€ 9,90


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Kinderen van de staat

Hélène van Beek • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De auteur werkte drie jaar aan Kinderen van de Staat. Ze interviewde vele jongeren en hun ouders, werknemers en deskundigen uit de jeugdzorg, alsmede jeugdrechtadvocaten. Ze raadpleegde alle actuele onderzoeken en literatuur. En ze haalde geheime informatie naar boven over een omstreden aanbesteding voor gesloten jeugdzorg. Een actueel zwartboek dat maatschappelijke en politieke gevolgen zal hebben.

  Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood
  De wereld van de jeugdzorg staat in brand. Het is chaos. Kinderen en ook ouders zijn de slachtoffers. Er zijn wachtlijsten voor ongeveer alle soorten van jeugdzorg; hulp bij opvoedproblemen, bij leerproblemen, of bij autisme. Maar ook bij zeer ernstige psychiatrische aandoeningen als eetstoornissen of suïcidaliteit. Jaarlijks worden er zo’n 46.000 kinderen uit huis geplaatst en zitten er soms tot 3.000 kinderen in een gesloten instelling. Gemiddeld iedere week een zelfdoding. Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar voldoende toezicht van de staat ontbreekt. Kinderen worden toevertrouwd aan voogden en aan commerciële organisaties, waar gemotiveerde medewerkers op de vloer vaak overwerkt zijn. Marktwerking richt zich op omzet en concurrerende partijen drukken elkaar uit de markt ten koste van de kwaliteit van de jeugdzorg. Aanbestedende wethouders van gemeenten geven jeugdzorg in handen van private organisaties. Financiële structuren van die op winst beluste bedrijven zijn niet transparant.
  Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Kinderen komen hier meer dan in welk ander land in pleeggezinnen of instellingen terecht. Vaak ook in gesloten instellingen voor jeugdzorg, de zogeheten JeugdzorgPlus. Ze gaan achter tralies. Er is geweld, van personeel richting kinderen en agressie tussen de jongeren onderling. Kinderen belanden er, onder het mom van veiligheid, veelvuldig in de isoleercel. Naakt met alleen een mensonterende ‘scheurjurk’ aan. Kinderen van de Staat beschrijft ook hoe kinderen die in pleeggezinnen en in – gesloten – instellingen terechtkomen, soms levenslang zijn getraumatiseerd.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 161mm x 241mm
  Aantal pagina's : 320
  Uitgeverij : Nobel Boeken
  ISBN : 9789083060200
  Datum publicatie : 10-2020
 • Inhoudsopgave
  Voorwoord Deel I Kind van de rekening Hoofdstuk 1: Kennismaking Hoofdstuk 2: Ziek systeem Hoofdstuk 3: De Praktijk Hoofdstuk 4: Waarheid Hoofdstuk 5: Weggerukt Hoofdstuk 6: Opgesloten Hoofdstuk 7: Putje Hoofdstuk 8: Vikingmannetjes Hoofdstuk 9: Geweld en commissies Hoofdstuk 10: Trauma’s Hoofdstuk 11: Generaties lang Hoofdstuk 12: Black Box Hoofdstuk 13: Meten is weten Deel II Desastreuze marktwerking Hoofdstuk 14: Twee reuzen Hoofdstuk 15: Het andere Antonius Hoofdstuk 16: Waanzinnige gevolgen Hoofdstuk 17: Politiek aan zet Nawoord
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 9,90

niet beschikbaar

niet beschikbaarOp werkdagen voor 21:00 besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen