€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Sjaans jongens (HB)
  Sjaans jongens (HB) (boek)

Sjaans jongens

Oorlog en vrede boven het IJ

Diederik Tamse • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Mijn grootouders, Sjaan en Antoon, lieten via mijn vader en ooms hun ‘tijdcapsule’ na: een houten kistje, gevuld met foto’s en documenten; verder het oorlogsdagboek van mijn grootvader uit 1945, verslagen en herinneringsboeken gewijd aan het naoorlogse Nieuwendamse verenigingsleven, in het bijzonder het Waterlandsche Fanfarecorps en het Nieuwendamse amateurtoneelgezelschap O.B.K, persfoto’s met daarop mijn grootvader als dé Sinterklaas van Noord, die jaarlijks op de Nieuwendammerdijk aan wal stapte. Deze informatiebronnen vulden de verhalen aan van mijn ooms en vader over hun jongensjaren, verhalen die mijn verbeelding altijd geprikkeld hebben. Mijn eigen herinneringen beginnen pas later, in de tweede helft van de twintigste eeuw.

  Uit deze bronnen samen is dit boek ontstaan. Het gaat over ‘zomaar’ een gezin in Nieuwendam in de vorige eeuw, dat voor mij natuurlijk niet zomaar een gezin was. In dit mannengezin van drie jongens en een echtgenoot had Sjaan de rol van moeder de vrouw, die probeerde, als het even kon, het leven mooier te maken dan het was.
 • Productinformatie
  Fragment : Download Fragment
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 264
  Uitgeverij : Diederik Tamse
  ISBN : 9789082997309
  Datum publicatie : 02-2019
 • Inhoudsopgave
  INHOUD
  I WIJDENESSERSTRAAT 7
  ‘24 huis’ 9
  Ivanhoe 15
  Verkleedpakken 18
  Sjaan 19
  Antoon 31
  Deftigheid 37
  Bijrollen 41
  Rookwaar 48
  Willem of Wil(l) 54
  Bertus of Bert 58
  Antoon junior of Ton 63
  Een oorlogsdagboek 70
  II OORLOG BOVEN HET IJ 77
  Nieuwendam 79
  Voetbal 85
  ‘Tewerkstelling’ 88
  Asterdorp 93
  Hollandia-Kattenburg 96
  Bommen 98
  Maria 104
  Kogels 106
  De laatste rododendron 109
  Truus’ dagboek 1 112
  Suikerbieten 113
  Johans voedseltocht 117
  Dwang 122
  Truus’ dagboek 2 126
  24 februari 1945 128
  Een pleidooi 132
  Loods 4, Surinamekade 134
  Bleekneusjes 138

  III EERSTE SCHRIFT: DWANGARBEID 143
  Een veewagen 145
  Ziek of niet ziek 147
  ‘Lagerführer’ 153
  Vriendschappelijk vuur 156
  IV TWEEDE SCHRIFT: DE ZUIVELFABRIEK IN ZEDDAM 159
  Een dode 160
  De zuivelfabriek in Zeddam 163
  ‘Toe, mijn jongen’ 167
  Diefstal 170
  Luizen 176
  Wrijving 178
  Doetinchem 183
  Mannah 185
  De echte bevrijding 187
  V DERDE SCHRIFT: REPATRIËRING 189
  Schoenen 190
  Rantsoenen en pakketten 193
  Een fikse ruzie 198
  En dan toch 201
  VI VREDE BOVEN HET IJ 205
  Hoera! 207
  Landsmeer 212
  ‘t Blauwe Zand 218
  Straatschoffies 222
  Madame TicTac 227
  Een legendarische tournee 234
  Jongemannen 240
  Duitse souvenirs 245
  Het Tolhuis 251
  Moeder 258
  Verandering 260
 • Reviews (9 uit 7 reviews)

  10-05-2019
  Bewondering voor Sjaan
  Sjaan is de naam van de oma van de auteur van dit boek. Een vrouw uit Amsterdam Noord die zich niet uit het veld liet slaan, niet voor de oorlog, niet tijdens en niet na de oorlog. In deze drie episoden valt het boek uiteen. In het eerste deel wordt de geschiedenis van de familie Tamse voor en tijdens de tweede wereldoorlog beschreven. Door de prettig lezende ironische stijl geeft de auteur subtiel commentaar op de geschiedenis van zijn familie. Hij heeft zijn verhaal gebaseerd op verhalen van familieleden, maar ook op uitgebreid archiefonderzoek. Het middelste deel van het boek is het dagboek dat grootvader Antoon heeft bijgehouden tijdens zijn Duitse gevangenschap. Dit directe verslag geeft een bijzondere inkijk in de rauwe dagelijkse realiteit van gevangenschap en dwangarbeid onder de Duitse bezetter. In het laatste deel wordt de naoorlogse geschiedenis van de familie uit de doeken gedaan. Met de nodige nostalgie blikt de auteur terug op dit deel van de familiegeschiedenis. Het boek is mooi uitgegeven en rijkelijk voorzien van zwart-wit foto’s. Kortom een prachtig boek waarin een hommage wordt gebracht aan een gewone Amsterdamse, maar bijzondere oma.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  08-05-2019
  Herkenbaar
  Iedereen heeft wel verhalen gehoord over het leven vroeger, in de tijd dat je eigen ouders jong waren of de jeugd van je opa en oma. De schrijver kreeg de beschikking over brieven en dagboeken en verwerkte die informatie tot een interessant verhaal over het leven in vroeger tijd. Hij vermengt dit met zijn eigen herinneringen en observaties. Samen met mooie foto's geeft het een mooie schets van het leven in Nieuwendam. Met name de dagboek aantekeningen over de periode van dwangarbeid geven een beeld van een minder bekende kant van WO II. En de onmacht en frustratie van het wachten op repatrieringsmogelijkheden na de bevrijding wordt goed verwoord.

     Prettig leesbaar
     Mooi beeldmateriaal

  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  06-05-2019
  Een boeiend en zeer informatief boek
  Het interessante en boeiende van dit non-fictieboek is, dat het vanuit verschillende perspectieven en met gebruikmaking van diverse bronnen het leven van een Nieuwendams gezin in Amsterdam-Noord belicht tegen de achtergrond van de historische en maatschappelijke ontwikkelingen aldaar. Het boek sluit enerzijds goed aan bij het thema van de boekenweek 2019 'De moeder de vrouw'. Sjaan, de moeder in het mannengezin, kan beschouwd worden als een geemancipeerde vrouw 'avant la lettre'. Zij liet gerust haar strijkgoed liggen om haar hoofdrollen te repeteren voor de uitvoeringen van het amateurtoneelgezelschap (waarvoor zij ook verschillende prijzen kreeg). Anderzijds past het thema 'oorlog en vrede' heel goed in de Nationale herdenking van 4 en 5 mei, zoals die recentelijk weer heeft plaatsgevonden. Het boek levert een bijdrage aan de kennis en informatie over gewone burgers in oorlogstijd en de impact op het dagelijks leven, ook in de jaren daarna. Met name de ervaringen in de oorlogsjaren van dit gezin (het gezin waarin de vader van de auteur met zijn twee jongere broers opgroeide) beslaan ongeveer de helft van het boek. Daarbij geeft het oorlogsdagboek van de grootvader van de auteur een schat aan informatie over hoe hij en andere Nieuwendamse mannen bij een razzia werden opgepakt in de laatste oorlogsmaanden en als dwangarbeider te werk werden gesteld in het oosten van het land. Daarnaast zijn veel dagboekfragmenten gebruikt van andere inwoners van Amsterdam-Noord en omstreken, afkomstig van bronnen die zijn opgeslagen op het NIOD, Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (voorheen RIOD) Het boek verdient het, ook vanwege de grote hoeveelheid afgebeelde documenten en foto's afkomstig uit Stadsarchief Amsterdam, Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord, NIOD, en het familiearchief, om op grotere schaal verspreid te worden. Het zou m.i. dan ook aanbeveling verdienen om contact te zoeken met een van de kleinere uitgeverijen. Stili Novi in Utrecht zou een mogelijkheid zijn, maar er zijn vast ook andere geinteresseerde uitgevers te vinden.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  30-04-2019
  Reactie
  Ik ben opgegroeid in Nieuwendam, waar ik tijdens de oorlogsjaren 1940-'45 woonde en ik wil na het lezen van dit boek de schrijver graag een compliment maken. De oorlogssituatie in Nieuwendam is accuraat weergegeven, het was voor mij allemaal zeer herkenbaar en ik heb ook geen onjuistheden aangetroffen. Ook het verhaal van 's schrijvers grootvader past daar zeer goed in en geeft mij ook wat meer inzicht in de belevenissen van mijn vader, die gelijk met Tamse Sr werd "opgepikt" en met hem optrok, maar wiens dagboek helaas verloren ging. Ik heb echt van het lezen van dit boek genoten en de paar Nieuwendammers in mijn familie die nog leven, zullen dat zeker ook doen.


  Geplaatst door uit \'t Gooi , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  29-04-2019
  Ontroerend mooi!
  Dit boek schetst de geschiedenis van een familie uit Nieuwendam in de vorige eeuw. Als je het leest, zie je het gewoon voor je! Het is prachtig geschreven, met een sterk gevoel voor ironie. Ik heb er regelmatig om moeten lachen, over de gebeurtenissen die plaatsvonden met de ooms: de vechtpartijtjes, de huiselijke dingen. Maar het was ook mooi om te lezen in wat voor setting de "ooms" opgroeiden. Het oorlogsdagboek van grootvader gaf een pijnlijk beeld van de ontberingen die mannen leden die te werk gesteld werden door de Duitsers, en het verdriet van het overhoop gegooide gezin, ook omdat de drie jongens vanwege voedselgebrek niet in Nieuwendam konden blijven. Zeer de moeite van het lezen waard, ook voor niet-Nieuwendammers!


  Geplaatst door uit Utrecht , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  28-04-2019
  Genoten van sfeer beschrijving van buurt
  un een ruk uitgelezen. veel herkenbare feiten herkenbaar de omgeving


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  26-03-2019
  In één ruk uitgelezen!
  Zelf niet afkomstig uit Amsterdam-Noord, toch voor mij een boeiend verhaal. Goed geschreven, met onderkoelde humor en vaak ontroerend. De beschreven familie komt echt tot leven, zonder overbodige details. Geeft een goed tijdsbeeld, wat dat betreft vergelijkbaar met het werk van Geert Mak. Dit boek verdient het om landelijk in de boekhandel te liggen!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 
×
SERVICE
Contact
 
Vragen