€ 26,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Spirituele dimensies van counseling en therapie

over ontwikkeling en toepassing van intuïtief bewustzijn in hulpverlening

Pir Vilayat Inayat Khan • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De toenemende druk in de wereld veroorzaakt een groeiende behoefte aan zingeving en psychische ondersteuning (therapie, counseling, coaching). De behoefte aan zingeving vertaalt zich in spirituele bewustwording en spirituele groei in de samenleving.

  In dit boek wordt ingegaan de spirituele dimensies van counseling en psychotherapie. Het biedt theoretische kennis en praktisch advies voor alle praktiserende en opleidende counselors en psychotherapeuten én geestelijk verzorgers.

  Pir Vilayat biedt veel praktische technieken aan de therapeut om het bewustzijn te leren kennen en hanteren in de praktijk. De patiënt niet zien als een persoon (‘het’) met een probleem, maar als een wezen (‘Gij’) met bewustzijn, en die mens zelf dat bewustzijn laten ervaren en vanuit een verhoogd bewustzijn naar zichzelf en zijn situatie laten kijken. Daarin schuilt de manier waarop we werkelijk iemand kunnen helpen; de manier van de toekomst: bewust, vanuit een sterk ontwikkelde intuïtie, doelgericht - niet probleemgericht, niet op het verleden gericht zoals de psychoanalyse, maar op de toekomst. Dit impliceert dat de hulpverlener in de eerste plaats de instelling van zijn eigen bewustzijn moet kunnen veranderen: "Je vrede werkt aanstekelijk en helpt mensen hun persoonlijk verdriet te overwinnen."

  Soefisme is sinds de dageraad der tijden de lichtende leidraad voor mensen die zoeken naar de zin van het bestaan. Het oude soefisme werd begin twintigste eeuw door soefi Hazrat Inayat Khan, de vader van de auteur, in een voor moderne westerlingen begrijpelijke vorm gegoten, aangepast aan westerse referentiekaders.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 170mm x 240mm
  Aantal pagina's : 205
  Uitgeverij : Siddhartha DreamWorks
  ISBN : 9789083428703
  Datum publicatie : 06-2024
 • Inhoudsopgave
  Inleiding
  1. Nieuwe instellingen van bewustzijn
  2. De kosmische dimensie van bewustzijn
  3. De transcendente dimensie
  4. Spirituele dimensies van emotie
  5. De persoonlijkheid
  6. Ontwaken
  7. Relaties
  8. Worden wat ik ben
  9. Creativiteit
  10. Regressie en anticipatie
  11. Transformatie
  12. Werken met energie
  13. De kunst van persoonlijkheid
  Over de auteur
  Over soefisme
  Over Hazrat Inayat Khan
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 26,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De zoektocht naar zingeving valt uiteen in drie categorieën. De eerste is dat onze acties voldoening geven - ze zijn zinvol voor ons in díe zin dat we het gevoel hebben dat we iets bereiken dat zinvol is. De tweede is onze latente mogelijkheden in ons wezen ontplooien. Misschien wordt de grootste wanhoop veroorzaakt door wat mensen voelen als falen om te worden wat ze hadden gehoopt te worden. Dit gevoel van mislukking wordt niet zozeer gevoeld op het gebied van het bereiken van dingen als wel op het gebied van wat men zelf geworden is, wat veel belangrijker is. De derde categorie is het verlangen om te begrijpen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren; het is een dorst naar begrip, want het is een oorzaak van enorm verdriet in de ziel om te worden onderworpen aan situaties die men niet begrijpt, of om de zin van het hele leven niet te kunnen zien.
Ontoereikendheid wordt veroorzaakt door ons te identificeren met ons eigen zelfbeeld, erin verstrikt te raken, erin te worden beperkt en erin vast komen te zitten. We neigen er allemaal naar het gevoel te hebben dat we niet perfect zijn, dus wij staan altijd voor het probleem hoe transformatie te ondergaan, hoe te verbeteren. Je moet continu werken om jezelf te perfectioneren, net zoals een kunstenaar continu aan een kunstwerk zou kunnen werken om het steeds te verbeteren. Het probleem met de persoonlijkheid is echter dat we haar niet door onze wil kunnen transformeren, hoe graag we dat ook zouden willen; en toch weten we dat de grootsheid van mensen bestaat in meesterschap, het vermogen om hun leven te monitoren en te besturen, om 'in het zadel' te zitten. Het transformeren van de persoonlijkheid is subtieler dan dit impliceert; het lijkt meer op biofeedback dan op het uiterlijke werk van de kunstenaar. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen