Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 25,00


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Vijf artikelen uit de Geestgronden
  Vijf artikelen uit de Geestgronden (boek)
 • Cover
  "De West" in Egmond-Binnen (boek)

Jeugdwerklozenkamp Vredesteijn

1937-1948

Rita Bijl & Aarnout Leijnse • Boek • hardback

 • Samenvatting
  In de jaren dertig van de 20e eeuw heerste er grote werkloosheid in Nederland. Om deze werkloosheid te bestrijden en de werklozen aan werk te helpen organiseerde de overheid projecten van aanvullende werkgelegenheid. Ook nam het ministerie van Sociale Zaken in 1935 het besluit om naast de normale steunregeling een ruimere subsidiegelegenheid te bieden aan liefdadigheidsinstellingen ter ondersteuning van werklozen. In de provincie Noord-Holland werd eveneens een groot aantal projecten op stapel gezet. Het werk aan deze projecten bestond hoofdzakelijk uit graaf- en spitwerk. Zo werden er grote stukken grond afgezand, waarbij het zand werd gebruikt voor het aanleggen van wegen, zoals de weg van Zaandam naar Castricum aan Zee.
  Om de werkloosheid onder katholieke jongeren te bestrijden besloot de Diocesane Commissie voor Jeugdwerklozenzorg van het bisdom Haarlem om in de omgeving van Egmond-Binnen een jeugdwerklozenkamp te stichten. De jeugdige werklozen zouden dan kunnen helpen bij de opbouw van de abdij van Egmond waarvan toen alleen de priorij was gerealiseerd en in gebruik genomen.
  Dit werklozenkamp zou gaan heten het R.K. Jeugdwerklozenkamp Vredesteijn. Het kamp heeft bestaan van 1937 tot ca. 1948. Het kende vele bewoners. Allereerst natuurlijk de werkloze jongeren, daarna de Duitse bezetters en tenslotte de Binnenlandse Strijdkrachten. Over de geschiedenis van dit kamp, in de relatief korte periode dat het heeft bestaan, gaat dit boek.

  N.B. Dit boek is een hernieuwde uitgave van het in 2011/2014 verschenen boek; aan de tekst en de afbeeldingen is niets veranderd.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 72
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 03-2019
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 25,00


niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen