€ 22,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Een verhaal apart

Alida A.C. Schopmeijer (1884-1956)

drs. Petra H.A. van Gent • Boek • hardback

  • Samenvatting
    Alida A.C. Schopmeijer, de oudste zuster van mijn oma, is altijd een mysterie voor mij geweest. In mijn jeugd stond er een foto van haar op mijn nachtkastje, gevat in een zwaar versierde, koperen lijst. Een bijna vorstelijk geklede vrouw op een kameel, omringd door mannen en kinderen en met op de achtergrond palmbomen. Wie was deze vrouw eigenlijk en wat deed zij daar op die plek? Niemand binnen de familie sprak over haar en mijn vragen bleven onbeantwoord.

    Toen in maart 2020 alle dagelijkse bezigheden werden lamgelegd door het coronavirus, leek het moment daar om op zoek te gaan naar antwoorden. Uitgangspunt voor mijn online speurtocht waren een handjevol foto’s en wat ansichtkaarten. Daarnaast had ik maar één belangrijke aanwijzing: De fluisterende bekentenis van mijn andere oudtante Rika: ‘Alida was ‘maintenee.’ De naam van de vriend kwam ik tegen op een bewaarde verkiezingsfolder van vroeger… ‘Meneer Deen’.
    Wat begon als een tijdsbesteding, ontaardde in een maandenlange, spannende zoekactie door de boeiende geschiedenis van de eerste helft van de vorige eeuw.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 78
    Uitgeverij : Petra H.A. van Gent
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 02-2021
  • Inhoudsopgave
    Inhoudsopgave

    1 Het prille begin- Op zoek naar Alida Antonia Catharina Schopmeijer
    2 De jaren in Blaricum
    3 Een onverwachte vondst
    4 Het einde als begin
    5 Alida Schopmeijer
    6 Een vriend genaamd Deen
    7 Amsterdam
    8 Verscheurd verleden
    9 Op reis
    10 Alida’s kennissenkring
    11 Nog meer reizen
    12 Wenen
    13 Een derde Deen
    14 Er kan er maar een de winnaar zijn
    15 Nog wat losse eindjes
    16 De familieoverlevering
    17 Slot
    Bijlage “stamboom” van de familie Deen
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Van Alida had ik dus om te beginnen de stapel kaarten, die zij aan haar familie - maar vooral aan haar twaalf jaar jongere halfzusje Rika stuurde - vanuit diverse plaatsen in binnen- en buitenland. Mijn voornemen was die allemaal te lezen en op volgorde te leggen. Het handschrift gaf af en toe problemen, vooral die keren dat de kaarten tot in de kleinste hoekjes beschreven waren of als Alida haar zuster verraste met in het Frans geschreven berichtjes: Doe maar goed je best, je bent al een grote meid. De poststempels zouden dan een indicatie vormen van waar en wanneer de kaarten precies verzonden waren. Langs die weg zou ik beslist inzicht krijgen in Alida’s omzwervingen. Helaas hadden mijn broer Ronny en ik vroeger postzegels verzameld, wat tot gevolg had dat veel ervan, samen met de daarop gestempelde informatie omtrent plaats en datum van verzending ontbrak.
Verder had ik een handjevol foto’s van Alida en, oh ja, ik vond tussen de correspondentie ook nog een kaart met een foto en politieke boodschap. Hierop had mijn moeder genoteerd ‘De vriend van Alida, meneer Deen’. En dan was er nog een verscheurde foto van een man in het bundeltje. ‘Vast ook meneer Deen.’ In mijn naïviteit dacht ik dat het een kwestie zou zijn van even op internet googelen op de naam ‘Deen’... ×
SERVICE
Contact
 
Vragen