€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Over Sjerds leven

50 jaar uit het leven van een unieke haagse kunstenaar

Olga Teule • Boek • hardback

  • Samenvatting
    "We kunnen niets meer voor u doen…”

    Deze boodschap kregen mijn ouders toen mijn broer Sjerd vlak na zijn geboorte ernstig ziek werd. De oorzaak bleek een zeldzame, aangeboren afwijking. Toch bleef hij tot ieders verrassing in leven. In de jaren daarna volgden verschillende ziekenhuisopnames en de prognose bleef zowel lichamelijk als geestelijk “dubieus”. Maar Sjerd vocht terug. En hoe: hij overwon zijn handicaps en heeft iedereen om zich heen verbaast met zijn kracht en wil om te leren. In de afgelopen vijftig jaar heeft hij zich ontwikkeld tot een unieke Haagse kunstenaar.

    Dit boek vertelt je zijn bijzondere verhaal en laat je genieten van zijn eigenzinnige, vrolijke en inspirerende kunst.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 81
    Uitgeverij : Olga Teule
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 05-2018
  • Inhoudsopgave
    1 Een heftig begin (1968-1971) 9
    2 Van kast naar muur (1971 – 1976) 15
    3 Het roer om (1976-1979) 21
    4 In de grote stad (1979 – 1983) 29
    5 Werken aan zelfstandigheid (1983 – 1987) 35
    6 Op eigen benen (1987– 1994) 43
    7 Terug naar het Noorden (1994 – 2005) 49
    8 Een Haagse kunstenaar (2005 – heden) 55
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

In tegenstelling tot de warme zomerdagen er om heen was woensdag 12 juni 1968 met zijn 12 tot 14 graden een bijzonder koude dag. Het was de dag waarop Eddy Merckx als eerste Belg de Ronde van Italië won. En het was de dag waarop mijn broer, Sjerd Reinoud Teule, eerste kind van Gerrit Teule en Marije Teule-Mellema, op de Van Beethovenlaan 343 in Maassluis ter wereld kwam.

Sjerd was, zoals ze dat zeggen, een “dot” van een baby, alles erop en eraan, met een mooi gaaf gezichtje. Zijn bijzondere naam dankte hij aan die van zijn beide opa’s – zijn voornaam is afgeleid van Sjoerd Mellema, de vader van Marije, eigenaar van een tabakswinkel in Wieringerwerf. Reinoud kwam van Reinard Teule, vader van Gerrit, die muziekleraar, koordirigent en kerkorganist was in Heerenveen. Het schijnt dat het ook de bedoeling was dat Sjerds tweede naam Reinard zou worden, maar toen mijn vader dit doorgaf aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, heeft deze het verkeerd opgeschreven. En mijn vader, die een lichte hang naar het spiritisme had, vond het wel iets hebben zo.

Op het eerste gezicht leek Sjerd een baby als ieder ander – hij dronk goed, was levendig en gezond. Maar op zijn 5e levensdag kreeg hij hoge koorts. Hij lag verkrampt in zijn wieg en zijn hoofdje trok naar achteren in zijn nek. Met haar achtergrond als verpleegster zag Marije direct dat het niet in de haak was. In allerijl werd Sjerd naar het Holy Ziekenhuis in Vlaardingen gebracht, waar een hersenvliesontsteking werd geconstateerd. Na twee weken op intensive care gelegen te hebben, gaven de artsen aan dat zij niets meer voor Sjerd konden doen. Mijn doodzieke broertje werd overhandigd aan Gerrit en Marije, die hem in hun eigen auto naar het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag brachten, hun laatste hoop op overleven van Sjerd. Je kunt je wel voorstellen dat dit een zwaar beladen autorit was.
×
SERVICE
Contact
 
Vragen