€ 23,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Mijn Brieven
  Mijn Brieven (boek)
 • Cover De Vrije Wil en de Hongerstaker
  De Vrije Wil en de Hongerstaker (boek)

Het blogboek van Partout

Columns

Rutger Willem Weemhoff • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Jarenlang heeft het scherpe pennetje van Rutger Willem Weemhoff onder het pseudoniem Partout de actualiteit op de korrel genomen, onder andere op het Volkskrant blog. Een selectie van deze columnist doet uw bloed weliswaar soms koken, daar staat dan weer tegenover dat u vaak over de grond kronkelt van het lachen. Harde satire!

  Who the hell is: Rutger Willem Weemhoff

  Deze auteur was actief als acteur in het theater en voor televisie. Naast zijn bezigheden als acteur studeerde Weemhoff in de jaren ‘80 tevens een tijdlang filosofie aan de Gemeentelijke Universiteit van A’dam. 'Filosofie van de dood, da's pas leven!' luidt zijn montere motto als ‘de filosoof van de dood' in een interview met Filosofiemagazine:
  ‘Ik sterf, dus ik ben (niet)’.

  Als onafhankelijke auteur en publicist schreef hij tal van teksten. Weemhoff biedt zijn schrijfwerk aan via een eigen ideële uitgeverij, onder de naam die zijn totale oeuvre het beste covert: Partout.
  Producties zijn uitsluitend te bestellen als paperback.

  www.rutgerweemhoff.nl
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 140mm x 216mm
  Aantal pagina's : 372
  Uitgeverij : Partout
  ISBN : 9789464065978
  Datum publicatie : 02-2021
 • Inhoudsopgave
  Who the hell is: Rutger Willem Weemhoff

  Deze auteur was actief als acteur in het theater en voor televisie. Naast zijn bezigheden als acteur studeerde Weemhoff in de jaren ‘80 tevens een tijdlang filosofie aan de Gemeentelijke Universiteit van A’dam. 'Filosofie van de dood, da's pas leven!' luidt zijn montere motto als ‘de filosoof van de dood' in een interview met Filosofiemagazine: ‘Ik sterf, dus ik ben (niet)’.

  Als onafhankelijke auteur en publicist schreef hij tal van teksten. Weemhoff biedt zijn schrijfwerk aan via een eigen ideële uitgeverij, onder de naam die zijn totale oeuvre het beste covert: Partout.
  Producties zijn te bestellen als paperback of als e-book.

  www.rutgerweemhoff.nl
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 23,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Religie? Afschaffen aub!

Er zijn zoveel religies als er mensen zijn..
Leg mij nu eens uit wat er op tegen is om in je eentje religie te bedrijven?
Als je dan toch zo nodig iets wilt geloven..niemand kan jou iets zinnigs vertellen op dit punt, de enige die je in dit leven kunt vertrouwen is wat mij betreft Magere Hein (de dood dus, als de enige zekerheid die je hebt).
De rest is altijd metafysica. Zelfs in de exacte wetenschap, want zelfs daar gaat het slechts om waarschijnlijkheden - en men gelooft daar in het onzekerheidsprincipe (zie oa Godell), dat aan werkelijk alles ten grondslag ligt. Niemand kan met zekerheid bewijzen dat morgen de zon weer op zal gaan. Dit terzijde.
Zodra twee mensen hetzelfde beginnen te geloven en dat geloof ook gaan prakkizeren in rituelen, of liever nog: gaan evangeliseren, heb je de poppen aan het dansen. Gij zult dan bekeerd worden! Zelfs IK moet eraan geloven.
Een dwangsysteem, of een flinke hersenspoeling, het is normaal in die kringen. Ook afhakken ven ledematen of onthoofden hoort erbij. Dat kan ook in gesublimeerde vorm, door middel van geestelijk geweld.
Religies richten dus onnoemelijk veel schade aan in de wereld. Laten we ipv de islam nu eens het christendom als voorbeeld nemen. Het christendom heeft immers overduidelijk misdadige trekjes: denk aan het hoogverraad van de paus in de Hitlertijd, (lees Rolf Hochhuth, der Stellvertreter), of neem het eeuwig virulente antisemitisme dat gevoed wordt vanuit de christelijke theologie. De Joden zijn immers de godmoordenaars. Verbod op abortus, op euthanasie, condoomverbod, op homoseksualiteit=ziekte, Klu Klux Clan, enz.enz. De Oudtestamentische God is minstens zo gewelddadig als Allah. Je kunt daarom het christendom beter ontmythologiseren. Waar heel vroeger mensenoffers gebruikelijk waren, om alle goden te verzoenen (polytheïsme) is dit in het Nieuwe Testament teruggebracht tot 1 offer, Jezus, die als de Zoon van God (monotheïsme), geslachtofferd wordt.
Desalniettemin is er nog steeds sprake van een (rituele) slachting: de Kruisiging. Bij het Heilig Avondmaal wordt het bloed van Jezus gedronken en zijn lichaam gegeten, een kannibalistisch ritueel.
Ergo: geloven doe je maar op je eentje - lijkt mij een verlicht standpunt, waar niets op af te dingen valt.
Wanneer je toch - zelfs naarstig! op zoek bent naar een beetje Ethiek en Moraal , kun je kiezen voor het vak filosofie op het VWO.
Beter nog wijsbegeerte, het mooiste woord dat ik ken.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Simpel hè? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen