Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 18,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Pernambuco
  Pernambuco (boek)
 • Cover Pernambuco
  Pernambuco (boek)

Om de West

de zoektocht naar een westelijke doorvaart naar Azië

Jan de lint • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Om de West
  De drang om naast de Portugezen een eigen route naar de ‘Specerijen Eilanden’ te vinden was aan het eind van de vijftiende eeuw voor de Spaanse kroon aanleiding voor een aantal expedities. Met het wereldbeeld van die tijd lag het voor de hand om die route in westelijke richting te zoeken. De meest bekende expeditie was uiteraard die van Columbus in 1492, die zelfs werd ondernomen nog enkele jaren vóórdat Vasco da Gama in 1498 Calcutta bereikte en daarmee de zeeweg ‘om de Oost’ had ontsloten. Hoewel Columbus er tot zijn dood van overtuigd bleef dat hij uitlopers van het Aziatisch continent had bevaren, was het reeds na enkele jaren duidelijk dat er zich tussen de Atlantische Oceaan en Azië een tot dan toe geheel onbekend continent bevond. Daarmee werd ook de zoektocht begonnen naar een westelijke doorvaart naar Azië. Nadat Magelhaen de doorvaart aan de meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika ontdekt had, bleef het vinden van andere doorvaarten een uitdaging. Zo ondernamen met name Nederlanders en Engelsen nieuwe pogingen met gevolg dat het Amerikaanse continent steeds beter in kaart gebracht kon worden. Namen als Straat LeMaire, Kaap Hoorn en Staten Eiland herinneren aan de Nederlandse expedities.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 240mm x 170mm
  Aantal pagina's : 85
  Uitgeverij : MagellanBook
  ISBN : 9789082405217
  Datum publicatie : 03-2019
 • Inhoudsopgave
  Inleiding
  Om de West
  Portugal
  Columbus
  De Stille Oceaan
  Magelhaen
  De Engelsen
  De Hollanders
  Latere reizen
  De ramp met de Metula
  Was Magelhaen de eerste?
  De Noordwestelijke doorvaart
  Het Panamakanaal
  Slot
  Bibliografie
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 18,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Juist een week voordat de Stille Oceaan bereikt zou worden, deserteerde de San Antonio en keerde naar Spanje terug. De overgebleven drie schepen bereikten op 28 november 1520 de westelijke uitgang van de zeestraat, die Magelhaen Estrecho de Todos los Santos (Allerheiligen kanaal) doopte omdat op 1 november de zeestraat ingevaren was. De uiterst noordwestelijke landpunt van de zeestraat aan de westelijke uitgang noemde Magelhaen Cabo Deseado (‘Kaap van Verlangen’). Het zal inderdaad voor Magelhaen en zijn mannen een emotioneel moment geweest zijn om na een reis van ruim een jaar de uitgestrektheid van de oceaan te aanschouwen. Magelhaen had veel geluk met de weersgesteldheid want in plaats van het vaak onstuimige weer trof Magelhaen een vredige, rustige oceaan aan, die hij daarom Oceano Pacífico noemde. Hoewel in deze Straat westenwinden overheersen moet Magelhaen ook in dit opzicht het geluk gehad hebben van gunstige wind, want zijn doorvaart in 28 dagen is uitzonderlijk kort, daar volgende expedities er soms wel ruim drie maanden over deden. In 1615 zeilt Joris van Spilbergen er in 34 dagen door, in 1587 doet Cavendish er 49 dagen over en Olivier van Noort doet er in 1599 zelfs 116 dagen over. Alleen Drake bereikte in 1578 de Stille Oceaan in slechts 16 dagen. Tijdens zijn doorvaart zag Magelhaen op de zuidelijke oevers dat de inheemse indianen (de Yaghan en Selk’nam stammen) vuren onderhielden en noemde het land daarom Tierra del Fuego (Vuurland). Zijn bemanning kwam tijdens de doorvaart regelmatig aan land waar zij zich tegoed konden doen aan bessen en wilde selderij (Apium australe) waarmee scheurbuik grotendeels kon worden vermeden of genezen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen