Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Een (h)echte uitdaging

Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan

Inge Vandeweege • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Achterzijde tekst:
  In 2010 werd Inge Vandeweege bij toeval pleegouder. Vol liefde en idealisme stortte ze zich samen met haar man in dit onverwachte avontuur. Al gauw echter werd duidelijk dat een pleegkind opvoeden lang niet zo vanzelfsprekend was als ze had aangenomen. De opvoedingsstrategieën die bij haar eigen dochter zo goed hadden gewerkt, hadden op haar pleegkinderen meestal een averechts effect.
  Toen Inge de wanhoop en de uitputting nabij was, besloot ze het roer radicaal om te gooien en op zoek te gaan naar wat wél werkte bij deze kinderen. Dit boek is een openhartig en verhelderend relaas van die zoektocht. Het biedt inzicht in de oorzaken van moeilijk gedrag bij pleegkinderen en reikt pleegouders en andere opvoeders tal van tips aan om deze ‘kinderen met een voorgeschiedenis’ de best mogelijke toekomstkansen te bieden.

  ‘Inge weet op ongekende wijze theorie en praktijk te koppelen. Haar oneliners en voorbeelden zullen je bijstaan in je verdere leven, of je een pleegkind hebt of niet.’
  – Sandra van Bergen van der Grijp-de Jong, EMDRpractitioner, NVO Orthopedagoog & Gedragsdeskundige.

  ‘Ze verenigt actuele pedagogische inzichten met een persoonlijk verhaal en heel bruikbare tips, voor pleegouders en allen die in pleegzorg zijn geïnteresseerd.’
  – Karl Brabants , Medewerker selectieteam en PVO-trainer (Pleegouders Versterken in Opvoeden), Pleegzorg Oost-
  Vlaanderen VZW.

  Inge Vandeweege (°1968) runt een zelfstandig trainingsbureau dat workshops en trainingen verzorgt over persoonlijk meesterschap, communicatie en confl ict hantering. Sinds 2014 geeft ze voor Pleegzorg Oost-Vlaanderen opleiding aan kandidaat-pleegouders. Met Een (h)echte uitdaging Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan en haar website www.ingevandeweege.blog wil ze iedereen inspireren die betrokken is bij de opvoeding van pleegkinderen en zo haar droom waarmaken om ‘tienduizend pleegkinderen’ te zien opgroeien tot emotioneel sterke, weerbare volwassenen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 208
  Uitgeverij : Aurora training uitgeverij
  ISBN : 9789492905017
  Datum publicatie : 05-2019
 • Inhoudsopgave
  Inleiding 13
  Deel 1 Wat is er aan de hand met je pleegkind? 21
  Chronische stress en trauma 23
  De hogere hersenfuncties zijn nog niet ontwikkeld 33
  Weinig eigenwaarde en (zelf)vertrouwen als gevolg van onveilige hechting 38
  De grenzen opzoeken is normaal ontwikkelingsgedrag 42
  Belangrijke inzichten 46
  Deel 2 Je voelt je uitgedaagd door je pleegkind. Wat nu? 49
  Wees de rots in de branding 51
  Hou jezelf onder controle 53
  Zorg eerst en vooral voor jezelf 57
  Tips en inzichten 59
  Deel 3 Wat wil je bereiken bij je pleegkind? 61
  Moet je pleegkind je ‘gewoon’ gehoorzamen? 63
  Ondersteun de ontwikkeling van je pleegkind 66
  Tips en inzichten 68
  Deel 4 Laat je pleegkind herstellen 71
  Zorg voor voldoende slaap 73
  Bied je pleegkind voorspelbaarheid 81
  Zorg voor ontspanning 89
  Werk aan de band met je pleegkind 96
  Stel grenzen 102
  Respecteer de grenzen van je pleegkind 113
  Deel 5 Bevorder de ontwikkeling van je pleegkind 115
  Vervang de time-out door een time-in 117
  Help je pleegkind oorzaak-gevolgdenken en zelfbeheersing te ontwikkelen 136
  Stimuleer de zelfwaardering van je pleegkind: ‘Ik ben goed zoals ik ben’ 148
  Stimuleer het zelfvertrouwen van je pleegkind: ‘Ik weet het zelf en kan het aan’ 155
  Leer je pleegkind oplossingsgericht denken: ‘Hoe gaan we dit aanpakken?’ 162
  Deel 6 Werk samen met de ouders van je pleegkind 177
  Voorkom een loyaliteitsconflict 179
  Gedeeld ouderschap en bezoekregelingen 180
  Tot slot 202
  Nawoord 206
  Aanbevolen boeken 208
 • Reviews (9 uit 3 reviews)

  18-05-2020
  In een ruk uitgelezen!
  Het is een heel handzaam boek met veel goede tips! Ik zal het zeker nog eens pakken als ik er even niet uitkom! Het geeft een hele andere kijk op opvoeden!

     Makkelijk leesbaar
     Mooi vormgegeven
     geen minpunt
     Geen

  Geplaatst door uit st Jansteen , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  01-11-2019
  Goed leesvoer voor pleegouders
  Prettig geschreven boek met goede tips voor pleegouders, geschreven vanuit de praktijk. Voor toekomstige pleeg (of adoptie) ouders raad ik dit boek sterk aan.

     Toegankelijk geschreven
     Goede tips

  Geplaatst door uit Noord brabant , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  30-08-2019
  Een boek voor iedereen
  Sinds een aantal maanden hebben mijn ouders ervoor gekozen om pleegkinderen op te vangen. Ze begonnen als crisis opvang, deze kinderen kwamen en gingen weer. Daarna kwamen er wat kinderen voor enkele weken of soms een weekend. Aan deze kinderen hecht je je bewust niet. Natuurlijk ben je net zo aardig tegen ze als tegen ieder ander kind., maar ze gaan na enkele dagen weer weg. Inmiddels hebben mijn ouders twee pleegkindjes in huis en zijn dit kinderen die hoogstwaarschijnlijk voor altijd zullen blijven. Hier sta je heel anders in. Ik ben van mezelf nogal nuchter. We zien wel hoe het gaat, ze zitten niet bij mij, ik heb mijn eigen kinderen om op te voeden. Maar nee, niets is minder waar. Pleegkinderen hebben niet alleen invloed op de mensen waarbij ze in huis komen, ze hebben invloed op iedereen die dichtbij de mensen staan waarbij de pleegkinderen in huis wonen. Wij wonen praktisch om de hoek bij mijn ouders en komen er vaak, ook wij hebben met hun pleegkinderen te maken. En nee, dat is echt niet altijd even makkelijk. Je hebt ineens te maken met gedrag, wat je totaal niet kent. Gedrag waarvan je snel kan denken dat het kind brutaal is of het allemaal express doet. Maar niets is minder waar. Pleegkinderen hebben geen veilige hechting gekent zoals wij die aan onze kinderen geven. Er is geen geborgenheid of veilige thuis situatie geweest. Ze zijn waarschijnlijk langdurig, misschien al tijdens de zwangerschap, bloot gesteld aan stress, worden uiteindelijk uit huis geplaatst, weg van hun vertrouwde omgeving hoe onveilig deze wellicht ook voor hun was. Dit alles zorgt ervoor dat pleegkinderen reageren vanuit hun reptielen brein. Ze hebben nooit de mogelijkheid gehad om zich in een veilige situatie te ontwikkelen. Pleegkinderen zijn geen vervelende, onhandelbare, brutale kinderen. Ze tonen, in ons ogen, ongepast gedrag waarvan ze niet beter weten. Dit is hun signaal om jou duidelijk te maken dat er iets is. Net zoals een baby huilt omdat het niet anders kan communiceren. Het enige wat ze vragen is liefde, geborgenheid, aandacht en een veilige omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen, leren dat ze mogen zijn wie ze zijn en wellicht weer vertrouwen krijgen in de mensen en de wereld om hun heen! Mijn moeder heeft dit boek besteld en ook ik ben het gaan lezen. Ik raad het iedereen aan die met pleegkinderen te maken heeft. Het is een boek vol informatie, in jip en janneke taal. Een heel fijn boek om nieuwe inzichten te krijgen en om anders naar pleegkinderen te kunnen kijken!

     Leest heel fijn

  Geplaatst door uit Capelle aan den IJssel , leeftijd 20-29
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Ik ben op mijn bek gegaan. Voordat ons eerste pleegkind ons gezin binnen kwam springen, dacht ik dat ik goed kon opvoeden. Mijn dochter, die toen net 12 was, floreerde. Ze had weinig puberkuren. Met de kinderen van vrienden, waar ik af en toe voor zorgde, had ik nooit problemen.

Met een groot hart en zonder argwaan bood ik een vriendinnetje van mijn dochter een plekje aan in ons huis. Marinka, een meisje van 13 jaar dat weggelopen was uit het pleeggezin waar ze al jaren woonde en op dat moment nergens terechtkon, kwam bij ons wonen. Een netwerkplaatsing heet zoiets. Al heel snel kwamen we met onze eerste pleegdochter in een ‘rollercoaster’ terecht. Bloed, zweet en tranen heeft het samenleven met dat meisje mij gekost. Al mijn illusies over opvoeden en over kinderen helpen zich te ontplooien, werden een voor een de grond in gestampt.

Na zeven maanden was ik op, een burn-out lag op de loer. Alles had ik gegeven. Ik zag dat het niet goed ging met Marinka en ik wist niet wat ik kon doen om haar op het rechte pad te houden. Vanuit ons gezin ging ze naar een leefgroep en ik hoopte dat professionele opvoeders haar betere begeleiding konden bieden. Helaas bleef ze onhandelbaar en werd ze verhuisd van open naar gesloten en dan weer naar besloten leefgroepen. Af en toe verbleef ze zelfs in een psychiatrische inrichting. Zo ging dat door tot ze meerderjarig was. Het lukte niemand om haar te helpen.

Haar foto’s hangen hier nog aan de muur. Ik hou van haar en het doet nog steeds pijn als ik hoor dat het niet goed met haar gaat. In de periode dat ze in leefgroepen woonde, hielden we contact. Af en toe ging ik bij haar op bezoek of haalde ik haar ’s nachts op wanneer ze op de vlucht was en in de problemen kwam. Onderweg konden we praten. Ze begreep dat ik niet meer voor haar kon zorgen, ook al hield ik van haar. Ik bracht haar dan terug naar het begeleidingstehuis waar ze eigenlijk moest verblijven.

Langzaam herstelde ik van deze ‘breakdown’. Dankzij de steun van mijn man en mijn vrienden kwam ik er weer bovenop en ging ik verder met mijn leven. Ik las en leerde over kinderen met een hechtingsstoornis en begreep wat er met Marinka aan de hand was. Ik accepteerde dat het voor haar niet mogelijk was om tijdens haar puberteit in ons gezin mee te draaien.

Een jaar na Marinka’s vertrek stelden we ons gezin weer open voor pleegzorg. We begonnen voorzichtig, met een broertje en een zusje. Ze kwamen twee weekends per maand bij ons. Daarna vingen we tijdens de zomervakantie vier weken lang een ander broertje en zusje op. We hebben vijf maanden voor de eerste baby van Marinka gezorgd, tot hij bij een ander gezin terechtkon voor een langetermijnplaatsing. Dat ging allemaal goed en ik kreeg er weer vertrouwen in.

En toen kwam Ryan. Hij was drieënhalf jaar oud, angstig en in zichzelf gekeerd. Ik had veel geduld met hem. Na een paar maanden werd hij echter erg opstandig. Het gedrag en de patronen die ik bij Marinka had gezien, zag ik ook bij hem verschijnen. Dit vierjarige jongetje deed mij steeds vaker aan een opstandige puber denken. Ik begon mijn geduld te verliezen en het frustreerde me dat zijn ontwikkeling stagneerde. Bovendien kon ik niets verzinnen om zijn opstandigheid in te tomen.

Dankzij mijn eerdere falen ging de alarmbel nu tijdig af. Ik was bang om opnieuw in een negatieve spiraal terecht te komen. Ik wilde deze jongen niet hetzelfde pad op zien gaan als Marinka en ik was vastbesloten om hem daarvoor te behoeden. Als een gek ben ik boeken gaan bestellen, websites en blogs gaan lezen, artikelen en wetenschappelijk onderzoek gaan uitpluizen. Hier en daar resoneerde het, ik kreeg een beeld van wat er met deze kinderen echt aan de hand was. Puzzelstukje voor puzzelstukje sprokkelde ik informatie bij elkaar. Maar toen ik eenmaal doorhad wat er precies ‘mis’ was, wilde ik natuurlijk weten wat ik dan wél kon doen om dit kind te helpen bij zijn verdere ontwikkeling.

Veel van wat ik las, klopte niet. Ik had ondertussen al heel wat strategieën uitgeprobeerd en vastgesteld dat alle opvoedingsadviezen en -theorieën die gericht waren op gedragsverandering door een systeem van straffen en belonen, niet werkten. De juiste aanpak vinden voor Ryan was een echte uitdaging. Ik stuurde mijn manier van opvoeden regelmatig bij en soms ging ik met de moed der wanhoop een totaal andere richting uit. Vaak zonder dat ik helemaal overtuigd was van wat ik deed, maar met de favoriete leermethode van mijn man, ‘trial-and-error’, leerde ik snel bij. Wanneer je iets doet en het werkt, dan is het juist en klopt de theorie. Wanneer iets niet werkt, dan is het niet juist. Ik heb met vallen en opstaan geleerd welke opvoedingsmethodes wel geschikt zijn voor een getraumatiseerd kind met een hechtingsproblematiek. Vandaar de titel van dit boek: het was een (h)echte uitdaging. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen