Niet leverbaar

×

€ 25,00


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Het persoonlijke is politiek
  Het persoonlijke is politiek (boek)
 • Cover 3 hoofdstad in aanbouw
  3 hoofdstad in aanbouw (boek)

Een laboratorium voor de ziel

R. Aerts • Boek • paperback

 • Samenvatting
  In 1892 ontving de hoogleraar Gerard Heymans van de Groningse universiteit fl 500,00 voor de aanschaf van een aantal instrumenten om zijn colleges in de zielkunde op te luisteren. Deze toewijzing markeert het begin van de experimentele psychologie in Nederland. Heymans breidde de collectie uit en benutte de instrumenten ook voor eigen onderzoek. Dit instrumentarium vormde de basis voor het Psychologisch Laboratorium aan de universiteit van Groningen. Heymans' experimentele onderzoek richtte zich op zintuiglijke gewaarwordingen, visuele illusies en op ervaringen van depersonalisatie en déjà vu. Door middel van enquêtes verzamelde hij de gegevens voor zijn theorieën over erfelijkheid, persoonlijkheid en psychologische geslachtsverschillen. Vooral zijn empirische onderzoekingen naar paranormale verschijnselen hebben hem faam bezorgd. Een laboratorium voor de ziel portretteert de aartsvader van de experimentele psychologie in Nederland, en beschrijft de geboorte van het Psychologisch Laboratorium in Groningen aan het einde van de negentiende eeuw.

  Dit boek bevat tevens de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die is gehouden in het Universiteitsmuseum te Groningen.

  Samenstelling & redactie: Douwe Draaisma.

  Met bijdragen van: Remieg Aerts (De wetenschappelijke burger. Gerard Heymans en de thema's van het fin de siècle), Douwe Draaisma (Gerard Heymans & De witte kraai van Heymans. De Groninger telepathie-experimenten), Douwe Draaisma, Bikram Lalbahadoersing & Eric Haas (Een laboratorium voor de ziel. Heymans' Laboratorium voor Experimentele Psychologie 1892-1927), Jaap van Heerden & Douwe Draaisma (De Müller-Lyer illusie, Heymans, Fodor, Artificiële intelligentie), Jan Waling Huisman & Douwe Draaisma (Instrumentarium Psychologisch Laboratorium), Herman Sno & Douwe Draaisma (Een vluchtig geheim. Heymans' enquêtes over déjà vu), Pieter van Strien & Jan Feij (Heymans over temperament en karakter).
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 242mm x 281mm
  Aantal pagina's : 152
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : 9789065544902
  Datum publicatie : 01-1970
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 25,00


niet beschikbaar

niet beschikbaar

Niet leverbaar
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen