€ 24,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Fifty Shades of States (+ D.C.)

Robert de Koning • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Amerika is een smeltkroes vol verhalen. Verhalen over de nacht waarin een stuk van de Sputnik een gat in het wegdek van North 8th Street in Manitowac, Wisconsin sloeg. Verhalen die worden verteld door de namen van gesloopte hotels in Las Vegas die hun laatste rustplaats vonden in The Neon Boneyard. Verhalen over piraten die al meer dan een eeuw lang op de laatste zaterdag van januari in de haven van Tampa Bay, Florida landen...

  ‘Fifty Shades of States (+DC) is een road trip door alle staten. Een bloemlezing waarin iedere staat haar eigen hoofdstuk met foto heeft. Met ‘Only in America’ als rode draad, reist het boek langs (spook-)hotels, bijzondere festivals, historische figuren of een betoverde snelweg dwars door niemandsland. Fifty Shades laat je los in een doolhof van verlangen, op zoek naar een uitgang waarboven ‘Hier moet ik heen!’ staat.’

  Schrijver Robert de Koning zette in 1990 voor het eerst voet op Amerikaanse bodem. Landschap, mensen, cultuur en geschiedenis lieten hem niet meer los. In de decennia die volgden, bezocht hij het land ontelbare keren en woonde hij in Californië en – samen met zijn partner en fotograaf Ellen Linnenkamp – in Maryland.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 232
  Uitgeverij : IDHD
  ISBN : 9789090360102
  Datum publicatie : 05-2022
 • Inhoudsopgave
  Alabama – Bitter Sweet Home 7
  Alaska – Midsummer Night Fever 11
  Arizona – It’s Another... 17
  Arkansas – Een Juweel in de Schatkist van de Ozarks 21
  Californië – 24/7 Junk Art 25
  Colorado – Nederland 29
  Connecticut – Home of the Hamburger 33
  D.C. – In den Beginne 37
  Delaware – Dat waren weer die Hollanders 41
  Florida – Pirates of... 45
  Georgia – Als Bomen huilen konden 49
  Hawaii – Spam Five-0 53
  Idaho – Te-ta-to-nia 57
  Illinois – That’s a Big Twinkie 61
  Indiana – Story, een Verhaal 65
  Iowa – Dutch Letters 69
  Kansas – Somewhere over the Rainbow 75
  Kentucky – I Kentucky 79
  Louisiana – When the Saints go Marching in 85
  Maine – De IT-Factor 89
  Maryland – Markoff’s Haunted Forest 93
  Massachusetts – Een slaapverwekkend Schilderij 97
  Michigan – Motown to Motor City 101
  Minnesota – The Skinny Motherf*cker with the high Voice 109
  Mississippi – De Shack Up Inn 113
  Missouri – In de Schoot van de Mother Road 117
  Montana – EST. 1911 121
  Nebraska – The Reuben 125
  Nevada – The Neon Boneyard 129
  New Hampshire – The King of Kong 133
  New Jersey – War of the Worlds 137
  New Mexico - Roswell 143
  New York – New York’s Sweetheart 147
  North Carolina – First in Flight 151
  North Dakota – The Enchanted Highway 157
  Ohio – Doggy(in)Style 161
  Oklahoma – The Bubble Top King 165
  Oregon – Heerlijk Helder Oregon 169
  Pennsylvania – De Beton Baron 173
  Rhode Island – White Horse Tavern 177
  South Carolina – Shrimp & Grits 181
  South Dakota – Haunted Hotel Johnson 185
  Tennessee – Neusje van de Zalm 189
  Texas - Texarkana 193
  Utah – The Look of Mormon 197
  Vermont – The Sound of Music 203
  Virginia – Yeeeeeee-Haw!!! 209
  Washington – The Center of the Universe 215
  West Virginia – Country Roads, Take me Home 219
  Wisconsin - Sputnikfest 225
  Wyoming – Close Encounters 229
 • Reviews (9,3 uit 2 reviews)

  19-06-2022
  Mega super boek
  Ik vind het een mega super boek. Het leest lekker weg die mooie verhalen.

     Leest lekker weg
     Geen ellenlang verhaal
     Geen enkele

  Geplaatst door uit Hoogeveen , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  15-06-2022
  Andere kijk op USA
  Erg gaaf boek. Geschreven in een avontuurlijke vorm waarbij ik vooral veel nieuwe dingen over de USA heb ontdekt. Weg van het toerisme en op naar het historische USA


  Geplaatst door uit Uden , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10

€ 24,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

MARYLAND

WANDELEN DOOR HET ENGSTE BOS VAN AMERIKA

Wanneer eind augustus de kinderstemmen wegsterven, keert de rust terug op het landgoed van de familie Markoff. Het is van korte duur. De volgende ochtend ontwaakt de natuur op het ritme van hamers. In de weken die volgen, groeit uit het geklop Markoff’s Haunted Forest.

Halloween staat voor de deur. Door heel Amerika schieten spook- bossen als paddenstoelen uit de grond. Eén van deze griezelplekken ligt op een uurtje rijden van het centrum van DC. Vlak bij de histori- sche White’s Ferry veerpont over de Potomac is vanaf eind septem- ber de avondlucht zwoel van angst. Voor een dollar of twintig word je hier achtervolgd met kettingzagen, voel je de ijzige adem van een vampier in je nek en verdwaal je in een maïsveld op weg naar een knettergek Wild West-dorp.

Zomerkamp
De aanschaf van een oude schoolbus in 1992 was de eerste stap op weg naar het verwezenlijken van de droom van Nick, Alex en Matt Markoff. De broers brachten hun zomervakanties door op ‘summer camps’. De herinneringen aan die goede oude tijd wilden ze graag delen met een nieuwe generatie Amerikaanse kinderen. Om dit voor elkaar te krijgen gingen ze op zoek naar een boerderij. Toen de ul- tieme plek was gevonden, verplaatste de zoektocht zich naar geld. Hiervoor boorden de broers nog een dierbare jeugdherinnering aan: Halloween. De schoolbus werd omgebouwd tot griezelgevaarte waarmee in september en oktober Maryland werd doorkruist. Vanaf de eerste schreeuw stroomden de dollars binnen. Aan het eind van de rit was er genoeg verdiend om de eerste aanbetaling op de boer- derij te doen. Een droom was uitgekomen.

Nachtmerrie
Sinds 1993 verandert de droom van de Markoffs jaarlijks in een nachtmerrie. Want tussen eind september en begin november spookt het op de Calleva Farm. Wanneer we aan het eind van de zomer met marketingmanager Miranda een rondje over het landgoed lopen, wordt overal gehamerd, gezaagd en genaaid. Tientallen mensen zijn druk met het bouwen van de drie ‘haunted trails’ en het ontwerpen van kostuums. Bijna alles wordt in huis gemaakt. Een klein deel van de ‘attracties’ is afkomstig van veilingen en rommelmarkten. Het levensgrote T-Rex fossiel waar je doorheen loopt is ‘home-made’. Het verroeste reuzenrad is afkomstig van een veiling. De kerk en het dorp waar Dracula woont zijn van eigen hand. De oldtimer en circustent werden ergens voor een zacht prijsje op de kop getikt. Met de zon hoog aan de hemel lijkt het Haunted Forst op een post- apocalyptische Efteling. We proberen de verborgen schrikeffecten die Miranda links en rechts langs het bospad aanwijst te onthouden. Deze kennis kan ons, wanneer we met Halloween in het donker de weg proberen te vinden, goed van pas komen. Of niet. Angst is deels weten wat er komen gaat.

Dag van de doden
Markoff’s Haunted Forest heeft ieder jaar een ander thema. Onze eerste kennismaking, in 2017, is met Dia de los Muertos, Dag van de Doden. Wanneer we in het donker bij de Calleva Farm aankomen, worden net de vreugdevuren op het middenterrein aangestoken. Na een peptalk verdwijnen tientallen geschminkte acteurs in het bos en richting het maïsveld. De DJ start de muziek, een levend skelet be- gint met het draaien van suikerspinnen, hotdogs gaan op de barbe- cue, pizza’s worden geserveerd aan lange tafels. Wanneer de eerste mensen het terrein binnendruppelen, verzamelen we onze borden, bestek en moed en gaan we op weg naar het einde.

Verslaafd aan angst
Bij de entree van het spookbos staat een huilende teenager. In de verte klinkt gegil. We schuiven een paar plekjes op in de rij. Na de volgende gil staan we vooraan, de dames voor ons besluiten af te haken. Dan worden we opgeslokt door de nacht. De 20 minuten lange horrorshow begint met een hand die grijpt naar een enkel. Een stem lispelt zacht in het oor. Waar je denkt te schrikken wacht een lach. Waar je op adem hoopt te komen stokt deze in je keel. We gillen, schreeuwen en lachen ons het bos door. Twintig minuten blijken te kunnen voelen als een eeuwigheid die vervliegt in een seconde. Aan het eind van het pad melden we ons direct bij de start van ‘Trail 2’. Een half uur en een hoop sch(r)ik later zitten we lachend als een boer met kiespijn op een hooiwagen die ons naar een door maïs om- singeld Wild West-dorp rijdt. Angst als verslaving. Vanaf nu horen we bij de tienduizenden Amerikanen die hier jaarlijks hun ‘shot’ adrenaline komen halen.

Tricks for Treats
De bus waarmee het voor Nick, Alex en Matt begon, maakt tegen- woordig deel uit van een van de drie ‘haunted trails’. In vijfentwin- tigplus jaar is Markoff’s Haunted Forest uitgegroeid tot Amerika’s gruwelijk mooiste spookbos. Jaarlijks komen er zo’n 30.000 mensen samen rond een van de immense kampvuren om moed te verzame- len voordat ze door het bos worden opgeslokt. De opbrengst gaat naar een stichting die de zomerkampen toegankelijk maakt voor ie- der Amerikaans kind, arm of rijk. Het is de ultieme vorm van ‘tricks for treats’. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen