€ 53,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Werkboek
  Werkboek (boek)

Hechtingsgerichte gezinstherapie

Daniel A. Hughes • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Op basis van het fundamentele principe dat ouders de gezonde emotionele ontwikkeling van hun kinderen faciliteren, is 'Hechtingsgerichte gezinstherapie - werken aan de basis' het eerste boek in zijn soort dat de therapeut een volledige handleiding biedt voor het gebruik van hechtingstherapie bij gezinnen. Verspreid door het boek staan uitgebreide casusbeschrijvingen, karakterschetsen en voorbeelddialogen die duidelijk laten zien hoe het model van Hughes in de therapieruimte kan worden toegepast. Hughes laat therapeuten zien hoe ze een therapeutische relatie met ouders en verzorgers kunnen opbouwen die zich kenmerkt door psychische veiligheid en intersubjectieve ontdekking. Op hun beurt kunnen therapeuten vervolgens aan ouders voordoen hoe zij eenzelfde veilige relatie met hun kinderen kunnen aangaan.

  Al meer dan vijftig jaar geleden ontwikkelden zich uit het onderzoek van John Bowlby en Mary Ainsworth naar de ontwikkelingspsychologie van kinderen de basisprincipes voor de hechtingstheorie. Daniel A. Hughes, een eminent clinicus en hechtingsspecialist, plaats dit traditionele model voor het eerst in een breder perspectief, waarbij hij de hechtingstheorie binnen de context van gezinstherapie toepast. Hughes presenteert een model waarin met alle leden van een gezin wordt gewerkt, en niet alleen met het gezinslid dat de problemen binnen het gezin lijkt te veroorzaken. Met dit model worden zowel persoonlijke als gezinsproblemen herkend, opgelost en geheeld, met behulp van principes uit de theorieën over hechting en intersubjectiviteit. Hoofdstuk voor hoofdstuk zet hij zorgvuldig uiteen wat de kernprincipes en -strategieën van zijn op het gezin gebaseerde benadering zijn. Hij weidt uit over de noodzaak van het gebruiken en blijven toepassen van speelsheid, acceptatie, nieuwsgierigheid en empathie (SANE) - de centrale therapeutische benadering voor hechtingsgerichte gezinstherapie - en geeft tips en voorbeelddialogen voor het implementeren van deze benadering. Het belang van het onderhouden van een emotionele/beschouwende dialoog wordt tot in detail beschreven, net als de wijze waarop aan gezinnen hulp kan worden geboden bij het omgaan met schaamte, bij het begrijpen en aanvaarden van de cyclus van breuk en herstel die binnen hun interacties plaatsvindt, en bij het onderzoeken en oplossen van trauma's uit de kindertijd. Ook bespreekt hij de meer procedurele problemen: hoe ouders deel kunnen gaan uitmaken van de therapeutische gesprekken, wanneer en hoe naar de eigen hechtingsgeschiedenis van de ouders kan worden gevraagd, en hoe 'aanwezig zijn' bij kinderen vorm kan krijgen. Op basis van het fundamentele principe dat ouders de gezonde emotionele ontwikkeling van hun kinderen faciliteren, is Hechtingsgerichte gezinstherapie - werken aan de basis het eerste boek in zijn soort dat de therapeut een volledige handleiding biedt voor het gebruik van hechtingstherapie bij gezinnen. Verspreid door het boek staan uitgebreide casusbeschrijvingen, karakterschetsen en voorbeelddialogen die duidelijk laten zien hoe het model van Hughes in de therapieruimte kan worden toegepast. Hughes laat therapeuten zien hoe ze een therapeutische relatie met ouders en verzorgers kunnen opbouwen die zich kenmerkt door psychische veiligheid en intersubjectieve ontdekking. Op hun beurt kunnen therapeuten vervolgens aan ouders voordoen hoe zij eenzelfde veilige relatie met hun kinderen kunnen aangaan. DANIEL A. HUGHES, Ph.D., heeft zich gedurende 25 jaar gespecialiseerd in dyadische ontwikkelingspsychotherapie. Zowel nationaal als internationaal geeft hij als consultant en trainer workshops over hechtingstherapie en trauma's in de kindertijd.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 178mm x 246mm
  Aantal pagina's : Niet bekend
  Uitgeverij : SWP, Uitgeverij B.V.
  ISBN : 9789088506628
  Datum publicatie : 04-2016
 • Inhoudsopgave
  Inhoud Woord vooraf - Dr. Anneke Vinke 9 Inleiding: de interactie van hechtingsrelaties 13 I Theorie 1 Hechting en intersubjectiviteit 24 II Toepassing 2 Gezinstherapie: een overzicht 48 3 Ontwikkelen van speelsheid, acceptatie, nieuwsgierigheid en empathie (SANE) 70 4 Aanmoedigen van een emotionele of reflecterende dialoog 103 5 Aanvang van de therapie: sessies met de ouders 129 6 Bij kinderen zijn 171 7 Omgaan met gevoelens van schaamte 185 8 Breuken en herstel 199 9 Onderzoeken en oplossen van trauma’s uit de kindertijd 223 Nawoord 230 Bijlagen Casus 1 Beschamende trauma’s 236 Casus 2 Roberts boosheid 246 Casus 3 Veilig genoeg om een moeder te zijn 260 Literatuur 273 Dankbetuiging 277 Persoonsregister 279 Zakenregister 281
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 53,95


niet beschikbaar

niet beschikbaar

Voor 21:00 besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen