€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Het rode gevaar
  Het rode gevaar (boek)

Dwangarbeiders

De oorlogsliefde van Izaak & Nina

Ron Broekhart • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De ouders van de auteur, Nederlander Izaak Broekhart en Russin Nina Lissowischenko, worden in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeiders te werk gesteld in de Duitse oorlogsindustrie. Ze hebben elkaar daar in 1943 ontmoet en de eerste jaren van hun relatie, lief en leed gedeeld in nazi-Duitsland. Izaak en zijn vrienden durfden het aan om een bijdrage te leveren aan het verzet, terwijl Nina als Untermensch alle vernederingen moest ondergaan. Na de val van Berlijn werd besloten om samen naar Nederland af te reizen en volgde een moeizame terugtocht. Onderweg maakten de doorgedraaide Russische bevrijders het hen bijzonder lastig en transformeerde zich tot de nieuwe vijand. In de zomer van 1945 werd bestemming Maassluis bereikt en terwijl Izaak zijn vertrouwde leven weer kon oppakken, begon voor Nina de ellende opnieuw in een voor haar onbekende wereld.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 260
  Uitgeverij : Pravda Media
  ISBN : 9789464064636
  Datum publicatie : 01-2021
 • Inhoudsopgave
  Inhoud

  1. De Reeuwijkse Plassen
  2. Het verboden water
  3. Arbeitseinsatz
  4. De voorspelling
  5. Die Heimat ruft dich
  6. Nina en Mona Lisa
  7. Dwangarbeiders
  8. Het kerkorgel
  9. Het Salomonsoordeel
  10. Dolmetscher
  11. De ontmoeting
  12. Operation South Vleet
  13. Snova Vmeste
  14. Foute vrienden
  15. De vijand luistert mee
  16. Frau Stolze
  17. De bevrijding
  18. Sluipschutters
  19. Russische soldaten
  20. De tocht naar de Elbe
  21. Heiratsurkunde
  22. Delftse Poort Rotterdam
  23. Een Russin in Maassluis
  24. Hendrik Schoonbroodstraat 4 zwart
  25. De brandende braamstruik
 • Reviews (9 uit 4 reviews)

  23-03-2021
  Echt supergoed boek
  Ik heb dit boek echt op 2 dagen uitgelezen, het was zo aangrijpend! Het was zeer fijn om een keer in de huid te kruipen van de mensen die als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken, daar we deze toch nog al te veel vergeten in onze geschiedenisverhalen. Dank je wel Ron om zo'n goed boek te schrijven en het verhaal van je ouders met ons te delen!


  Geplaatst door uit Bouwel/België , leeftijd 20-29
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  11-03-2021
  Dwangarbeiders
  Een onderbelicht gebleven episode uit de Tweede Wereldoorlog. In dit boek is goed beschreven wie dwangarbeiders waren, waarom en uit welke landen ze afkomstig waren. Schrijnend is de beschrijving hoe deze gedwongen arbeiders behandeld werden en dat er verschil gemaakt werd uit welke landen ze afkomstig waren. Dat mensen uit niet-westerse landen als untermenschen beschouwd werden en nog slechter behandeld werden door de nazi’s maar ook door vele Duitsers. Ook over de moeilijke terugreis door verwoest Duitsland en de kille ontvangst thuis wordt geschreven. Al met al een boek, over de Nederlandse Izaak en de Russische Nina, dat zeer zeker de moeite waard is om te lezen. Een mooi document dat toegevoegd kan worden aan de literatuur van de Tweede Wereldoorlog.


  Geplaatst door uit Tiel
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  06-03-2021
  Prachtig boek
  Heel mooi boek. Mooi geschreven alsof de schrijver het aan het vertellen was. Het boek heeft mij helemaal meegenomen in die tijd. Ik voelde zowel de romantiek tussen de hoofdpersonen als de pijn van de oorlog. En zeker ook de periode na de oorlog in Maassluis was aangrijpend.


  Geplaatst door uit SCHIEDAM , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  29-01-2021
  Dwangarbeiders van Ron Broekhart
  Het boek van Ron is een prachtig verhaal over zijn ouders, voor, in en na de oorlog. De laatste hoofdstukken waarin ze in Maassluis wonen en de tot de eind jaren 60 streng gereformeerde indoctrinatie op hun leven, heeft (gek genoeg) op mij de meeste indruk gemaakt. Het gaf mij het gevoel dat het leven van Ron's ouders in die tijd nog zwaarder was als in dwangarbeidersschap. Is echt een prachtboek


  Geplaatst door uit Maassluis , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

.......................... Op een rustige en ontspannen toon zei Borgers: ‘Herr Broekhart, laat mij wat uitleggen. Ik kan er niets aan doen dat jullie Hollanders hier verplicht te werk zijn gesteld. Het is oorlog en dan moet iedereen zich aanpassen en houden aan de regels, ook wij. Jullie moeten dan ook je werk hier in de fabriek goed uitvoeren, anders ben ik verplicht om jullie daarvoor te straffen. Ik wil het jullie beslist niet lastig maken, want ik doe alleen maar mijn werk en ook ik word gecontroleerd door de SS. Ik vertel je in vertrouwen dat ik het regime beslist niet steun en ook ik ben maar een marionet aan touwtjes die door de Gestapo van bovenaf wordt bediend. Zo erg is het hier in Duitsland gesteld. Je moet begrijpen dat er in Duitsland niet alleen voorstanders, maar ook tegenstanders van het regime zijn. We zijn natuurlijk niet allemaal zo dom om mee te gaan in die belachelijk vertoning van de nationaalsocialisten.’
Izaak begreep wat hij bedoelde en knikte zonder verder wat te zeggen en nam nog een haal van zijn sigaret.
‘Probeer dus niets te saboteren,’ ging Borgers verder, ‘Als er iets gebeurt, dan moet ik een straf verzinnen en daar heb ik helemaal geen zin in, dus vertel je maten hoe ik erover denk dan blijft de sfeer goed. We moeten deze oorlog met z’n allen uit zien te zitten en hopelijk loopt het voor iedereen goed af. Ik mag je erg graag en ik vind het jammer dat wij op papier elkaars opgedrongen vijanden zijn. Zoals je nu hopelijk hebt begrepen is dat natuurlijk helemaal niet zo. Misschien krijgen we na de oorlog nog een kans om gewoon vrienden te zijn.’
Herr Borgers stond op, lachte vriendelijk en gaf Izaak een stevige hand.
‘Danke Herr direktor, ik heb het begrepen en ik zal het doorgeven aan de groep en u verzekeren dat we niets gaan ondernemen. Hopelijk is de oorlog gauw afgelopen en kunnen we verder gaan met ons leven,’ zei Izaak, die onder de indruk was van de vriendelijke en begripvolle man.
Hij verliet het kantoor en ging direct op weg naar de andere jongens, die inmiddels in de barak op hem zaten te wachten en benieuwd waren waar het gesprek over ging.
‘En, hoe is het gegaan bij Borgers,’ vroeg Jaap Oosterlee meteen aan Izaak toen hij binnenkwam.................. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen