Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 18,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover De sprookjes van dokter Esculaap
  De sprookjes van dokter Esculaap (boek)
 • Cover Antidepressiva 2016
  Antidepressiva 2016 (boek)

Medische kennis voor Senioren

Jan van Ingen Schenau • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Dit boek begint met het ouder worden. Hoe voelen we ons nu we het zijn? Zijn we gelukkig? Kijken we met weemoed terug naar onze jeugd? En wat is onze levensverwachting?

  Het leeuwendeel gaat over veel voorkomende klachten, zoals buikpijn, spierpijn, obstipatie en valangst. We gaan op zoek naar de oorzaken achter de klachten. Zo heeft kriebelhoest meerdere oorzaken, maar als we nou net een medicijn hebben gekregen voor hoge bloeddruk, dan is meteen duidelijk waar het vandaan komt. Van dat nieuwe geneesmiddel. We gaan met deze kennis naar de huisarts voor een oplossing van de prikkelhoest.

  Medicijnen zijn de wapens bij uitstek om ziekte te bestrijden. Maar ze hebben een keerzijde bij verkeerd gebruik. De oude Grieken wisten het al toen ze het woord farmacon uitvonden, dat medicijn of vergif betekent. Daarom is het zinvol om ons te verdiepen in wat medicijnen zijn om zo te komen tot een veilig gebruik van deze middelen.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 167
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : 9789082614329
  Datum publicatie : 02-2019
 • Inhoudsopgave
  INHOUD

  1 Inleiding 9

  OUD WORDEN

  2 `Wen I’s sixty-four' 11
  3 Zijn wij gelukkig? 17
  4 Terugkijken naar vroeger 20
  5 Wat is onze levensverwachting? 23

  ZIEKTE GOOIT ROET IN HET ETEN

  6 Ziekte is de grote spelbreker 25

  7 Top 10 ouderdomsziekten 27

  8 Veel voorkomende aandoeningen die niet in de top 10 vallen 42

  8.1 Aambeien 42

  8.2 Barrett slokdarm 46

  8.3 Depressie 50

  8.4 Reumatoìde artritis 54

  9 Veel voorkomende klachten 60

  9.1 Angst 62

  9.2 Beven (tremoren) 66

  9.3 Bloed bij de ontlasting 69

  9.4 Bloed bij de urine 71

  9.5 Braken 73

  9.6 Buikpijn 75

  9.7 Diarree 79

  9.8 Duizeligheid 82

  9.9 Hallucinaties 86

  9.10 Hartkloppingen 88

  9.11 Hartslag (onregelmatig) 91

  9.12 Heesheid 93

  9.13 Hoesten 95

  9.14 Hoofdpijn 98

  9.15 Hyperventilatie 101

  9.16 jeuk 102

  9.17 Keelpijn 106

  9.18 Kortademigheid 108

  9.19 Kuitkrampen 110

  9.20 Lichtflitsen in het oog 111

  9.21 Misselijkheid 112

  9.22 Obstipatie 114

  9.23 Onrust 115

  9.24 Pijn op de borst 118

  9.25 Pijn bij het plassen 120

  9.26 Reuk- en smaakverlies 124

  9.27 Rusteloze benen 129

  9.28 Spierpijn 130

  9.29 Valangst 132

  9.30 Vergeetachtig 135

  9.31 Vermoeidheid 137

  9.32 Wanen 140

  9.33 Zweten (overmatig) 142

  ZIT HET IN DE FAMILIE?

  10 Komt het in de familie voor? 145

  MEDICIJNEN

  11 Geneesmiddelen en ouderen 147

  12 Te weinig kennis en medicatiefouten 150

  13 Verdiepen in medicijnen loont 151

  WILLEN WE WEL ALLES WETEN?

  14 Willen we wel alles weten? 154

  BETROUWBARE MEDISCHE WEBSITES

  15 Betrouwbare medische websites 157

  Geraadpleegde literatuur 159

  Trefwoordenregister 163
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 18,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

when I'm sixty-four

Het staat vast nog in ons geheugen gegrift. De Beatles. Wat gingen we uit ons dak. De grammofoonplaatjes vlogen over de toonbank. En de feestjes die we in de jaren zestig hadden. Een leuke vriendenclub. Je eerste vriendje of vriendinnetje. Het was een gouden tijd, die voor altijd in je brein is gebeiteld.

Nu zijn we zelfs ouder dan 64 jaar. De Beatles dachten dat de weg er naartoe nog een eeuwigheid zou duren. `Many years from now.' Maar de tijd vliegt en wat vinden we nu, nu we het zijn?

Bekende klachten

9.18 KORTADEMIGHEID

Achter kortademigheid schuilen vele aandoeningen. Misschien goed om op voorhand te zeggen dat op adem komen boven aan de trap ook gewoon een gebrek aan conditie kan zijn. Komt kortademigheid door een aandoening dan zullen de belangrijkste daarvan de revue passeren.

Allergie
Bloedarmoede
Hartklachten
Longklachten
Paniekaanval
Verlamming van het middenrif

Allergie
Pollinosis of hooikoorts is geen pretje. Branderige, jeukende ogen. gezwollen oogleden, verstopte neus, huiduitslag en kortademigheid. Maar ook van een overgevoeligheid voor de huisstofmijt kun je benauwd worden en nog voor meer allergische reacties.

Bloedarmoede
Bekend is natuurlijk de bloedarmoede door een ijzertekort, maar ook door vitamine B12 en foliumzuur. Ook de bloedarmoede bij chronische ziekten, die we vooral bij ouderen zien, speelt een rol. Een symptoom daarbij kan kortademigheid zijn.

Hartklachten
Kortademigheid kunnen we zien bij verschillende hartklachten, zoals hartaanval, angina pectoris, boezemfibrilleren en hartfalen.

Longklachten
Astma en COPD (chronische bronchitis en emfyseem) kenmerken zich door kortademigheid. Ook longembolie, waarbij een stolsel loslaat vanuit een bloedvat in het bekken of been en in de longen vast komt te zitten, geeft kortademigheid. Een longontsteking, klaplong (pneumo-thorax) en lontkanker geven ook kortademigheid.

Paniekaanval
Een paniekaanval gaat gepaard met hevige angst, die ons overvallen als een donderslag bij heldere hemel. We beginnen te trillen, krijgen pijn op de borst en we komen in ademnood.
Jarenlang was het hyperventilatiesyndroom een bekend ziektebeeld en was het blazen in een plastic zakje de oplossing. Al lang blijkt het geen aparte ziekte te zijn, maar een symptoom van de paniekstoornis. Dus ook bij hyperventilatie is sprake van kortademigheid.
Verlamming van het middenrif
Het middenrif of diafragma speelt een belangrijke rol bij de ademhaling. Als die uitvalt treedt er kortademigheid op.


9.24 PIJN OP DE BORST

Bij pijn op de borst denken we meteen aan angina pectoris, een hartprobleem. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Er zijn ook andere oorzaken voor.
Angina pectoris
Brandend maagzuur
Hyperventilatie
Longaandoeningen
Paniek
Pleuritis
Slokdarmkrampen
Stress
Syndroom van Tietze

Angina pectoris
Door vernauwing van de kransvaten, door aderverkalking of andere beschadiging van de wanden, treedt een vernauwing op waardoor de bloedtoevoer in het nauw komt. Wanneer er bloed doorheen komt, maar te weinig, ontstaat zuurstoftekort van het hart dat de bekende, drukkende pijn op de borst geeft, de angina pectoris.

Brandend maagzuur
Als maagzuur naar de slokdarm stroomt, kan dat behoorlijk pijnlijk zijn. Maar de pijn kan soms ook te voelen zijn op de borst.

Hyperventilatie
Hyperventilatie betekent letterlijk een versterkte ademhaling en kan soms ook op de borst gevoeld worden.

Longaandoeningen
Sommige longaandoeningen, zoals een longontsteking, klaplong, COPD en astma kunnen soms pijn op de borst geven.

Paniek
Bij een paniekaanval kan soms ook pijn op de borst gevoeld worden.

Pleuritis
Wanneer het borstvlies (pleura) ontstoken is, kan dat een pijn op de borst geven.

Slokdarmkrampen
Er ontstaan krampen in de slokdarm en de oorzaak is niet duidelijk. Wel komt het vaker voor als je ligt en door maagzuur. Een extra kussen zou helpen.

Stress
Stress zou ook een reden kunnen zijn voor pijn op de borst.

Syndroom van Tietze
Dit is een ontsteking van de kraakbeenverbindingen tussen de ribben en het borstbeen.


9.29 VALANGST

'Valangst kan het sociale leven van ouderen drastisch veranderen. Een verjaardagsbezoek aan een kleinkind wordt niet meer afgelegd uit angst te vallen en iets te breken, al dan niet als gevolg van eerdere ervaringen met een val. Een gebroken heup kan bij ouderen immers fataal zijn.

Zo veroorzaakt de angst iets te breken vooral een breuk met de samenleving. Met als gevolg kans op depressie en sociale isolatie. `Het is hoog tijd dat we hier iets aan proberen te doen', aldus Ruud Kempen, hoogleraar Sociale Gerontologie aan de universiteit van Maastricht. Hij heeft een onderzoek gehouden onder 4000 zeventigjarigen.

Ruim de helft (54%) is bang om te vallen en 38% van hen doet om die reden minder activiteiten. Kempen is een groepscursus vallen gestart en na acht weken blijken de 'regelmatige vallers' minder te vallen. Hoe komt dat? 'Ouderen moeten hun fysieke beperkingen kennen en zichzelf niet overschatten. De cursus probeert vooral gedachten cognitief bij te sturen. Deelnemers worden uitgedaagd om een activiteit die ze liever vermijden toch nog eens te ondernemen. Als blijkt dat het prima gaat, verandert dat het besef van ouderen over hun eigen mogelijkheden.'

Ouderen lopen een vergroot risico om te vallen. Naar schatting 30% van de senioren van 65 jaar en ouder valt tenminste één keer per jaar. Omdat je ook niet meer zo soepel bent, is de kans ook aanwezig dat de valpartij gevolgen kan hebben, zoals een polsfractuur of zelfs een heupfractuur.

Volgens NICE (UK National Institute for Health and Care Excellence) moeten ouderen met een valrisico een risicoanalyse worden aangeboden op grond waarvan een plan van aanpak wordt gemaakt die toegesneden is op de individuele behoefte van de betrokkene.

Dit is des te meer van belang omdat er effectieve methoden zijn om het valrisico te verkleinen om zodoende gezondheid en zelfstandigheid te bevorderen.

Een aanrader is om angst voor vallen te laten onderzoeken bij de valkliniek van de klinisch geriater. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie omschrijft de functie als volgt:

`Op een valkliniek worden patiënten ontvangen die minimaal meer dan 2x in de afgelopen 6 maanden zijn gevallen. Patiënten worden in een dagdeel onderzocht door een gespecialiseerd geriatrisch fysiotherapeut, een gespecialiseerd verpleegkundige en een geriater of geriater in opleiding. Van te voren krijgt een patiënt een vragenlijst over vallen in te vullen. De fysiotherapeut doet looptesten en beoordeelt het schoeisel. De verpleegkundige evalueert hoe de thuissituatie is en of er aanpassingen nodig zijn. Ook evalueert ze of er geheugenklachten of stemmings-problemen zijn. Tot slot kijkt ze of er zorg noodzakelijk is. De klinisch geriater beoordeelt de medische factoren die invloed op mobiliteit kunnen hebben zoals osteoporose, bloedrukwisselingen, hartfalen, duizeligheid, voet-problemen, pijnklachten, medicijnen, spierkracht en parkinsonklachten. Er wordt bloedonderzoek verricht en een hartfilm en vaak volgt ook een hart-long foto. Na de onderzoeken volgt een eindgesprek waar alle factoren en oplossingen worden besproken.'

Het is natuurlijk sowieso goed dat de huisarts aan ouderen die op het spreekuur komen en niet bekend zijn met een valrisico te vragen of ze wel eens gevallen zijn. Daarnaast is het van belang dat de huisarts bekijkt welke medicijnen de kans op vallen verhoogt en beoordeelt of deze geneesmiddelen gestopt dan wel in een lagere dosering gegeven kunnen worden.

De angst voor vallen is niet ongegrond als we kijken naar de cijfers van het CBS. Maar liefst 75% van de mensen die een valpartij niet overleefden, waren 80 jaar of ouder. Vooral de 90-plussers lopen een groot risico.

×
SERVICE
Contact
 
Vragen