€ 19,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Mem's blauwe boekje

een familiekroniek van 1952-1964

Joukje Postma - van Roeden • Boek • paperback

 • Samenvatting

  De titel 'Mem's blauwe boekje' is ontleend aan een blauw notitieboekje waarin Joukje Postma - van Roeden aantekeningen begon te maken na de geboorte van haar eerste kind. Haar eigen moeder had ze niet gekend. Misschien was dat mede aanleiding om dit boekje te gaan bijhouden, maar Joukje schreef ook graag.

  Sinds de cursussen creatief schrijven in de jaren '90, was ze vrijwel dagelijks bezig met het maken van gedichten en ultrakorte verhaaltjes. Ze wist humor, ritme en diepgang op een heel eigen wijze te koppelen waardoor ze ook geliefd werd om haar voordracht. In 2000 en 2004 kwamen er twee bundels van haar uit, 'Boedelverkoop' en 'Herfst/ Haast', waarmee Joukje van Roeden de erkenning kreeg die ze verdiende.

  'Mem's blauwe boekje' is waarschijnlijk haar eerste werk. Het beslaat de periode 1952 - 1964. Deze publicatie bevat het originele handschrift met de uitgetypte tekst, aangevuld met ruim 50 foto’s. Met elkaar illustreert dit het levensgevoel van die tijd, waardoor het ook voor buitenstaanders interessant wordt. 

 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 145mm
  Aantal pagina's : 105
  Uitgeverij : de pronte inboorling
  ISBN : 9789081966603
  Datum publicatie : 07-2012
 • Inhoudsopgave

  Na een korte schets van de familie volgen de dagboekaantekeningen, die aanvankelijk bijna dagelijks en later steeds minder frequent worden bijgehouden. Op de even pagina’s staan de originele aantekeningen, op de bladzij daar tegenover de uitgetypte tekst.

  Hoogtijdagen passeren de revue: bezoekjes van en aan familie en kennissen, verjaardagen, vakanties. Voor het eerst naar een zomerhuisje! Prachtige gelegenheden om foto’s te maken, waarvan een aantal staat afgedrukt in het boek.

  Er worden uiteindelijk 3 kinderen geboren. Aan de hand van de bezoeken aan het consultatiebureau wordt trouw bijgehouden hoe ze groeien en wat ze mogen eten. Maar het leukst zijn de ontdekkingstochten met de kinderen zelf: hoe ze zich ontwikkelen, wat ze doen, wat ze bedenken en de humor daarbij.   

  Het is een hoopvolle tijd. In al die jaren zijn de meest schokkende gebeurtenissen de watersnoodramp, de moord op Kennedy en het overlijden van pake.

 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

17 Januari. Vandaag was je Moeder met je aan het leren om Papa te zeggen en tenslotte gelukte het maar dat zal wel toevallig geweest zijn. Toen Tante Jansje vanavond nog even bij je zag begon je te huilen. Je begint zeker bang te worden voor vreemden.

31 Januari. Je bent de laatste dagen nogal wat verkouden geweest en ligt geregeld te niezen en te hoesten. Het is ook slecht weer de laatste tijd, je komt ook haast nooit meer buiten. Vanavond waren de buren Siegersma bij ons, die vonden dat je al een hele meid wordt en je ging aardig te keer toen je op tafel lag te spartelen. Dat kwam zeker van het slechte weer want het stormt verschrikkelijk buiten.

1 Februari. Toen ik vanmorgen in de kamer kwam stond er een grote plas water voor het dressoir, zo erg had het vannacht bij ons gelekt. Moeder was om half zeven al aan het opdweilen. Toen we om acht uur de radio aanzetten, hoorden we dat er in Zuid-Holland grote polders waren overstroomd want er waren dijken doorgebroken. Later op de dag kwamen er berichten door dat er in Zeeland ook dijken waren doorgebroken, maar erg duidelijk zijn de gegevens nog niet want waar de boel onder water staat is de telefoon verbroken. Er zijn ook vliegtuigen boven de overstroomde gebieden en deze zorgen voor de eerste berichten van de ramp.

Van alle kanten gaat men er heen om hulp te bieden, vooral met auto’s en schepen. ’s Avonds horen we al reporters voor de radio die een ooggetuigenverslag geven en we horen dat er ook mensen en vee zijn verdronken. De hele dag door heeft de radio berichten uitgezonden en aanwijzingen gegeven en ook gevraagd hulp te bieden aan de slachtoffers. Er wordt om alles gevraagd; kleren voor de mensen die gered zijn want de ergsten die gevlucht zijn, hebben niets anders aan dan hun ondergoed.

 

×
SERVICE
Contact
 
Vragen