Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 15,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Verzameld Werk
  Verzameld Werk (boek)
 • Cover OLGA
  OLGA (boek)

PLEEGZUS

Marc Reynaert • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Marc Reynaert richtte in 2007 Theater Melanie op, schrijft theaterteksten, die hij ook regisseert. Na Melanie (2008) volgden Een jonge vrouw (2009), God, beware ons van de schande (2010), Onrust (2011), Een mens zonder dromen (2012), Een gewone jongen (2013), Oorlogszaken (2014) en Pleegzus (2015).
  Hij publiceerde het verzamelwerk 'Acht Toneelstukken'.

  ‘Pleegzus’ is het verhaal van een jonge vrouw, die zich te pletter werkt om de demonen uit het verleden, namelijk haar afkomst en kinderjaren bij een verstandelijk gehandicapte moeder, geen kans te geven. Maar ze moet er eens uit. De reis eindigt met een delirium. De doos van Pandora, de doos met de demonen die ze angstvallig wou gesloten houden, klapt open. Het begint met de pijnlijke confrontatie met haar arrogante pleegzus en mondt uit in de ontluisterende ontmoeting met haar zwakbegaafde moeder. Op het einde vallen we van de ene verrassing in de andere.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 85
  Uitgeverij : Marc Reynaert
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 06-2015
 • Inhoudsopgave
  ‘Pleegzus’ is het verhaal van een jonge vrouw, die zich te pletter werkt om de demonen uit het verleden, namelijk haar afkomst en kinderjaren bij een verstandelijk gehandicapte moeder, geen kans te geven. Maar ze moet er eens uit. De reis eindigt met een delirium. De doos van Pandora, de doos met de demonen die ze angstvallig wou gesloten houden, klapt open. Het begint met de pijnlijke confrontatie met haar arrogante pleegzus en mondt uit in de ontluisterende ontmoeting met haar zwakbegaafde moeder. Op het einde vallen we van de ene verrassing in de andere.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 15,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

2-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

1
Eva, in badmantel, op met flesje water in haar hand om haar nadorst te lessen.
EVA Ik ben net terug van een reis. Tien jaar lang geen dag vakantie genomen en toen moest ik er uit. Heb een reis voor singles gekozen. Op de eerste ‘gezellige’ avond met dansorkest, liet ik na vijf minuten het gezelschap in de steek en trok de stad in. Heb aan één stuk gevreten en gezopen. De ene kroeg in, de andere uit. Ben je lesbisch misschien, lalde de laatste die ik van mij afschudde, ik ben een bv, en ik vroeg wat een bv was, hoe wereldvreemd kan je zijn dat je dat niet weet. Ik wendde me af, draaide even weg. De zon was al opgestaan. Ik rilde van de drank. Het zweet gutste uit mijn poriën. Ik zag een beest dat er niet was. Ik werd angstig. Keek in mijn handspiegel. Gooide hem tegen de straatstenen, de stukjes strandden in een greppel. Ik liep naar de brug, leunde over de reling … maar liet me niet vallen. Ik waggelde over de tramrails, stak over bij rood licht, hoorde banden piepen, het geluid van een crash of was het een crash in mijn hoofd, en liep harder dan ik kon. De dood haalde me net niet in. Ik bereikte mijn hotel. De man achter de balie hielp me naar mijn kamer. Ik opende het raam en keek in de diepte. Ik haastte me naar het toilet, kotste en viel in slaap. Ik ontwaakte in de kots. Onder de douche genoot ik van de stralen die mijn lichaam een glans gaven. Gebruikt het lege flesje als sproeier. Af.
2
TRACK 1 Nancy Sinatra ‘These booths are made for walking’
Julia en Paula zingend en dansend op.
Bij het weggaan de MUZIEK UITFADEN.
3
Celine op. Gaat op de bank zitten en wacht.
Eva op. Ze neemt de telescopische steel van tafel en richt zich tot het publiek.

EVA E P CLEANING ! Eva Pastermans Cleaning uitroepingsteken. Het
uitroepingsteken is een telescopische steel. Rechtopstaand. Zo.

CELINE Eva, ken je me nog? Celine, je pleegzus. Of wil je me niet meer
kennen? Het boterde niet tussen ons. Ik pestte jou en jij pestte mij. Mijn ouders wisten er ook niet altijd raad mee. Maar ze deden hun best om ons gelijk te behandelen. Ze moesten er ook geen moeite voor doen. Pa had met zijn commerce een fortuin vergaard. Ze wilden je zelfs in hun testament opnemen. Ik heb me daar tegen verzet. Ik vond dat je al genoeg kreeg. En op een dag pakte je je spullen bijeen en vertrok. We hebben je niet meer teruggezien. Wat was de druppel al weer die de emmer deed overlopen? Ho ja, de opmerking van de buurtslager over de familie Coppens, een klant van hem, die zich alleen het goedkoopste kon permitteren, afval vroeg voor de kat maar het zelf opat en hun zoon Harald naar de universiteit lieten gaan om voor burgerlijk ingenieur te studeren. De slager vond dat niet kunnen. Als het lage volk al voor burgerlijk ingenieur gaat studeren, wat moeten de kinderen van rijke mensen dan nog gaan studeren en die hebben zoveel meer stijl, voornaamheid, distinctie, beheersing. Je hebt het pakje vlees in zijn gezicht gegooid, vertelde je.

EVA Het spatte uiteen. Ik ben blind, riep hij. Van de smeerlapperij in je vlees, ja!
CELINE Zo kende ik je wel. Het rebelse type. Sociaal bewogen, zei een leraar, de enige die jou kon pruimen. Je had ook geen vriendinnen. Iedereen vond je arrogant. Ma vond je reactie op de slager ongepast. Voor haar heeft iedereen recht op een mening en ze gaf de slager eigenlijk gelijk. Ze vond dat Harald Coppens beter voor lasser had geleerd, dan had hij zo meteen werk kunnen vinden! Stilte Wist jij trouwens dat Harald Coppens zich heeft laten omscholen tot loodgieter en een bloeiend bedrijf heeft. Stilte Pa had het heel moeilijk met je vertrek. Hij vond het een nederlaag. Nam ook de schuld op zich omdat hij niet geprobeerd had om je op andere gedachten te brengen. De bom moest eens barsten, zei ma plots. Welke bom, vroeg pa. Je weet wat ik bedoel. Hij nam de insinuatie niet. Er zijn toen voor het eerst klappen gevallen, harde klappen … en van het een kwam het ander en uiteindelijk zijn mijn ouders uit elkaar gegaan. Niet dank zij jou. Die pluim mag je niet op je hoed steken.
EVA Je ouders hadden een groot probleem. Je moest blind zijn om dat niet te zien.
CELINE Mijn pa had donkere kantjes. Maar die familiegeschiedenis is nu niet aan de orde. Mijn pa wou ook geen zwart pleegkind, ik wel, ik had liever een zwart zusje gehad. Maar we kregen een wit stug ding. Ik heb mezelf niet gemaakt, zei je dan. Maar best ook, antwoordde ik. Ik las op je site dat je je humanioradiploma voor de examencommissie hebt behaald en dan rechten hebt gestudeerd, met onderscheiding. En toch vond je geen werk en je schreef het toe aan de ongelijke behandeling in een klassenmaatschappij. Ze is toch geen communiste, dacht ik. Ik ben je blijven volgen. Niet systematisch, maar toch af en toe. En af en toe las ik iets opvallends. Zoals dat verhaal over dat familielid van je, hoe heette ze ook weer, enfin, speelt geen rol, een Vlaamse Lili Marleen. Dat moet zowat de enige keer geweest zijn dat je iets loste over je familie. Stilte Ik las ook dat je samenwoonde met Jeroen Torfs, een opkomend talent in de bankenwereld. Heb even gegoogeld en zag dat hij lid was van een serviceclub. Ik ben ook lid geworden. Van dezelfde club. Ja, om hem te kunnen ontmoeten. Hij vertelde me dat jij niet zo’n voorstander was van serviceclubs. Toen ik hem zei dat je nog bij ons hebt ingewoond als pleegkind, dat we op dezelfde school hebben gezeten, dat je daar weggestuurd of beter niet meer teruggekeerd bent nadat je bij ons was weggegaan, werd hij heel nieuwsgierig. Maar ik zei dat ik over jouw afkomst helemaal niets wist, dat mijn ouders mij verboden hebben om daar vragen over te stellen. Ik heb Jeroen nog wel gezegd dat je vol luizen, blauwe plekken, sporen van wurging, littekens en letsels zat toen je bij ons arriveerde en dat je ook hinkte. Ik herinner me dat je toen weende en zei dat je van de trap gevallen was. Ons hartje brak. Jeroen hoorde dat soort verhalen niet graag. Hij is allergisch voor miserie en ellende. Vertelt er liever grove moppen over. Zijn stokpaardjes zijn illegalen en werklozen, Dat weet je, want je was toen ook werkloos.
EVA Je bent niet veel veranderd.
CELINE Is dat een compliment? ×
SERVICE
Contact
 
Vragen