€ 16,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Into The Mystic Pocket

Een vakantiequeeste

Klaasdurk Toonen • Boek • paperback

  • Samenvatting
    “Into the Mystic” is het verslag van de reis door de Ierse Republiek die Paula Vaarwerk en Klaasdurk Toonen in 1997 maakten. Hun rondreis besloeg de prachtigste gebieden door alle vier de windstreken. Meteen bij aankomst ontdekten ze dat er palmbomen groeiden. Ze stonden op de Cliffs Of Moher, bezochten op de Burren de daar aanwezige Dolmen, vernamen de connecties van Alfred Hitchcock en John Wayne met Ierland, hoorden en zagen de culturele betekenis van de broers Yeats voor dit land, ontmoetten de kloon van Basil Fawlty, leerden het een en ander over het Ierse klimaat, zagen, heel onverwacht, een kennis van meer dan dertig jaar geleden en nog veel meer zaken die het Ierse leven zo de moeite waard maken. Echter, Ierland zou Ierland niet zijn als er geen sprake was van bovennatuurlijke en/of spirituele verschijnselen. Daar staat Ierland niet voor niets om bekend. Vanaf het begin werd er door het tweetal vanuit gegaan dat ze hiermee geconfronteerd zouden worden en dat zij dat, waar mogelijk, wetenschappelijk zouden onderzoeken. Hierbij werden confrontaties met psychologische theorieën min of meer verwacht, maar de mate waarin was niet ingecalculeerd. Dat wetenschappers als Bohr, Einstein en Archimedes een rol zouden spelen was helemaal niet voorzien. Aan de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, uitmondend in een verschrikkelijk gevecht, was ook in Ierland niet te ontkomen. Dat is nu eenmaal van alle tijden en alle plaatsen. Hun ervaringen in deze zijn door Paula in prachtige foto’s vastgelegd en door Klaasdurk in briefwisseling aan Marco van Bergen beschreven. De hier gepubliceerde tekst is daaraan vrijwel identiek.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 214
    Uitgeverij : Durkwerk
    ISBN : 9789464062830
    Datum publicatie : 03-2019
  • Inhoudsopgave
    Inhoud
    Proloog: Summertime Blues (Alphen a/d Rijn) 7
    Etappe 1: When The Ship Comes In (Alphen aan den Rijn – Rosslare) 12
    Etappe 2: Valley of Tears (Rosslare – Kinkenny) 24
    Etappe 3: Sea Of Love (Kinkenny – Ballymacoda) 33
    Etappe 4: We Gotta Get Out Of This Place (Ballymacoda - Ballyheigue) 55
    Etappe 5: Route 66 (Ballyheigue – Doolin’) 70
    Etappe 6: One Too Many Mornings (1000 Miles Behind) (Doolin' – Cong) 92
    Etappe 7: The Thing (Cong – Boyle) 106
    Etappe 8: Do What You Like (Boyle – Mullingar) 131
    Etappe 9: As Tears Go By (Mullingar – Kells) 146
    Etappe 10: Mother (Kells - Rush) 154
    Tussentappe:Race with the devil (Rush – Lough Key Campingsite - Rush) 186
    Etappe 11: It's All Over Now Baby Blue (Rush - Dublin) 192
    Antiloog: Dock Of The Bay (Dublin – Harwich – Hoek van Holland) 198
    Extraloog: Wonderful World (E = MC², maar geldt dat ook voor huishoudelijk gebruik?) 203
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 16,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

In het plaatsje waar we kampeerden is in 1952 de film "The Quiet Man" opgenomen. Onder regie van John Ford en met in de hoofdrollen John Wayne, Maureen O'Hare en Barry Fitzgerald. Geloof het of niet, maar alles wat er van Cong is gefilmd heeft men hier niet meer verplaatst. En iedere nacht wordt hij in "The Quiet Man Museum" gedraaid. Dat is nu wat men noemt een film uitbaten. Paula vroeg of ik die film kende. Of ik de film kende? Zo'n klassieker. En dan nog met John in de hoofdrol. "Ik zie hem nog het huisje van Maureen binnenstappen. Maureen was al enkele jaren weduwvrouw omdat die smerige Barry haar man had doodgeschoten. Met moeite kon ze zich staande houden en via de verhuur van een kamertje aan vermoeide cowboys kon ze nog maar net de kosten voor de opvoeding van haar 10 jarig zoontje Tim opbrengen. Maar denk nu niet dat ze er 's nachts op haar rug via die cowboys wat bijverdiende. Dat hadden die lui wel gewild. Maureen wilde zich echter alleen maar laten bekennen binnen het huwelijk, zo degelijk was ze nu eenmaal. Resoluut verwees ze die smachtende mannen naar het bordeel".
"Dus jij vindt mij niet degelijk omdat ik me door jou laat naaien terwijl we niet getrouwd zijn?". Waar Paula die fantasie vandaan haalde is mij nog steeds een raadsel. Hoe kon ze het bedenken.
"Welnee, die Maureen was nu eenmaal een beetje truttig, in die tijd ging dat nou eenmaal zo. Daar kunnen John en ik ook niets aan doen. Dus John zegt met moeite zijn naam, "Bill, but my birthname is William" en houdt gedurende de rest van de film vrijwel constant zijn kop dicht. Daarom heet de film ook The Quiet Man, snap je. Zo was Bill echter nooit geweest. Hij was zo geworden omdat hij een secret met zich mee droeg en dientengevolge een queeste had te verrichten. Dat wist Maureen uiteraard nog niet, dat kwam pas aan het eind van de film aan het licht. Ze had natuurlijk wel in de gaten dat Bill een geheim te verwerken had”.
“Wel toevallig dat jouw queeste je naar dezelfde plaats brengt als die Bill”
“Ach, dat valt wel mee. Iedere man heeft zo zijn queeste, dat hoort bij het man zijn, en die queeste draag je altijd bij je. Waar je ook vertoeft. Als die queeste je zelf al niet ergens naar toe zeult. Trouwens, de queeste van die Maureen was ook niet misselijk, zo zonder een vent te mogen bekennen en helemaal alleen voor de opvoeding van zo'n kind te staan. En dat allemaal zonder bijstand of weduwepensioen. Maar daar ging het in die film maar zijdelings over".
"Zo meteen moet je hier links af de N4 op. En blijf een beetje meer links rijden, wil je".
" John, Bill dus, wist een echte vrouw als Maureen op de juiste waarde te schatten en bejegende haar vol respect. Bijna evenveel als ik jou doe. Dus die begint haar niet meteen onder de rokken te zitten maar vroeg haar, uit zichzelf, de kortste weg naar het bordeel".
"Ik dacht dat hij in die film geen bek open deed".
"Je kent John Wayne toch wel, die hoeft maar met zijn wenkbrauw te bewegen of de vrouwen stonden al klaar om hem een bordeel te wijzen als ze zelf nog niet beschikbaar waren. Trouwens, het was in het wilde westen algemeen bekend dat zodra een cowboy de stad binnenkwam hij eerst een bad nam om daarna naar de hoeren te gaan. Dat was zo gebruikelijk dat als je dat niet deed er meteen het fijne van werd gedacht. In hoeveel films ik niet heb gezien dat cowboys alleen maar naar de hoeren gingen om te vragen wat het laatste nieuws was. Maar goed, Bill ging henen en je ziet dan een close up van het gezicht van Maureen en je ziet haar denken of Bill tijdens het vrijen net zo stil zou zijn. Vergeet niet dat zij al jaren geen man had bekend en dan mag ze wel netjes wezen, van steen is ze ook niet. Dat zag je wel in Gone With The Wind”.
"Speelde zich dat ook in Ierland af? Of hebben ze de Ierse vrijheidsstrijd zo ruim geïnterpreteerd dat ze die naar de Amerikaanse Burgeroorlog hebben vertaald?" Paula luisterde maar met een half oor, haar ogen gericht op de tegenliggers en de verkeersborden.
Nou, Bill had zijn laarzen nog maar half uit of het zoontje van Maureen kwam aangerend om de hulp van Bill in te roepen. Wat bleek, die gemene Barry wilde dat Maureen zich met hem zou gaan verhouden, getrouwd of niet. Dus Maureen gillen en krabben. Toch zou ze ten onder zijn gegaan als Bill niet tussenbeide was gekomen. Zonder een woord te zeggen schoot hij Barry overhoop. Omdat dit overduidelijk noodweer betrof werd Bill niet opgehangen Zijn geheim werd wel bekend omdat de rechter dat als voorwaarde stelde. "Your secret or the rope" waren zijn woorden. Onder filmkenners is dit spreekwoordelijk geworden. Dus John, in de rol van Bill, legde in een minimum aan woorden uit dat "Barry shot my brother, yes, the Man of Maureen". Zijn queeste bestond dus uit het elimineren van de moordenaar van zijn broer. Wat was Tim, je weet wel, het zoontje van Maureen, blij dat hij een oom bleek te hebben. Maureen wilde zich ogenblijk aan Bill bekennen. Maar je kent John. "Wedding first". De pastoor was al in de zaal aanwezig als jurylid en de rechter wilde zijn kamertje wel een paar minuten afstaan, dus dat werd meteen geregeld. Had Tim er ineens ook nog een vader bij. Wat was die jongen blij”.
"En de film eindigt met die prachtige zonsondergang en het geluid van een roestige John Wayne vanuit de slaapkamer", zei Paula.
"Hoe weet jij dat nou? Ik dacht dat jij die film niet had gezien?"
"Dat heb ik nooit gezegd. Alleen staat het eind me nog goed bij. Vanwege de prachtige zonsondergang". ×
SERVICE
Contact
 
Vragen