€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Pelgrimeren tussen lockdowns

Het Zuiderzeepad en de pandemie

Arie Haasnoot • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Covid-19 zet begin 2020 de wereld op zijn kop. In Nederland wisselen in dat jaar de intelligente, de gedeeltelijke en de keiharde lockdown elkaar af. Voor pelgrimeren naar de bekende Europese bestemmingen lijken tijdens de pandemie geen mogelijkheden te zijn. Een streep door de rekening voor Arie en Johanna, die gewend zijn jaarlijks een lange pelgrimstocht van het bekende naar het onbekende te lopen, onderweg allerlei verrassende dingen mee te maken en na te denken over het leven in al zijn facetten. Het Zuiderzeepad, langs de oude binnenzee, ontpopt zich als een uitdagende alternatieve pelgrimsroute. Het wordt een nostalgische tocht door karakteristieke steden en landschappen, die vanwege een blessure en de lockdowns onderbrekingen en beperkingen kent. In dit coronajaar is de behoefte groot om te reflecteren op de impact van de pandemie en het verband met klimaatverandering. Arie en Johanna komen al pelgrimerend tussen lockdowns uit op indringende vragen.

  Arie Haasnoot schreef eerder :“De hemel onder onze voeten” over een pelgrimstocht naar Rome, en “De koninklijke weg” over het Olavspad in Noorwegen.

  Johanna Jacobs en Arie Haasnoot zijn jonge pensionado's die nog van alles uit het leven willen halen. Gezonde geesten in een gezond lichaam! Daarom houden ze, behalve van gezelligheid, ook van bewegen. Al meer dan tien jaar maken zij wekelijks eendaagse wandelingen, en besteden ze hun vakanties aan meerdaagse wandeltochten.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 136
  Uitgeverij : Cairn Consulting
  ISBN : 9789464430905
  Datum publicatie : 11-2021
 • Inhoudsopgave
  INHOUD

  VOORAF
  Pelgrimeren en de pandemie

  DEEL I
  Covid-19 en de uitdaging van het wandelen
  Booking dot kommer en kwel
  Gedrang op de Zuiderdijk
  Dik Trom en zijn vrinden
  Lopen met aandacht
  Een dubbel gevoel
  Alles is betrekkelijk
  Rondje Amsterdam in coronatijd
  Muiden revisited
  Een schilderachtige wandeling
  Vijfendertig
  Zondagse rituelen
  Wandelreis door de tijd
  Zwalken over de Veluwe
  De bus gepakt
  Bliede daj d’r bint!
  De Wieden en het Hoge Land
  Flash back

  DEEL II
  Thuiskomen
  Herstel
  Een nieuwe start
  De Rottige Meente
  Zuhause in Lemmer
  Gaasterland doorkruisen
  Als een hinde lopen naar Hindeloopen
  Friesland in semi-lockdown?
  Na Friesland even niet verder

  DEEL III
  Tijdelijk (af)gesloten
  Langs mistige randen
  Op naar de Drommedaris!

  NAWOORD
  Pelgrimeren tussen lockdowns


 • Reviews (8,4 uit 8 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  20-04-2022
  Een pareltje ondanks de lockdowns
  Weer een pareltje aan het lijstje pelgrimage boeken van Arie Haasnoot! Ondanks de situatie rondom corona blijkt het ook mogelijk in Nederland te pelgrimeren. In dit geval speelde er wel een stukje nostalgie mee, maar ook hier komen Arie en Johanna mensen met korte lontjes tegen en gelukkig ook mensen met lange lontjes! Een plezier om te lezen, met zo nu en dan zeker ook stof tot nadenken!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  10-04-2022
  it einpunt kin nea sa nijsgjirrich wêze as de wei dernei
  Wederom genoten van het verhaal rondom jullie wandel avonturen. Mooie daadjes,plaatjes en weetjes mogen ontdekken. Het leest zeer snel en gemakkelijk weg. Kijk alweer uit naar jullie volgende uitdaging!


  Geplaatst door uit Roosendaal , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 10 uit 10


  21-03-2022
  uitnodigend
  Een eerlijk verslag met ups en downs die je tegen kunt komen tijdens een lange wandeling. Nodigt uit om ook zelf op pad te gaan. Prettige schrijfstijl met niet al te veel details zodat er ook iets te ontdekken over blijft.


  Geplaatst door uit Bergen op Zoom , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  26-02-2022
  Vastberaden en met doorzetingsvermogen relativeren.
  Pelgrimeren tussen lockdowns is het derde boek van Arie Haasnoot. Na de pelgrimage naar Rome en de tocht in Noorwegen bewandelen Arie en Johanna het Zuiderzeepad. De toon van het boek is luchtig met historische beschouwingen en zeker ook zelfspot. Hoe vaak vergeet Arie iets? Daarnaast komen de kwetsbaarheden aan bod. Johanna moet terug voor een begrafenis van een vriend. Blessure na een ongelukkige val. Veel corona beperkingen. Veel te warm weer in de zomer en in de laatste etappes juist regen en mist. Arie heeft helemaal gelijk over de existentiële beschouwing hoe corona kan ontstaan. Klimaatverandering, onze levenswijze, teveel mensen en dieren op deze aardbol. Hij beschouwt zijn eigen rol en eventuele doelen daarin, alleen worden zijn exacte plannen niet verwoord. Knap hoe hij en Johanna vastberaden hun tocht afmaken met alle ontberingen. Dit boek overtreft de eerste twee boeken en ook voor niet pelgrims is het aan te bevelen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  10-01-2022
  bikkels
  Wat een bikkels. 2de kerstdag met een glimlach in 1 keer gelezen. Ben benieuwd waar de volgende voetreis naar toegaat?


  Geplaatst door uit Bergen op Zoom , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  07-01-2022
  De kunst van het thuis voelen.
  Het boek neemt je mee langs het Zuiderzeepad, zijn verleden, heden en zijn toekomst. Leest makkelijk. Over hoe het pelgrimeren in Nederland het leven in een notendop kan zijn. Over vallen en doorgaan. Over Blauwe Golven redden. Over afscheid nemen. Over tweede kansen, zinderende hitte en rituelen. In een teug uitgelezen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 7.5 uit 10


  09-12-2021
  Niet zomaar een wandeling...
  Met veel plezier las ik dit prettig geschreven verslag van een pelgrimsreis van Enkhuizen naar Enkhuizen over het Zuiderzeepad, de voettocht van Arie en Johanna in het coronajaar 2020. Het was boeiend om hen op hun tocht te volgen. Zelf reed ik de Zuiderzeeroute een jaar of tien geleden op de fiets. Het was leuk om bij het lezen naar overeenkomsten en verschillen te speuren; wandelen en fietsen zijn immers heel verschillend. Er bleken veel overeenkomsten te zijn, maar ook belangrijke verschillen. De omstandigheden van de coronapandemie met veel beperkingen voor de tocht alsmede alle actuele zorgen omtrent klimaat en milieu gaven een duidelijk accent aan hun tocht en hun bespiegelingen tijdens de tocht. Mede daardoor werd het een echte pelgrimstocht. Mooi dat Arie en Johanna de lezers deelgenoot maken van de wijze waarop zij de tocht beleefden. Ik vond het mooi over deze bijzondere voettocht te lezen. Het riep bij mij bovendien herinneringen op aan de mooie fietstocht die ik zelf maakte.


  Geplaatst door uit Eindhoven , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  29-11-2021
  Pelgrimeren tussen lockdowns
  Een plezierig, leesbaar en onderhoudend boek. Ik kreeg bewondering voor de wandelaars. Wat een prestatie. Ook de bespiegelingen op je leven en de pandemie pasten prima in het verhaal. De foto’s maken het boek compleet.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

PELGRIMEREN EN DE PANDEMIE
Voorjaar 2020 – Putte
Het zal een jaar of zeven geleden zijn, dat mijn vrouw Johanna en ik samen in Duitsland de Eifelsteig bewandelden, een tocht van enkele weken van Aken naar Trier dwars door het heuvellandschap van de Eifel. Een sportieve uitdaging was dat, en tevens een toeristisch interessante wandelroute. Onderweg kwamen we een paar keer een alleen lopende jonge Duitse vrouw tegen. Op een terras raakten we met haar aan de praat over het lopen van lange afstanden. We kregen het over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, die Johanna en ik ieder apart hadden gelopen in 2006 en 2007. Zij kende de ‘Jakobsweg’ ook, maar voor pelgrimeren hoef je niet zo ver van huis, vond ze. “Ook op de paden van de Eifelsteig geniet ik als ‘Pilger’ van spiritualiteit en denk ik al wandelend na over de grote en kleine vragen van het leven.”, zo zette ze ons aan het denken.
In de jaren daarna hebben we officiële pelgrimswegen belopen naar bedevaartsoorden als Rome en Nidaros (het Noorse Trondheim).
Ook Grande Randonnées, lange-afstand-routes die de Lage Landen en Frankrijk doorkruisen, geven inspiratie. Ieder jaar hebben we zo een of meer reisdoelen. Telkens word je je meer bewust van de verandering in lichaam en geest als je, dag in dag uit wandelend, telkens na ongeveer anderhalf uur in een flow terechtkomt en geniet van de omgeving en van inzichten en mijmeringen die bij je bovenkomen. Zo verkennen Johanna en ik samen sinds 2008 de wereld al pelgrimerend, niet alleen Europa maar ook verre continenten.
Totdat de wereld in maart 2020 door het coronavirus wordt overvallen. We zijn juist in Nieuw-Zeeland bezig aan een wandelvakantie als ons de beelden bereiken van volle ziekenhuizen in het Chinese Wuhan en het Italiaanse Bergamo, en ook het vaderlandse nieuws ons doet schrikken. Nederland gaat in lockdown, zij het in een “intelligente”, aldus onze minister-president. Een vervolgtrip naar Australië gaat niet door.
In plaats daarvan vliegen we hals over kop naar huis om te voorkomen dat we vast komen te zitten in een hotel in Nieuw-Zeeland.
Covid-19 raast over de wereld met vreselijke gevolgen. Honderdduizenden doden. Besmettingsgevaar. De scholen moeten sluiten. Bewoners van verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Sociaal isolement. Zorgen over de economie. Verplegend personeel, overbelast, verricht heldendaden. Kortom, een echte pandemie. Om een idee te krijgen van wat het betekent lees ik een boek uit 2018 over de geschiedenis van de Spaanse Griep van 1918. Het boek eindigt met de waarschuwing dat een pandemie ieder ogenblik weer kan opduiken…
Voor pelgrimeren of andere vormen van wandelen over lange afstanden lijkt tijdens de pandemie geen plaats te zijn. Ondanks geleidelijke versoepeling, in de maanden mei en juni, van de beperkende maatregelen worden buitenlandse vakanties afgeraden tijdens de persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Nog daargelaten de vraag of andere landen hun grenzen zouden openstellen voor toeristen. Pelgrimeren naar Rome, Santiago de Compostella of andere verre oorden? Vergeet het maar!
Toch zijn we de uitdaging aangegaan. Pelgrimeren betekent immers omgaan met beperkingen. Meestal zijn dat fysieke ongemakken die je overkomen, nu zijn het vooral de beperkingen die verband houden met de pandemie. Op haar beurt blijkt de pandemie ons onderweg stof tot nadenken te hebben gegeven over ons leven en over onze toekomst.
We wensen je veel leesplezier en inspiratie met het verslag van wat wij al pelgrimerend tussen lockdowns in 2020 tegenkwamen!
×
SERVICE
Contact
 
Vragen