Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 39,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

RATSLAG

Handboek voor de Rattenjager

Jos Kruis • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Jos Kruis is een ervaren rattenjager, die in 2021 bekend werd doordat de landelijke pers hem voorstelde aan het grote publiek. Daarmee stond zijn methode van rattenjagen (op korte afstanden, met precisie luchtdrukwapens en computerondersteuning) in één keer in de belangstelling.

  Hij heeft deze methode ontwikkeld om ratten te kunnen bestrijden bij particulieren en bedrijven in gebouwen, fabrieken, op binnenplaatsen, in achtertuinen en op boerderijen. Hij is geen jager (met jachtakte), maar een gespecialiseerde rattenjager, die in vrijwel iedere situatie zijn methode effectief kan inzetten. Waar rattenklemmen en rattengif geen oplossing is, kan hij met zijn hightech apparatuur wel resultaat bereiken.

  Omdat er nu ook veel belangstelling is van mensen die rattenjager willen worden, heeft hij zijn kennis en ervaring vastgelegd in dit “Handboek voor de Rattenjager”. Daarnaast is hij een instructeur en geeft hij samen met de KNSA-gecertificeerde schietinstructeur Henk Fennema van Fennema Rattenbestrijding nu trainingen aan aspirant rattenjagers.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 182mm x 257mm
  Aantal pagina's : 165
  Uitgeverij : RATSLAG Rattenbestrijding Training & Advies
  ISBN : 9789090349602
  Datum publicatie : 07-2021
 • Inhoudsopgave
  Inhoud
  Inleiding
  DEEL I: Ratten, rattenjagers en de overheid
  Hoofdstuk 1: Ratten
  Hoofdstuk 2: Rattenjagen van alle tijden
  Hoofdstuk 3: Rattenjager als beroep
  Hoofdstuk 4: Wet- en regelgeving
  Hoofdstuk 5: Veiligheid en Risico’s
  Hoofdstuk 6: Bedrijfsvoering van de rattenjager
  Hoofdstuk 7 Nawoord bij Deel I
  DEEL II: Luchtbuksen Algemeen
  Hoofdstuk 8: Luchtbuksen
  Hoofdstuk 9: Optische Richtkijkers
  Hoofdstuk 10: Elektronische richtkijkers
  Hoofdstuk 11: Ballistiek
  Hoofdstuk 12: Nawoord bij deel II
  DEEL III: Gereedschap voor de Rattenjager
  Hoofdstuk 13: Eisen voor de luchtbuks op een rij
  Hoofdstuk 14: NachtZicht- & NachtRichtkijker
  Hoofdstuk 15: De luchtbuks doorrekenen
  Hoofdstuk 16: Luchtbuks instellen en controleren
  Hoofdstuk 17: Interne ballistische calculator
  Hoofdstuk 18: Toevoeging voor de jagers
  Deel IV: Schietvaardigheid en praktijkvoorbeelden
  Hoofdstuk 19: Houding en techniek
  Hoofdstuk 20: Mikken en schieten
  Hoofdstuk 21: Rattengedrag in de praktijk
  Hoofdstuk 22: Rattenjagen op de melkveehouderij
  Hoofdstuk 23: Rattenjagen rond een kippenhok
  Hoofdstuk 24: Rattenoverlast bij particulieren
  Epiloog/conclusie
  Bibliografie
  Dankbetuigingen
  Over de auteur
 • Reviews (8,6 uit 7 reviews)

  03-10-2021
  Ratslag, het handboek voor de rattenjager een geweldig boek
  Met dit boek leer je om je PCP luchtdrukgeweer professioneel te gebruiken. Het leest gemakkelijk en alles wordt heel begrijpelijk uitgelegd. Door middel van dit boek en de cursus schietvaardigheid, krijg je een uitstekende startpositie, om aan de slag te gaan als rattenjager. De achtergrond informatie in het boek is erg leerzaam, ook tijdens de cursus wordt hier ook veel aandacht aan besteed. De aandacht die besteed wordt aan de schiethouding en andere handigheden zijn erg ondersteunend en leerzaam. De manier van instructie die door Jos Kruis en Henk Fennema gebruikt wordt tijdens de cursus is duidelijk, opbouwend, afwisselend, vermakelijk en erg leerzaam.

     Gemakkelijke begrijpelijke uitleg
     Leerzame achtergrondinformatie
     Waardevol maar prijzig

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  12-09-2021
  Ratslag
  Interessant boek, heb er al verschillende dingen van geleerd. Ook leuk dat het nu nog voldoet aan de laatste trends/innovaties van de luchtbuks- en richtkijkermarkt. Het stukje over wetgeving is wel een klein beetje verwarrend, niet verwarrend geschreven maar meer door de bureaucratische regels mbt regelgeving van het rattenjagen. Alle factoren van rattenjagen komen aan bod, maar is ook zeker interessant voor de beginnende en/of gevorderde sportschutter.

     Leuk geschreven
     Interessant voor beginner/gevorderd
     Boek best aan de prijs
     Niet digitaal te verkrijgen

  Geplaatst door uit Goorle , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  06-09-2021
  Ik de link tussen de inhoud en de titel.
  Prima opbouw, Ik vind het alleen jammer dat de schrijver stelt dat hij hoog opgeleid is, maar dat de tekst grotendeels een eigen mening weergeeft en lang niet altijd gestaafd met feiten. De gekleurde mening van de schrijver wordt als waarheid weggezet. Ik begrijp dat hij ervaring heeft, maar volgens mij zijn er meerdere wegen naar Rome.

     Veel nuttige tips
     Te hoge prijs voor een opgeschreven

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 7 uit 10


  06-08-2021
  Ratslag
  Na een cursus van Jos Kruis en Henk Fennema te hebben gevolgd en zeer veel wijzer ben geworden omtrent het schieten en jagen op ratten ben ik nu net begonnen in het boek wat Jos heeft geschreven …. Momenteel weinig tijd maar de eerste 2 hoofdstukken boeien mij al gelijk… mensen die geinteresseerd zijn maar ook serieus zijn .. is zowel de cursus als het boek een aanrader…Mvg johan van engelen….


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  06-08-2021
  Ratslag
  Zeer leerzaam en duidelijk omschreven


  Geplaatst door uit Harderwijk , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  06-08-2021
  Ratslag
  Absoluut een aanrader , zeer goed en wetenschappelijk. Lees het ook met plezier omdat het boeiend is geschreven Top !!!

     Onmisbare informatie
     Helder en duidelijk
     Deel 2 is er nog niet

  Geplaatst door uit Axel , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  06-08-2021
  Het handboek voor de rattenjager!
  Fijn boek voor de beginner maar ook top voor de professional.

     Duidelijke teks
     Ook handig als naslagwerk.

  Geplaatst door uit Soest , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10

€ 39,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Inleiding

Wij (u en ik) leven in een wereld die zich razendsnel ontwikkelt en waarin technologie een belangrijke rol speelt. De chemie (chemische-technologie) heeft in de afgelopen decennia voorzien in effectieve middelen waarmee je van alles kunt bestrijden. Of het nu gaat om insecten, knaagdieren of planten. Wetenschappers hebben voor ieder probleem wel een oplossing gevonden. De chemie is vervolgens ook enthousiast in gebruik genomen bij het bestrijden van “ongedierte” en “onkruid” en dat heeft de weg vrijgemaakt voor de intensieve landbouw en veehouderij. De schade die met het gebruik van de gifstoffen is aangericht in de leefomgeving is groot. Daarom zijn en worden de chemische “oplossingen” steeds verder aan banden gelegd.

Gelukkig hebben andere technologieën zich eveneens razendsnel ontwikkeld. Voorbeelden daarvan zijn de biotechnologie en de informatie- & communicatietechnologie (ICT). Met name de biotechnologie lijkt een geschikte kandidaat om de plaats van de gifstoffen in te nemen. Het gaat dan om het selecteren van natuurlijke vijanden (insecten) voor ongewenste planten of om middelen om plaagdieren onvruchtbaar te maken. Biologische bestrijding klinkt natuurvriendelijk, maar grijpt in op de ecologie. Nu al blijkt op bepaalde punten dat dit soort ingrepen niet altijd zonder gevolgen is. Denk aan plaagdieren die juist hun kansen grijpen in monocultuur-landschappen. Het is te verwachten dat we over enige tijd tot de ontdekking komen dat ook deze aanpak slecht kan uitpakken voor onze leefomgeving. Zeker als we deze middelen op dezelfde manier als gifstoffen gaan gebruiken en doorgaan met het intensiveren van onze agrarische sectoren.

Dit boek breekt een lans voor ICT en artificiële intelligentie (AI) bij het oplossen van allerlei problemen. Ik denk dat je met ICT en AI werktuigen kunt ontwikkelen, die in staat zijn om heel gericht problemen op te lossen. Ik voorzie landbouwmachines, die ongewenste planten (want onkruid bestaat niet) in de akkers met gewassen kunnen herkennen en wegnemen en de bloemen, die goed zijn voor de bijen, kunnen laten staan. Zo denk ik ook dat slimme werktuigen kunnen worden ingezet bij plaagdierbeheersing (want ongedierte bestaat niet). Dat begint bij het voorkomen van overlast met bijvoorbeeld vroegtijdige signalering van groeiende populaties van bepaalde diersoorten met intelligente detectiesystemen. Als je maatregelen neemt voordat een probleem ontstaat, hoef je niet te bestrijden.

Nu gaat dit boek vooral over ratten. Mijn invalshoek is de beheersing van rattenpopulaties en eventueel het bestrijden bij rattenplagen. Ik ben een ingenieur en ICT’er en van mij mag je verwachten dat ik uitbundig gebruik maak van de “zegeningen" van de moderne technologie. Ik juich toe dat thermische kijkers en op afstand bedienbare camera’s met nachtzicht worden ingezet om rattenpopulaties in beeld te brengen en om nesten op te sporen. Ik geloof in communicerende ratten/muizenvallen, die zelf melden dat er iets is gebeurd. Ikzelf werk al een paar jaar met nachtzichtapparatuur en slimme luchtbuksen, die mij in staat stellen om rattenpopulaties in beeld te brengen en als dat nodig is op een humane manier in te grijpen.

Deze technologie heeft de moderne gespecialiseerde rattenjager mogelijk gemaakt die geen gif wil en hoeft te gebruiken. Ik was erbij toen zo’n 15 jaar geleden de persluchtbuks zijn intrede deed. Ik kon beschikken over de eerste betaalbare nachtrichtkijker. Ook toen al was internet mijn vriend, omdat ik de wereld kon afzoeken naar kennis over het gedrag van ratten, luchtbuksen, ballistiek en nachtzichtapparatuur. Intussen ben ik in Nederland een bekende rattenjager en dat komt vooral omdat ik vanaf het begin mijn kennis heb gedeeld. De website www.erfschutter.nl geldt (hoewel gedateerd) nog steeds als HET Handboek luchtbuksen. En intussen is ook de website www.ratslag.nl zeer bekend bij iedereen die zich met rattenbeheersing bezighoudt.

Dit boek is de samenvatting van mijn kennis en ervaring als rattenjager. Het beschrijft de plaats van de rattenjager in de praktijk van de plaagdierbeheersing, het vertelt over de wet- en regelgeving, over de beheersing van risico’s, het legt uit wat er technisch allemaal mogelijk is en het geeft handvatten om jezelf te bekwamen als rattenjager. In mijn praktijk als trainer voor aspirant rattenjagers merk ik dat er behoefte is aan zo’n boek en ik voel me geroepen om dit te schrijven. Ook omdat er veel nieuwkomers zijn die, al dan niet geïnspireerd door de recente publiciteit, aan de slag willen als rattenjager. Ik hoop dat dit boek je op weg kan helpen. Wat je doet en hoe je dit boek gebruikt, is helemaal aan jou. Je bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat en de eventuele gevolgen.

Ik raad je aan om dit boek eerst helemaal te lezen voordat je gaat investeren in kostbare apparatuur en zeker voordat je op ratten gaat schieten. Ik wil de ratten behoeden voor beginners, die onvoorbereid en ongeoefend aan de slag gaan en zo onnodig dierenleed veroorzaken. Het boek zal je helpen om zonder omwegen en onnodige kosten je te bekwamen als rattenjager. Anderzijds kun je besluiten om er helemaal niet aan te beginnen, omdat je ontdekt dat jouw beeld te geromantiseerd is en dat het ook naar gewoon een vak is. Een vak dat veel investering vraagt in tijd en geld en waarvan nog maar moet blijken of je er een boterham mee kunt verdienen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen