€ 15,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Over het Maastrichts gesproken

Nostalgaasie en vivelevink

WIJNANDS, Paul • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De Maastrichtse taal is uit de stad van de Sjengen niet weg te denken. en toch...Vandaar: Nostalgaasie en Vivelevink. Waarmee meteen gezegd is dat iedereen die het Maastrichts een warm hart toedraagt, die taal als een carnavaleske knuffel moet verwennen. Dus worden in dit boek dialect en carnaval verenigd tot een koningsduo, wordt de Sociëteit Momus wegens haar unieke cultuurhistorie postuum flink in de bloemen gezet en krijgt het Frans de Grand Prix voor de taal die het Maastrichts heeft gemaakt tot een uniek dialect (het Sjengs) met een onmiskenbare zuidelijke tongval. Wist u dat het Maastrichts Franse leenwoorden kent, zoals Kavalje en Porte-misère, die in het Frans zelf onbekend zijn? En dat de 'zaate herremenie' al in de tweede helft van de 19e eeuw als 'orchestre mirlitophile' rondliep in Namen en Luik?
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 150
  Uitgeverij : Breusselt
  ISBN : 9789463454520
  Datum publicatie : 09-2018
 • Inhoudsopgave
  1) Geen nieuwe woorden meer; 2) Mestreegs; 3) Dialect en carnaval; 4) Frans en Mestreegs; 5) Een geval van grenscultuur: de Sociëteit Momus, Mestreegs en toch francofoon; 6) Bibliografie.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 15,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Echte naties vinden aan hun wieg legendes (mythen) die als het ware die naties ten doop hebben gehouden: de Gulden Sporenslag voor de Vlamingen en het vingertje in de dijk voor de Nederlanders. Authentieke en spontane carnavalsfeesten vinden aan hun wieg eeuwenoude dialecten. Aan de ware carnavalist zich daarvan bewust te zijn en zijn 'carnavalect' met zorg en liefde te behandelen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen