijver op een gegeven moment stopt: "Er is een grens.". Daardoor missen we nog buitengewoon mooie putdeksels, zoals ik bv in Polen en de V.S. heb gefotografeerd. Wellicht na een rustperiode tijd voor een vervolg? Andere liefhebbers zullen graag hun bijdrage leveren. Enkele kritische noten: - de tekst bevat een aantal slordige tikfouten. - de foto's zijn lang niet altijd duidelijk doordat ze te klein zijn afgebeeld, schuin zijn gefotografeerd of gedeeltelijk beschaduwd zijn. Dat maakt het moeilijk ze goed te bekijken.


  Geplaatst door uit Baarn , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


  22-09-2016
  Leuk en interessant
  Sinds 2003 deel ik dezelfde passie voor het fotograferen van putdeksels en kolken. Daarom voelde ik me helemaal 'thuis' in dit boekje. Het geeft een mooi inzicht in en een overzicht van het putdeksel in al zijn verscheidenheid. Leuk ook de verhalen die erachter schuil gaan. Het is zeer lezenswaardig door alle extra informatie die wordt gegeven over fabrikanten, de betekenis van de cijfers en letters op het deksel, putdeksel en kunst, websites, de liefhebbers. Maar ook lezenswaardig door de prettige manier van schrijven. Foto's van fraaie putdeksels en eenvoudige deksels. Bijzonder zijn wel de foto's van fraaie Japanse putdeksels. Japan, het walhalla voor de putdekselliefhebber!

     net iets teveel druk-/schrijffouten

  Geplaatst door uit Vught , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  13-09-2016
  Heel erg leuk.
  Wat een ongedwongen leuk verhaal over putdeksels. Ik verzamel al sinds 2001 (nu bijna 4000 verschillende) en heb ook zo verhalen bij de diverse deksels, maar kan dit zeker niet zo leuk vertellen als Guus Klaas. Verder is het boekje smaakvol uitgevoerd. Dank je wel Guus!


  Geplaatst door uit Groningen , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Uit het eerste hoofdstuk: "Nadat ik me had voorgenomen mijn verwondering over het fenomeen putdeksels maar eens te gaan verwoorden, bedacht ik mij dat ik het allerbeste eerst maar eens kon beginnen met in mijn eigen buurt wat rond te kijken. Op een wat sombere dinsdagmiddag in maart 2016 pakte ik daarom de fiets en ging op pad. Ik woon in Leek (Groningen), in een buitenwijk, en nam me voor door onze wijk, langs de vaart naar het centrum te fietsen. Mijn fiets was blij me weer te zien na alle winterse eenzaamheid. Maar dat terzijde. Ik zat nog niet op mijn zadel, of ik kon al weer afstappen om twee verschillende putdeksels fotograferen. Een klassiek rond putdeksel en zo’n klein putdeksel in de berm voor de afvoer van hemelwater. Na veertig minuten, inclusief een boodschapje, was ik terug en had maar liefst twintig verschillende putdeksels gefotografeerd. Ik ben er van overtuigd dat u als lezer dezelfde ervaring kunt opdoen in uw eigen wijk." ×
SERVICE
Contact
 
Vragen