Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover De koninklijke weg
  De koninklijke weg (boek)
 • Cover De hemel onder onze voeten
  De hemel onder onze voeten (boek)

Pelgrimeren tussen lockdowns

Het Zuiderzeepad en de pandemie

Arie Haasnoot • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Covid-19 zet begin 2020 de wereld op zijn kop. In Nederland wisselen in dat jaar de intelligente, de gedeeltelijke en de keiharde lockdown elkaar af. Voor pelgrimeren naar de bekende Europese bestemmingen lijken tijdens de pandemie geen mogelijkheden te zijn. Een streep door de rekening voor Arie en Johanna, die gewend zijn jaarlijks een lange pelgrimstocht van het bekende naar het onbekende te lopen, onderweg allerlei verrassende dingen mee te maken en na te denken over het leven in al zijn facetten. Het Zuiderzeepad, langs de oude binnenzee, ontpopt zich als een uitdagende alternatieve pelgrimsroute. Het wordt een nostalgische tocht door karakteristieke steden en landschappen, die vanwege een blessure en de lockdowns onderbrekingen en beperkingen kent. In dit coronajaar is de behoefte groot om te reflecteren op de impact van de pandemie en het verband met klimaatverandering. Arie en Johanna komen al pelgrimerend tussen lockdowns uit op indringende vragen.

  Arie Haasnoot schreef eerder :“De hemel onder onze voeten” over een pelgrimstocht naar Rome, en “De koninklijke weg” over het Olavspad in Noorwegen.

  Johanna Jacobs en Arie Haasnoot zijn jonge pensionado's die nog van alles uit het leven willen halen. Gezonde geesten in een gezond lichaam! Daarom houden ze, behalve van gezelligheid, ook van bewegen. Al meer dan tien jaar maken zij wekelijks eendaagse wandelingen, en besteden ze hun vakanties aan meerdaagse wandeltochten.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 136
  Uitgeverij : Cairn Consulting
  ISBN : 9789464430905
  Datum publicatie : 11-2021
 • Inhoudsopgave
  INHOUD

  VOORAF
  Pelgrimeren en de pandemie

  DEEL I
  Covid-19 en de uitdaging van het wandelen
  Booking dot kommer en kwel
  Gedrang op de Zuiderdijk
  Dik Trom en zijn vrinden
  Lopen met aandacht
  Een dubbel gevoel
  Alles is betrekkelijk
  Rondje Amsterdam in coronatijd
  Muiden revisited
  Een schilderachtige wandeling
  Vijfendertig
  Zondagse rituelen
  Wandelreis door de tijd
  Zwalken over de Veluwe
  De bus gepakt
  Bliede daj d’r bint!
  De Wieden en het Hoge Land
  Flash back

  DEEL II
  Thuiskomen
  Herstel
  Een nieuwe start
  De Rottige Meente
  Zuhause in Lemmer
  Gaasterland doorkruisen
  Als een hinde lopen naar Hindeloopen
  Friesland in semi-lockdown?
  Na Friesland even niet verder

  DEEL III
  Tijdelijk (af)gesloten
  Langs mistige randen
  Op naar de Drommedaris!

  NAWOORD
  Pelgrimeren tussen lockdowns


 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

PELGRIMEREN EN DE PANDEMIE
Voorjaar 2020 – Putte
Het zal een jaar of zeven geleden zijn, dat mijn vrouw Johanna en ik samen in Duitsland de Eifelsteig bewandelden, een tocht van enkele weken van Aken naar Trier dwars door het heuvellandschap van de Eifel. Een sportieve uitdaging was dat, en tevens een toeristisch interessante wandelroute. Onderweg kwamen we een paar keer een alleen lopende jonge Duitse vrouw tegen. Op een terras raakten we met haar aan de praat over het lopen van lange afstanden. We kregen het over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, die Johanna en ik ieder apart hadden gelopen in 2006 en 2007. Zij kende de ‘Jakobsweg’ ook, maar voor pelgrimeren hoef je niet zo ver van huis, vond ze. “Ook op de paden van de Eifelsteig geniet ik als ‘Pilger’ van spiritualiteit en denk ik al wandelend na over de grote en kleine vragen van het leven.”, zo zette ze ons aan het denken.
In de jaren daarna hebben we officiële pelgrimswegen belopen naar bedevaartsoorden als Rome en Nidaros (het Noorse Trondheim).
Ook Grande Randonnées, lange-afstand-routes die de Lage Landen en Frankrijk doorkruisen, geven inspiratie. Ieder jaar hebben we zo een of meer reisdoelen. Telkens word je je meer bewust van de verandering in lichaam en geest als je, dag in dag uit wandelend, telkens na ongeveer anderhalf uur in een flow terechtkomt en geniet van de omgeving en van inzichten en mijmeringen die bij je bovenkomen. Zo verkennen Johanna en ik samen sinds 2008 de wereld al pelgrimerend, niet alleen Europa maar ook verre continenten.
Totdat de wereld in maart 2020 door het coronavirus wordt overvallen. We zijn juist in Nieuw-Zeeland bezig aan een wandelvakantie als ons de beelden bereiken van volle ziekenhuizen in het Chinese Wuhan en het Italiaanse Bergamo, en ook het vaderlandse nieuws ons doet schrikken. Nederland gaat in lockdown, zij het in een “intelligente”, aldus onze minister-president. Een vervolgtrip naar Australië gaat niet door.
In plaats daarvan vliegen we hals over kop naar huis om te voorkomen dat we vast komen te zitten in een hotel in Nieuw-Zeeland.
Covid-19 raast over de wereld met vreselijke gevolgen. Honderdduizenden doden. Besmettingsgevaar. De scholen moeten sluiten. Bewoners van verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Sociaal isolement. Zorgen over de economie. Verplegend personeel, overbelast, verricht heldendaden. Kortom, een echte pandemie. Om een idee te krijgen van wat het betekent lees ik een boek uit 2018 over de geschiedenis van de Spaanse Griep van 1918. Het boek eindigt met de waarschuwing dat een pandemie ieder ogenblik weer kan opduiken…
Voor pelgrimeren of andere vormen van wandelen over lange afstanden lijkt tijdens de pandemie geen plaats te zijn. Ondanks geleidelijke versoepeling, in de maanden mei en juni, van de beperkende maatregelen worden buitenlandse vakanties afgeraden tijdens de persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Nog daargelaten de vraag of andere landen hun grenzen zouden openstellen voor toeristen. Pelgrimeren naar Rome, Santiago de Compostella of andere verre oorden? Vergeet het maar!
Toch zijn we de uitdaging aangegaan. Pelgrimeren betekent immers omgaan met beperkingen. Meestal zijn dat fysieke ongemakken die je overkomen, nu zijn het vooral de beperkingen die verband houden met de pandemie. Op haar beurt blijkt de pandemie ons onderweg stof tot nadenken te hebben gegeven over ons leven en over onze toekomst.
We wensen je veel leesplezier en inspiratie met het verslag van wat wij al pelgrimerend tussen lockdowns in 2020 tegenkwamen!
×
SERVICE
Contact
 
Vragen