€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Heemskerkse burgemeesters in oorlogstijd - Zwart-wit

willem vreugde - herman van benthem - karel ter punt

Jan de Roos • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In de Tweede Wereldoorlog zwaaiden in Heemskerk drie burgemeesters de scepter: Willem Vreugde, Herman van Benthem en Karel ter Punt. De NSB’er Ter Punt is tot op de dag van vandaag omstreden. Zijn foto ontbreekt in de portrettengalerij van burgemeesters op het gemeentehuis. Is dat terecht?
    In dit boek werpt historicus Jan de Roos nieuw licht op hem. Hij deed onderzoek in niet eerder geraadpleegde archieven en sprak met zijn kinderen. Ter Punts voorgangers komen eveneens aan bod.
    Willem Vreugde, wél opgenomen in de portrettengalerij, blijkt óók lid te zijn geweest van de NSB. Hij hield nachtelijke feesten met Duitse officieren in zijn ambtswoning.
    Herman van Benthem overbrugde als waarnemend burgemeester de periode tussen Vreugde en Ter Punt. Hij was anti-Duits maar kreeg na de bevrijding toch een berisping van de Commissaris van de Koningin.

    Jan de Roos (Hilvarenbeek 1950) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is oud-inwoner van Heemskerk en lid van verdienste van de Historische Kring Heemskerk. De Roos publiceerde eerder diverse boeken over lokale bestuursgeschiedenis.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 140
    Uitgeverij : Jan de Roos / Henk Tijbosch Grafische Producties
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 05-2017
  • Inhoudsopgave
    Vooraf 5

    ‘Wel bekwaam, maar niet geschikt voor het burgemeesterschap’
    Willem Vreugde 8

    ‘Een rustige figuur, die zich buiten de illegaliteit hield’
    Herman van Benthem 60

    ‘Opdat Germanje zal kunnen leven’
    Karel ter Punt 72

    Epiloog 126

    Bronnen en literatuur 133

    Register persoonsnamen 137
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Vooraf
In 2014 publiceerden de Heemskerkse oud-wethouder Ton van Herpen en journalist Jan Butter een boekje met portretten van de twintig burgemeesters die Heemskerk in de voorafgaande 200 jaar heeft gehad. Daarin werd ook aandacht besteed aan de drie burgemeesters die in de Tweede Wereldoorlog in Heemskerk aan het roer stonden: Willem Vreugde, Herman van Benthem en Karel ter Punt. Ook in het eerder verschenen boek van Erik Zevenhuizen e.a. over Heemskerk in de oorlogsjaren is over dit drietal een en ander te vinden.
Waarom dan toch dit boek? Bij lezing van de hiervoor genoemde publicaties viel me dadelijk op, dat er weinig tot geen archiefonderzoek was gedaan voor het portretteren van Vreugde, Van Benthem en Ter Punt. Er is vooral geput uit krantenknipsels en herinneringen van Heemskerkers. Op zich is dat begrijpelijk. Beide boeken zijn immers overzichtswerken, waarin nu eenmaal niet overal gedetailleerd op kan worden ingegaan. Toch is het jammer, omdat juist burgemeesters in archieven vaak interessante sporen nalaten die veel kunnen ophelderen over hun bestuursperiode en over hun persoonlijk aandeel daarin.
Dat geldt zeker voor de oorlogsperiode. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen