€ 24,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Dwangarbeiders

De oorlogsliefde van Izaak & Nina

Ron Broekhart • Boek • paperback

  • Samenvatting
    De ouders van de auteur, de Nederlandse Izaak Broekhart en de Russische Nina Lissowischenko, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeiders tewerkgesteld in de Duitse oorlogsindustrie. Daar, te midden van geweld en ontberingen, kruisten hun paden elkaar in 1943. In de schaduw van het naziregime deelden zij de eerste jaren van hun liefde, verweven met het harde bestaan van oorlog en overleven.

    Izaak vond samen met enkele vrienden de moed om het verzet te steunen: een gevaarlijke daad in een land waar elke vorm van tegenspraak met de dood werd bestraft. Nina daarentegen werd als ‘Untermensch’ gedwongen alle vernederingen van het regime te ondergaan, stil, weerloos, maar met een onverwoestbare waardigheid.

    Na de val van Berlijn waagden ze samen de terugtocht naar Nederland. Een reis vol ontberingen, onzekerheid en gevaar. Wat begon als een zoektocht naar vrijheid, veranderde al snel in een nieuwe nachtmerrie, toen de doorgedraaide Russische bevrijders zich ontpopten tot de volgende vijand. Pas in de zomer van 1945 bereikten ze hun bestemming: Maassluis. Voor Izaak betekende dit een terugkeer naar het leven dat hij ooit had gekend. Voor Nina begon de strijd opnieuw, in een vreemd land dat haar met wantrouwen en kilte tegemoet trad.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 307
    Uitgeverij : Ronnie B. Goode
    ISBN : 9789464064636
    Datum publicatie : 05-2025
  • Inhoudsopgave
    Inhoud

    1. De Reeuwijkse Plassen 11
    2. Het verboden water 22
    3. Arbeitseinsatz 35
    4. De voorspelling 51
    5. Die Heimat ruft dich 62
    6. Nina en Mona Lisa 74
    7. Dwangarbeiders 85
    8. Het kerkorgel 99
    9. Het Salomonsoordeel 108
    10. Dolmetscher 119
    11. De ontmoeting 127
    12: Operation South Vleet 139
    13: Snova Vmeste 156
    14: Foute vrienden 171
    15. De vijand luistert mee 194
    16. Frau Stolze 207
    17. De bevrijding 214
    18. Sluipschutters 222
    19. Russische soldaten 234
    20. De tocht naar de Elbe 245
    21. Heiratsurkunde 258
    22. Delftse Poort Rotterdam 264
    23. Een Russin in Maassluis 272
    24. Hendrik Schoonbroodstraat 282
    25. De brandende braamstruik 295
  • Reviews (9 uit 4 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    23-03-2021
    Echt supergoed boek
    Ik heb dit boek echt op 2 dagen uitgelezen, het was zo aangrijpend! Het was zeer fijn om een keer in de huid te kruipen van de mensen die als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken, daar we deze toch nog al te veel vergeten in onze geschiedenisverhalen. Dank je wel Ron om zo'n goed boek te schrijven en het verhaal van je ouders met ons te delen!


    Geplaatst door uit Bouwel/België , leeftijd 20-29
    Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


    11-03-2021
    Dwangarbeiders
    Een onderbelicht gebleven episode uit de Tweede Wereldoorlog. In dit boek is goed beschreven wie dwangarbeiders waren, waarom en uit welke landen ze afkomstig waren. Schrijnend is de beschrijving hoe deze gedwongen arbeiders behandeld werden en dat er verschil gemaakt werd uit welke landen ze afkomstig waren. Dat mensen uit niet-westerse landen als untermenschen beschouwd werden en nog slechter behandeld werden door de nazi’s maar ook door vele Duitsers. Ook over de moeilijke terugreis door verwoest Duitsland en de kille ontvangst thuis wordt geschreven. Al met al een boek, over de Nederlandse Izaak en de Russische Nina, dat zeer zeker de moeite waard is om te lezen. Een mooi document dat toegevoegd kan worden aan de literatuur van de Tweede Wereldoorlog.


    Geplaatst door uit Tiel
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


    06-03-2021
    Prachtig boek
    Heel mooi boek. Mooi geschreven alsof de schrijver het aan het vertellen was. Het boek heeft mij helemaal meegenomen in die tijd. Ik voelde zowel de romantiek tussen de hoofdpersonen als de pijn van de oorlog. En zeker ook de periode na de oorlog in Maassluis was aangrijpend.


    Geplaatst door uit SCHIEDAM , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    29-01-2021
    Dwangarbeiders van Ron Broekhart
    Het boek van Ron is een prachtig verhaal over zijn ouders, voor, in en na de oorlog. De laatste hoofdstukken waarin ze in Maassluis wonen en de tot de eind jaren 60 streng gereformeerde indoctrinatie op hun leven, heeft (gek genoeg) op mij de meeste indruk gemaakt. Het gaf mij het gevoel dat het leven van Ron's ouders in die tijd nog zwaarder was als in dwangarbeidersschap. Is echt een prachtboek


    Geplaatst door uit Maassluis , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

.......................... Borgers verbrak de stilte en sprak op rustige, beheerste toon.
‘Herr Broekhart, laat mij iets uitleggen. Ik heb er niet om gevraagd dat jullie Hollanders hier verplicht te werk zijn gesteld. Maar het is oorlog, en in oorlogstijd moet iedereen zich aanpassen en de regels volgen. Ook wij. Jullie moeten jullie werk goed uitvoeren, anders ben ik verplicht strafmaatregelen te nemen. Ik maak het jullie niet graag moeilijk, maar ik doe mijn werk. Ook ik sta onder controle van de SS.’
Hij pauzeerde even, nam een trek van zijn sigaret en blies de rook langzaam uit door een kleine opening tussen zijn lippen. De vergeelde binnenkant van zijn vingers verraadde zijn gewoonte: een kettingroker. Daarna keek hij Izaak vriendelijk aan, maar met een zekere ernst.
‘In vertrouwen zeg ik je dit: ik steun dit regime niet. Ik ben niet meer dan een marionet, bespeeld door de Gestapo. Zo is de situatie hier in Duitsland. Je moet begrijpen dat niet iedereen zich laat meeslepen door die belachelijke vertoning van de nationaalsocialisten. Er zijn niet alleen voorstanders, maar ook tegenstanders.’
Izaak was verrast door de openhartigheid van de directeur, maar begreep wat hij bedoelde. Hij knikte, zonder iets te zeggen, en luisterde aandachtig. Hij nam nog een trek van zijn sigaret, maar in tegenstelling tot Borgers blies hij de rook met kracht uit, alsof hij zijn opluchting wilde onderstrepen. Het gesprek verliep positiever dan hij had verwacht. Terwijl hij de half opgerookte sigaret in de asbak uitdrukte, ging Borgers verder.
‘Probeer niets te saboteren. Als er iets gebeurt, moet ik een straf opleggen, en daar heb ik absoluut geen zin in. Vertel je vrienden hoe ik erin sta, dan blijft de sfeer goed. We moeten deze oorlog met z’n allen overleven, en hopelijk loopt het goed af. Ik mag je graag, en ik vind het oprecht jammer dat wij op papier als vijanden tegenover elkaar staan. Maar zoals je nu begrijpt, is dat helemaal niet zo. Misschien krijgen we na de oorlog nog eens de kans om vrienden te zijn.’
Hij stond op, glimlachte vriendelijk en schudde Izaak stevig de hand, precies op het moment dat een schelle bel door de fabriekshal klonk, het teken dat de werkdag voorbij was.
‘Danke, Herr Direktor. Ik begrijp het en zal het doorgeven aan de groep. Ik kan u verzekeren dat we niets zullen ondernemen. Hopelijk is deze ellende snel voorbij en kunnen we weer verder met ons leven,’ antwoordde Izaak. Hij verliet het kantoor, liep door de verlaten hal en begaf zich rechtstreeks naar de barak, waar zijn vrienden al ongeduldig op hem wachtten.
‘En, hoe is het gegaan bij Borgers?’ vroeg Jaap Oosterlee direct toen hij binnenkwam. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen