Fragment
Man overboord
Voor veel watersporters zorgt deze gebeurtenis voor een grote schrik en is daarom in veel gevallen geen ongevaarlijke situatie. Belangrijk is dat men op het moment zelf, adequaat reageert. In alle gevallen is voorkomen wel veel beter dan genezen, doch mocht het toch zover komen, dan geldt voor elk schip dezelfde procedure, nl. de punten 1, 2 en 3.
1. Werp de drenkeling direct een boei toe en bevindt men zich op woelig en open water werp dan de joon erbij.
2. Waarschuw een medepassagier dat deze de drenkeling
in het oog houdt en zich niet bemoeit met de
manoeuvres.
3. Stel dat de drenkeling niet kan zwemmen en geen
Pagina 14
zwemvest aan heeft, laat iemand die kan zwemmen dan terstond het water inspringen om de drenkeling bij te staan. Hierna is al veel gewonnen en kan men met de manoeuvres beginnen om de drenkeling op te pikken. Deze manoeuvre verloopt bij een zeilschip anders dan bij een motorschip.
Nadat aan de punten 1, 2 en 3 zijn voldaan, gaat men als volgt tewerk:
Motorschip:Verken de situatie (veel verkeer, ruw water, enz.). Laat de drenkeling weten dat u hem of haar ziet en maak het overige verkeer attent op de drenkeling in het water. Nader de drenkeling met de voorzijde van het schip. Ga niet achteruit met een draaiende schroef op hem of haar af en neem de drenkeling aan boord met een stilstaande schroef.
Zeilschip: Zie eveneens de punten 1, 2 en 3. Het verschil zit hem hier in het naderen van de drenkeling. Ook al heeft men de beschikking over een motor, de zeilen verhinderen dat u de drenkeling op dezelfde wijze nadert als een motorschip.
Met het zeilschip maakt u een draai en vaart net zo lang door tot u de drenkeling hoog aan de wind naderen kan (zeilers kennen deze term). Men houdt de drenkeling aan de loefzijde. Zodra deze langszij komt viert u alle schoten, waardoor het schip stilvalt. Bevestig de drenkeling aan de boot en strijk de zeilen. Pas daarna kunt u hem/haar aan boord nemen. Een methode is om de drenkeling in de gestreken fok te leggen en met de lier de schoot flink aan te halen. Door daarna de fok enigszins te hijsen, komt de drenkeling op een zachte wijze weer aan boord. De figuur toont een beeld van de wijze waarop het zeilschip de drenkeling nadert.
Pagina 15
Het behandelen van een onderkoelde drenkeling
Een onderkoelde drenkeling wordt voorzichtig van de natte kleding ontdaan en droog gedept (niet droogwrijven).
Daarna dekt u hem of haar af met een thermische deken uit uw EHBO-kistje en anders een gewone deken. Daarna laat u de drenkeling met rust totdat deze gaat rillen. Pas dan en niet eerder kunt u hem of haar warm wrijven. Zou u dit meteen doen, dan stuwt het onderkoelde bloed naar de hersenen, waardoor de drenkeling ernstige schadelijke gevolgen kan ondervinden.
Hulpverlening aan schepen aan de grond
Overweeg of u wel in staat bent om hulp te bieden en zo ja Pagina 16
zorg dan vooral dat u zelf niet aan de grond komt te zitten. Besluit u om hulp te bieden, nader het gestrande vaartuig dan behoedzaam. Mocht u de grond raken, probeer dan in ieder geval met weinig motorvermogen weer los te komen door zachtjes achteruit te varen met ieder die aan boord is op uw achterschip (het voorschip komt dan weer omhoog). Zet u de motor vooral niet hard in de achteruit, omdat het zand dan juist onder uw schip gepompt wordt.
In dat geval bent u eigenlijk niet meer in staat om hulp te bieden. Loopt u niet aan de grond, probeer dan een lijn over te brengen. Daarna is het zaak om het gestrande schip los te trekken. De grootste trekkracht ontwikkelt u door vooruit het schip vlot te trekken. Doe dit wel met een spruit omdat anders uw schip tijdens het trekken onbestuurbaar wordt.
Mochten alle pogingen ten spijt geen succes opleveren, dan zit er voor het vastgelopen schip niets anders op dan professionele hulp in te roepen. Betreft het uzelf, let in zo'n geval wel op dat wanneer de berger arriveert u vooraf de prijs voor het lostrekken afspreekt en vastlegt. De hoogte van de bergings- prijs is in hoge mate afhankelijk van het risico dat de berger zelf loopt en dat is meestal gering.
×