€ 34,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover De wereld na Trump en Merkel
  De wereld na Trump en Merkel (boek)

Het zionistische project Israël. Etnisch zuiver, of binationaal gidsland?

Paul Lookman • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Terwijl de Deal of the Century definitief komaf maakt met het Palestijnse recht op zelfbeschikking, analyseert Paul Lookman opties die wél het internationaal recht respecteren. Amerikaanse steun hielp Israël uitgroeien tot een land met een sterke economie en een superieur leger. Maar het land behandelt de Palestijnen als tweederangsburgers, in de bezette gebieden bijna als slaven. De situatie van de Palestijnen in Gaza is onhoudbaar.

  Israël gedraagt zich niet als een loyale Amerikaanse bondgenoot. Het deinsde in 1967 niet terug voor een aanslag op de USS Liberty. Volgens ex-president Cossiga van Italië was de Israëlische geheime dienst betrokken bij 9/11. En er gaan stemmen op dat Israël de hand heeft gehad in de moord op ex-president John F. Kennedy, die in 1963 verwikkeld was in een bitter conflict met premier David Ben-Gurion over het Israëlische kernwapenprogramma.

  Voor de auteur is het zionistische project een doodlopende straat. Het bestaansrecht van Israël is helemaal niet in gevaar. Een staat met twee rechtssystemen is een apartheidsstaat. Een onleefbaar complex door Israël gecontroleerde bantoestans is geen Palestijnse staat in de zin van het internationaal recht. Een binationale oplossing waarin Joden en Palestijnen de handen ineenslaan is winst voor Israël. Het is dan geen puur Joodse staat, maar wonen de meesten van ons vandaag ook niet in multi-etnische en multiculturele samenlevingen?

  Gaat het die kant niet op, dan geven vroeg of laat existentiële bedreigingen de doorslag: problemen van socio-economische en/of demografische aard, of problemen in de relatie met de internationale gemeenschap.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 304
  Uitgeverij : Geopolitiek in context, Koersel (B)
  ISBN : 9789464060171
  Datum publicatie : 05-2020
 • Inhoudsopgave
  Voorwoord
  Inleiding
  1 Historische achtergronden
  2 Israëls special relationship met Amerika
  3 De kwestie-Palestina en de EU
  4 Was Israël betrokken bij 9/11?
  5 Israël en de bezette Palestijnse gebieden
  6 Hoe de Israëlische propagandamachine werkt
  7 De mentaliteit in Israël staat een oplossing in de weg
  8 Waar lijkt het zionistische project te stranden?
  9 De Arabische buren van Israël
  10 Iran, de grote vijand, en buurland Irak
  11 Stuurt Israël aan op zijn eigen ondergang?
  12 De keuze: apartheidsstaat of binationaal gidsland
  Epiloog
 • Reviews (8,5 uit 2 reviews)

  11-04-2022
  Recensie in opdracht van NBD Biblion.
  Het conflict tussen de staat Israël en Palestina is een van de langstlopende conflicten wereldwijd. Het is in feite een ‘simpel’ conflict: twee bevolkingsgroepen – respectievelijk de joden en de (Arabische) Palestijnen – menen beide, veelal op historische gronden, aanspraak te kunnen maken op hetzelfde grondgebied. Van beide partijen is Israël, mede dankzij steun door de Verenigde Staten en Europa, veruit de sterkste. Lookman schetst de complexe historische achtergronden – een lange geschiedenis van antisemitisme en jodenvervolging staat tegenover (naast) verdrijving en achterstelling van Arabieren in de staat Israël – alsmede de huidige stand van zaken. Hij plaatst het conflict in een breder kader van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en betoont zich kritisch over de Amerikaanse en Europese opstelling. Een en ander resulteert in een oproep tot een meer evenwichtige visie, uitmondend in een pleidooi voor een bi-nationale staat. De auteur begeeft zich ook op (nog) meer beladen en omstreden terrein: de mogelijke Israëlische betrokkenheid bij 9/11 en de moord op John F. Kennedy (1963).


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  27-01-2022
  Verhelderend boek
  Beangstigend, verduidelijkend en eindelijk een tegengewicht voor de sterk gekleurde en gestuurde lokale berichtgeving, die haast een indoctrinerend karakter vertoont. We kunnen onze eigen media nauwelijks nog geloven en blijkbaar is een gedreven onderzoeksjournalistiek niet meer aanwezig. Het boek is daarom verhelderend en geeft eindelijk een onderbouwd en realistisch beeld van een totaal fout gelopen politiek. Het is nog moeilijk te aanvaarden dat zionisten zich alles kunnen permitteren door zich te verschuilen achter hun geschiedenis. Dit krediet hebben zij verspeeld.


  Geplaatst door uit Heusden-Zolder , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 34,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Fragment uit hoofdstuk 11.
Stuurt Israël aan op zijn eigen ondergang?

Na het afspringen van de onderhandelingen in 2010 verklaarden Israëlische intellectuelen dat verder de éénstaatoplossing centraal moest staan. Het meest klemmende probleem voor de Palestijnen was immers niet zozeer een eigen staat, maar het gebrek aan mensen- en politieke rechten. De wereld kent vele etnische groepen zonder eigen staat, maar de Palestijnen zijn het enige volk zonder burgerrechten. Om werk te maken van een éénstaatoplossing zou Israël een diepgaand maatschappelijk debat moeten organiseren. De Israëli’s zouden moeten beseffen dat zij niet moeten kiezen tussen twee staten of de status quo, maar tussen een gezamenlijke staat of etnische opdeling.

Maar dan rijst het dilemma van het ontstaan van een groot segment niet-Joden in Israël, en komt het Groot-Israël van Moshe Dayan in het gedrang. Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog van 1967 verklaarde die: “Wij hebben geen invasieplannen. Ons enige doel is de opzet van de Arabische legers om Israël binnen te vallen te verhinderen’. Maar na de Blitzkrieg zei hij: De Gazastrook is van Israël, en stappen zullen worden ondernomen om deze tot een deel van dit land [Israël] te maken. De grenzen van 1948 hebben afgedaan. De realiteit dwingt tot het erkennen van de kaart van 1967”. En volgens The Times verklaarde Dayan juli 1968 zelfs: “Over de huidige staakt-het-vuren-linies liggen nieuwe in het verschiet. Zij strekken zich uit voorbij Jordanië - misschien tot Libanon en misschien wel tot centraal Syrië”. Aan grote plannen ontbrak het niet. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen