€ 15,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 12,95

Meer van deze auteur

 • Cover Om en nabij psychose
  Om en nabij psychose (PDF)

Om en nabij psychose

Rob Droog • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Dit boekje gaat over het dichtbij ervaren van een psychose met daarbij een visie vanuit een spiritueel perspectief. Wat is een psychose nog meer dan alleen een ziekte, wat kan het nog meer betekenen voor degene die een psychose heeft, voor de omstanders die daardoor vaak heftig geraakt worden. Is er zelfs in het geval van een psychose, naast al het lijden dat een psychose kan veroorzaken, nog sprake van een leerproces. Deze vragen worden in dit boekje uitvoerig behandeld.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 131
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 09-2011
 • Inhoudsopgave
   

  OM EN NABIJ PSYCHOSE                        

                                               

                                                        Door; Rob Droog

   

  INHOUDSOPGAVE 

   

  INLEIDING, EEN PERSOONLIJKE INLEIDING 

   

  HOOFDSTUK EEN                GEEST ZIEL EN PERSOONLIJKHEID 

  HOOFDSTUK TWEE             BEWUSTZIJN 

  HOOFDSTUK DRIE               REÏNCARNATIE 

  HOOFDSTUK VIER               EEN PSYCHOSE 

  HOOFDSTUK VIJF                GEVOELIG EN MISKEND 

  HOOFDSTUK ZES                HULPVERLENEN OF OPOFFEREN 

  HOOFDSTUK ZEVEN            EEN PERSOONLIJK VERHAAL 

  HOOFDSTUK ACHT              PRAKTISCHE REGELS 

  HOOFDSTUK NEGEN           BEGRIPPENLIJST    

  HOOFDSTUK TIEN               PSYCHOSOFIA 

  HOOFDSTUK ELF                 BRONVERMELDING 

   

  DANKWOORD

   

   
 • Reviews (8,5 uit 1 reviews)

  11-10-2016
  Om en nabij psychose
  Fijn boek om te lezen. Verhelderend, geeft veel inzicht.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 15,00

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

 

Wat moet je doen als je partner, je kind of je vriendin in een psychose terechtkomt. Wat moet je zeggen, wat moet je denken, wat moet je doen? Waar haal je hulp en wie of wat kan je helpen? Welke houding helpt de psychoticus en welk houding helpt juist niet?. Wat is precies een psychose, waar wordt een psychose door veroorzaakt en wat kun je doen om tot genezing te komen? Waardoor krijgt de één wel een psychose en de ander niet terwijl er misschien sprake is van dezelfde omstandigheden. Is er wel genezing mogelijk of moeten de mensen die een psychose hebben of hebben gehad hun hele leven lang afhankelijk van medicijnen en hulp blijven? Duizenden vragen borrelen op als je plotseling met een psychose wordt geconfronteerd. Vragen die je niet zomaar beantwoord hebt, terwijl de nood vaak hoog is.

Er zijn in de bibliotheek veel boeken te krijgen die vanuit een wetenschappelijk medisch gezichtspunt psychoses beschreven hebben. Je kunt ook bij een huisarts, een GGZ, een psychiater of een psycholoog vanuit dit wetenschappelijk medisch gezichtspunt informatie krijgen betreffende het ontstaan en verloop van een psychose en de behandelingen en medicaties die gebruikt worden. Voor veel mensen is dat blijkbaar voldoende en zij kunnen daarmee verder. Daarnaast merk ik echter dat er steeds meer mensen komen die meer willen weten en het vermoeden hebben dat er veel meer achter steekt dan een stoffelijke verandering in de chemische werking van de hersenen. Dat er meer speelt dan trauma’s uit de jeugd of een te hoge werkdruk of verkeerd eten of verkeerd omgaan met stress. Ook merk ik dat er steeds meer mensen komen die het idee hebben dat er meer mogelijk is dan alleen maar het slikken van medicijnen en bijvoorbeeld het volgen van creatieve therapie. Mensen die niet willen accepteren dat een psychose een ziekte is waar je de rest van je leven met behulp van medicijnen maar mee moet leren leven.

Dat er meer mogelijk is dan alleen maar het slikken van medicatie e.d. verwijst naar het idee dat een psychose ook nog iets als een leerproces zou kunnen zijn. Ik heb mensen ontmoet in psychiatrische ziekenhuizen waarbij hun psychose dusdanig is vastgeslagen in hun gehele systeem dat er blijkbaar geen leerproces in de vorm van verdieping en verwerking meer mogelijk is. Die mensen zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer genezen en de rest van hun leven opgenomen blijven of thuis onder medicatie blijven. En dát is in eerste instantie niet omdat hun psychose ongeneselijk zou zijn maar simpelweg omdat hun omgeving, en zij zichzelf, als chronisch ziek hebben verklaart. 

Aangezien ieder mens uniek is, is ook zijn of haar psychose uniek en is de wijze waarop een psychose wordt ervaren uniek. Behandeling en begeleiding zal dan ook aangepast moeten worden aan het unieke van elk individu. Helaas is het jezelf ziek (laten) verklaren eigenlijk een streep door dit unieke aspect van jezelf en wordt je vervolgens door een behandelend specialist onderverdeeld in een DSM IV categorie met de daarbij behorende medicatie en behandel methode. Jouw unieke proces heeft daarmee een algemene naam gekregen. Een ziekte, en wat psychose betreft volgens sommige wetenschappers een erfelijke ziekte, is dan een probleem dat je door chemische middelen genaamd medicijnen kunt bijstellen of onderdrukken waardoor over het algemeen het leerproces geen kans meer krijgt. 

Hierbij kun je je natuurlijk wel afvragen in hoeverre onbewust dit leerproces toch wel zal plaats vinden. Aangezien in onze maatschappij een ziekte voornamelijk alleen maar medisch verklaarbaar en daarna medisch behandelbaar hoeft te zijn, worden er ook geen zingevingvragen, de waarom en waarvoor vragen, gesteld. Zeker als de waarom en waarvoor vragen door de behandelende psychiaters en psychologen van tafel worden geveegd als zijnde overbodige zinloze vragen waar je toch geen antwoord op zal krijgen. Wie dat bepaald heeft is mij niet duidelijk en je kunt je daarbij dan ook afvragen of de eigen individuele beperking het daadwerkelijke einde van de behandeling of onderzoek zou moeten zijn. Als de reguliere medische behandelaars hun eigen beperking in deze onder ogen zouden durven zien en de gedachte dat hun behandelwijze de enige behandelwijze is, eens zouden loslaten, dan zou er een veel breder scala van hulpverlening en begeleiding kunnen ontstaan. Dit is al wel op kleine schaal aan het gebeuren. Er ontstaan links en rechts verbindingen en samenwerkingsverbanden tussen reguliere en zogenaamde alternatieve hulpverlening en begeleiding en ik denk dat dit bijzonder goed is. Een mens is nou eenmaal meer dan de som van hetgeen onder een microscoop is te zien.   ×
SERVICE
Contact
 
Vragen