Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 18,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De zonnige bestemming van Neerlands Zwitserleven Gevoel

de uitverkoop van ons ooit goudgerande pensioenstelsel

Alfred Oosenbrug • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Ooit klotste het geld bij de pensioenfondsen tegen de plinten omhoog. Het Zwitserleven Gevoel van zonovergoten palmstranden, woestijnsafari’s, exotische cruises en flaneren over zuidelijke boulevards lag in het verschiet.
  Ongekend struisvogelgedrag bracht ons pensioen echter aan de rand van de afgrond. Een tot in het absurde doorgevoerd, onnavolgbaar lage-rente-beleid deed de rest. Met een welhaast obsessieve strijd tegen vermeende reusachtige deflatiegevaren vindt een mega herverdelingsoperatie van vermogens plaats. Feitelijk vloeit ons pensioenvermogen weg naar zonovergoten zuidelijke oorden ……… en verdwijnt daar als sneeuw voor de zon. De zonnige bestemming van ons pensioen kwam er dus. Alleen niet op de wijze waar wij van droomden. Met spaarzaamheid en vlijt ……. betaal je de hoofdprijs bij een rente-bacchanaal. Vaarwel Zwitserleven Gevoel, welkom harde realiteit der Europese intriges.

  De zonnige bestemming van Neerlands Zwitserleven Gevoel schetst een onthutsend beeld van de teloorgang en uitverkoop van ons ooit zo iconische pensioenbouwwerk. En van een ridicuul windmolengevecht door Europese Centrale Bankiers.

  Eind vorige eeuw waarschuwde Alfred Oosenbrug al voor de dreigende teloorgang van ons unieke pensioenstelsel. Net als voor de volksverlakkerij bij de verkoop van woekerpolissen. Hij was onder meer directeur van een verzekeringsgroep, buitengewoon hoogleraar financiële economie, buitengewoon hoogleraar accountancy financiële instellingen, voorzitter van het Actuarieel Genootschap (de beroepsorganisatie van verzekeringswiskundigen), voorzitter van de actuariële opleiding, en ….... een roepende in de woestijn. En door een alles verwoestende kaalslag dreigt nu ook ons pensioen te verworden tot een troosteloos woestijnlandschap. De woestijnsafari van het Zwitserleven Gevoel blijkt aldus niet meer dan een fata morgana te zijn geweest.
 • Productinformatie
  Fragment : Download Fragment
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 135mm x 215mm
  Aantal pagina's : 256
  Uitgeverij : EFIC
  ISBN : 9789076567006
  Datum publicatie : 09-2016
 • Inhoudsopgave
  Inhoud

  I. Ons pensioengeld zoekt de zon op – vaarwel Zwitserleven Gevoel 17
  II. Donkere wolken pakken zich samen – het Zwitserleven Gevoel op de tocht 26
  III. Ga maar rustig slapen – de regering waakt 39
  IV. Het veelkoppig monster van Lerna – hoe de pensioenkomedie eindigt in een Griekse tragedie 45
  V. Belasting betalen is voor de dommen – domme Hollanders 57
  VI. ‘Geen cent meer naar Griekenland’ – de verkiezingsbelofte die geen cent waard was 79
  VII. Hoe ons Zwitserleven Gevoel verpietert in ‘The Brazen Head’ – Laat het bier maar stromen in ‘The oldest pub of Ireland’ 91
  VIII. Don Draghi´s strijd tegen windmolens – de verbeten strijd tegen vermeende angstaanjagende deflatiereuzen 100
  IX. De olieboemerang – hoe een zegen kan verkeren in een drama 128
  X. ‘Geldcreatie leidt altijd tot inflatie, altijd!’ – ezeltje strek je 143
  XI. De beurs zal ons (niet) redden – op hoop van zegen 160
  XII. Het probleemoplossend vermogen van de pensioenpolder – op je handen zit je lekker 176
  XIII. ‘Whatever it takes’ - Over willekeur, schadelijke bijwerkingen, risico’s en heimelijke doeleinden 192

  Geraadpleegde bronnen 248

  ***

 • Reviews (9,5 uit 1 reviews)

  24-11-2016
  Aanrader.
  Dit is echt zo' n boek wat iedereen gelezen zou moeten hebben. Het boek is met kennis van zaken geschreven en hoewel de materie misschien niet makkelijk lijkt, weet de schrijver op een pakkende wijze de problemen rond de huidige pensioenen te omschrijven. Ook weet hij helder de gevolgen van het ingrijpen van de Europese Centrale Bank door het opkopen voor miljarden aan obligaties te duiden en de financiële gevaren die daaraan zijn verbonden, maar vergeet niet de gevolgen van de extreem lage rente voor de gewone mensen duidelijk te maken . Ik heb het boek met veel interesse gelezen. Niet alleen omdat ik over een tijdje met pensioen hoop te kunnen gaan, maar ook omdat ik geinteresseerd ben in de mogelijke risico' s voor mijn spaarrekeningen, mijn beleggingen en mijn hypotheek. Daarnaast kan de schrijver enig gevoel voor humor niet worden ontzegd. Ik hoop dat veel mensen er net zo veel van opsteken, als ik heb gedaan.

     Zeer informatief.
     Prettig leesbaar.

  Geplaatst door uit Den Haag , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10

€ 18,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar

1-2 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 
×
SERVICE
Contact
 
Vragen