Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover 2000 VOLT
  2000 VOLT (boek)
 • Cover Omerta van Oss
  Omerta van Oss (boek)

De zouaaf

Jos Schel • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Bart, zoon van een Haagse melkboer, heeft een beetje genoeg van zijn dagelijkse rondgang met de hondenkar door zijn wijk. Hij is belust op avontuur en dat avontuur wordt hem in de schoot geworpen door de pastoor van de parochie: op naar Rome om voor de paus te vechten. Het is het jaar 1867 en het Pauselijk Rijk wordt in het zuiden bedreigd door de revolutionair Garibaldi: ‘Dood aan de paus.’ In het noorden dreigt Victor Emanuel de staat binnen te vallen: ‘Risorgimento!’ Samen met zijn Haagse vriend Joop en met andere jonge mannen trekt Bart op om de oorlog te winnen van de Italiaanse nationalisten. Het pakt allemaal echter anders uit: de Franse steun voor de paus valt weg en na overweldigende successen krijgen de zouaven harde klappen. Geleidelijk aan begint er iets te knagen bij de jonge zouaven. Staan we wel aan de goede kant? Wat willen de Italianen zelf? Wat doen we hier eigenlijk nog?
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 127mm x 203mm
  Aantal pagina's : 222
  Uitgeverij : Uitgeverij Post Scriptum
  ISBN : 9789082359619
  Datum publicatie : 10-2017
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

“Maar vertel me nu eens, zijn wij, als Hollandse zouaven, nu eigenlijk wel op de juiste weg? Wie bestrijden we eigenlijk en waarom?” Op het zonovergoten Campo de Fiori is het vriendenclubje neergestreken op de trappen van de fontein. Genietend knijpt Bart zijn ogen tot spleetjes, het herfstzonnetje heeft best nog veel kracht. Joop, die zijn arm vanwege een schampschot in een smetteloos wit verband draagt, lijkt er op het moment nogal doorheen te zitten. Zijn vraag blijft een beetje hangen, totdat Mart reageert.
“Wat bedoel je?” Mart zet grote ogen op, neemt zijn kepie af en krabt zich op zijn hoofd. “We strijden toch voor onze Heilige Vader, de paus die bedreigd wordt in zijn bestaan? Zijn land wordt hem door oproerkraaiers betwist. Wij, zijn volgelingen, de gelovigen uit heel Europa, willen hem toch bijstaan in zijn strijd tegen de revolutionairen, de ongelovigen en de nationalisten?” Mart zet zijn kepie weer op en begint nu met een zakdoek het zweet van zijn gezicht te vegen.
Hier heeft Joop blijkbaar op gewacht. Hij zet zich met zijn goede arm af, komt overeind en gaat theatraal voor het vriendengroepje staan. “Jullie weten dat ik als een van de weinigen onder ons een paar woorden Italiaans en redelijk Frans spreek. Wel, vandaag sprak ik in het dorp, op de markt, wat Italianen. Gewoon inwoners van Rome en mensen uit de omgeving. Zij willen niets liever dan één Italië. De paus is een slecht bestuurder, de armoede is hier groot en de paus doet er niets aan. Er wordt honger geleden en de angst voor de bandieten is groot. Giusseppe Garibaldi is hun grote held, zeker na zijn militaire successen in het zuiden. In Napels en omgeving grenst de bewondering van de plaatselijke bevolking voor Garibaldi aan verafgoding, maar ook hier wordt hij gezien als de grote verlosser.”
“Maar… Italianen zijn toch allemaal katholiek?”, onderbreekt Gert hem. “Houden zij niet van hun Vader, van Pio Nono?” Het ongeloof straalt van zijn open, jongensachtige gezicht af. Maar blijkbaar is de vraagstelling van Gert het spreekwoordelijke koren op Joops molen. Met zijn spierwitte verband en in zijn uniform toont hij zich een redenaar als de grote Cicero.
“Het is een moeilijke keus voor de Romeinen: of uitgebuit worden door hun kerkvader of de mooie beloften van een revolutionair. Maar zeg nu zelf, waar zou jij voor kiezen? Een vage belofte van een goed leven na de dood, of een redelijk leven hier en nu? Wil je de honger van je kinderen stillen of berust je in de mogelijke wetenschap van een volle aflaat straks als je aan de hemelpoort staat?” Joop weet het antwoord wel, maar kan hij zijn maten overtuigen? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen