€ 39,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

RATSLAG

Handboek voor de Rattenschutter

Jos Kruis • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Jos Kruis is een professionele rattenschutter, die in 2021 bekend werd doordat de landelijke pers hem voorstelde aan het grote publiek. Daarmee stond zijn methode van veilig rattenschieten (op korte afstanden, met minimale mondingsenergie, grote precisie en met computerondersteuning) in één keer in de belangstelling.

    Hij heeft deze "Ratslagmethode" ontwikkeld om ratten te kunnen bestrijden in gebouwen en kleine ruimten bij particulieren en bedrijven. Hij werkt in restaurants, winkels, magazijnen, fabrieken, op binnenplaatsen, in achtertuinen en op het erf bij boeren en buitenlui. Hij is geen jager, maar een rattenbestrijder met modern gereedschap, die in vrijwel iedere situatie zijn ratslagmethode effectief kan inzetten. Waar rattenklemmen en rattengif geen oplossing bieden, kan hij met zijn hightech apparatuur wel resultaat bereiken.

    Omdat er nu veel belangstelling is van mensen die ook rattenschutter willen worden, heeft hij zijn kennis en ervaring vastgelegd in dit “Handboek voor de Rattenschutter”. Daarnaast is hij een instructeur en geeft hij samen met de KNSA-gecertificeerde schietinstructeur Henk Fennema van Fennema Rattenbestrijding trainingen aan aspirant rattenschutters.

    4e druk, 15 februari 2025
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 182mm x 257mm
    Aantal pagina's : 173
    Uitgeverij : RATSLAG Rattenbestrijding Training & Advies
    ISBN : 9789090349602
    Datum publicatie : 02-2025
  • Inhoudsopgave
    Inleiding

    DEEL I: Ratten, rattenschutters en de overheid
    Hoofdstuk 1: Ratten
    Hoofdstuk 2: Rattenschutters en IPM
    Hoofdstuk 3: Rattenschutter als beroep
    Hoofdstuk 4: Wet- en regelgeving
    Hoofdstuk 5: Veiligheid en Risico’s
    Hoofdstuk 6: Bedrijfsvoering
    Hoofdstuk 7 Nawoord bij Deel I

    DEEL II: Luchtbuksen Algemeen
    Hoofdstuk 8: Luchtbuksen
    Hoofdstuk 9: NachtRichtkijker & NachtZichtkijker
    Hoofdstuk 10: Ballistiek
    Hoofdstuk 11: Nawoord bij Deel II

    DEEL III: Gereedschap voor de Rattenschutter
    Hoofdstuk 12: Eisen voor de luchtbuks op een rij
    Hoofdstuk 13: De luchtbuks doorrekenen
    Hoofdstuk 14: Luchtbuks instellen en controleren
    Hoofdstuk 15: Interne ballistische calculator
    Hoofdstuk 16: Toevoeging voor jachtaktehouders
    Hoofdstuk 17: Nawoord bij Deel III

    Deel IV: Schietvaardigheid en praktijkvoorbeelden
    Hoofdstuk 18: Houding en techniek
    Hoofdstuk 19: Mikken en schieten
    Hoofdstuk 20: Rattengedrag in de praktijk
    Hoofdstuk 21: Rattenschieten op de veehouderij
    Hoofdstuk 22: Rattenschieten bij bedrijven
    Hoofdstuk 23: Rattenschieten rond een kippenhok
    Hoofdstuk 24: Rattenoverlast bij particulieren

    Epiloog en conclusie
    Bibliografie
    Dankbetuigingen
    Over de auteur
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 39,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Inleiding

Wij (u en ik) leven in een wereld die zich razendsnel ontwikkelt en waarin technologie een belangrijke rol speelt. De chemische-technologie (chemie) heeft in de afgelopen decennia voorzien in effectieve middelen waarmee je van alles kunt bestrijden. Of het nu gaat om insecten, knaagdieren of planten. Wetenschappers hebben voor ieder probleem wel een oplossing gevonden. De chemische oplossingen zijn vervolgens ook enthousiast in gebruik genomen bij het bestrijden van “ongedierte” en “onkruid” en dat heeft de weg vrijgemaakt voor de intensieve landbouw en veehouderij. De schade die met het gebruik van de gifstoffen in de leefomgeving is aangericht is groot. Daarom worden chemische “oplossingen” steeds meer aan banden gelegd.

Andere technologieën hebben zich eveneens razendsnel ontwikkeld. Voorbeelden daarvan zijn de biotechnologie en de informatie- & communicatietechnologie (ICT). Met name de biotechnologie lijkt een geschikte kandidaat om de plaats van de gifstoffen in te nemen. Het gaat dan om het selecteren van natuurlijke vijanden (insecten) voor ongewenste planten of om middelen om plaagdieren onvruchtbaar te maken. Biologische bestrijding klinkt natuurvriendelijk, maar grijpt in op de ecologie. Nu al blijkt, dat dit soort ingrepen niet altijd zonder gevolgen is. Denk aan plaagdieren die juist hun kansen grijpen in monocultuur-landschappen.

Het is te verwachten dat we over enige tijd tot de ontdekking komen dat ook de aanpak met de biotechnologie slecht kan uitpakken voor onze leefomgeving. Zeker als we deze middelen op dezelfde manier als gifstoffen gaan gebruiken en doorgaan met het intensiveren van onze agrarische sectoren.

Dit boek breekt een lans voor ICT en Artificiële Intelligentie (AI) bij het oplossen van allerlei problemen. Ik denk dat je werktuigen kunt ontwikkelen, die in staat zijn om gericht problemen op te lossen. Ik voorzie landbouwmachines, die ongewenste planten (want onkruid bestaat niet) in de akkers met gewassen kunnen herkennen en wegnemen en de bloemen, die goed zijn voor vlinders en bijen, kunnen laten staan. Zo denk ik ook dat slimme werktuigen kunnen worden ingezet bij de beheersing van plaagdieren (want ongedierte bestaat niet). Dat begint bij het voorkomen van overlast met bijvoorbeeld vroegtijdige signalering van groeiende populaties van bepaalde diersoorten met intelligente detectiesystemen. Als je maatregelen neemt voordat een probleem ontstaat, hoef je immers niet te bestrijden.

Nu gaat dit boek met name over ratten. Mijn invalshoek is de beheersing van rattenpopulaties en eventueel het bestrijden bij rattenplagen. Ik ben een ingenieur en ICT’er en van mij mag je verwachten dat ik uitbundig gebruik maak van de “zegeningen" van de moderne technologie. Ik juich toe dat thermische kijkers en op afstand bedienbare camera’s met nachtzicht worden ingezet om rattenpopulaties in beeld te brengen en om nesten op te sporen. Ik geloof in communicerende rattenvallen, die zelf melden dat er iets is gebeurd. Ikzelf werk al een paar jaar met nachtzichtapparatuur en slimme luchtbuksen, die mij in staat stellen om rattenpopulaties in beeld te brengen en als dat nodig is op een diervriendelijke manier in te grijpen.

Innovatieve technologie heeft de professionele rattenschutter mogelijk gemaakt. Een rattenbestrijder die geen gif wil en hoeft te gebruiken. Ik was erbij toen zo’n 15 jaar geleden de persluchtbuks zijn intrede deed. Ik kon beschikken over de eerste betaalbare nacht-richtkijker. Internet was mijn vriend, omdat ik de wereld kon afzoeken naar kennis over het gedrag van ratten, luchtbuksen, ballistiek en nachtzichtapparatuur. Intussen ben ik in Nederland een bekende rattenschutter en dat komt, omdat ik vanaf het begin mijn kennis heb gedeeld. De website www.erfschutter.nl geldt (hoewel gedateerd) nog steeds als het Handboek voor luchtbuksen. En intussen zijn ook de websites rattenschutters.nl en ratslag.nl bekend bij iedereen die zich met rattenbeheersing bezighoudt.

De beroepsgroep heeft in 2022 een branchevereniging ERaNed opgericht. Hierin hebben de Ecologische Rattenbestrijders van Nederland zich verenigd. Kenmerk van deze vereniging is dat de leden geen gif gebruiken voor de bestrijding van ratten en dat zij zich richten op het voorkomen van rattenplagen. Zie ERaNed.nl.

Dit handboek is de samenvatting van de kennis en ervaring beschikbaar in bovenstaande communities. Het beschrijft de plaats van de rattenschutter in de praktijk van de plaagdier-beheersing, het vertelt over de wet- en regelgeving, over de beperking van risico’s, het legt uit wat er technisch allemaal mogelijk is en het geeft handvatten om jezelf te bekwamen als rattenschutter. In mijn praktijk als trainer voor aspirant rattenschutters was behoefte aan zo’n boek en ik voelde me geroepen om het te schrijven. Ook omdat er veel nieuwkomers zijn die, al dan niet geïnspireerd door de recente publiciteit, aan de slag willen als rattenschutter. Ik hoop dat dit boek je op weg kan helpen.

Let op: Wat je doet en hoe je dit boek gebruikt, is helemaal aan jou. Je bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat en de eventuele gevolgen.

Ik raad je aan om dit boek eerst helemaal te lezen voordat je gaat investeren in kostbare apparatuur en zeker voordat je op ratten gaat schieten. Ik wil de ratten behoeden voor beginners, die onvoorbereid en ongeoefend aan de slag gaan en zo onnodig dierenleed veroorzaken. Het boek zal je helpen om zonder omwegen en onnodige kosten je te bekwamen als rattenschutter. Anderzijds kun je besluiten om er helemaal niet aan te beginnen, omdat je ontdekt dat jouw beeld te geromantiseerd is en dat het ook maar gewoon een vak is. Een vak dat veel investering vraagt in tijd en geld en waarvan nog maar moet blijken of je er een boterham mee kunt verdienen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen