Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Van Anneke tot Aagje

Veertien generaties vrouwen

Joke Wagenaar-Hardon • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Het boek ''Van Anneke tot Aagje' kijkt terug op de geschiedenis van de afgelopen 500 jaar aan de hand van de levens van 14 generaties vrouwen. Zij woonden onder meer in Amsterdam, Leiden en vooral Haarlem en behoorden door de werkzaamheden van hun echtgenoten tot de patriciërsklasse. Het boek is rijk geïllustreerd en fraai vormgegeven.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 240mm
  Aantal pagina's : 120
  Uitgeverij : Wagenaar
  ISBN : 9789082667004
  Datum publicatie : 02-2017
 • Inhoudsopgave
  Inleiding
  Anna Maria de Wolf, Catharina Christina van Doorninck. De twintigste eeuw als historische achtergrond.
  Anna Maria Tydeman, Anna Maria Berkhout, Maria Antonia Hubrecht. De negentiende eeuw als historische achtergrond.
  Anna Maria van Valkenburg, Christina Wynanda le Leu de Wilhem, Catharina Dickx. De achttiende eeuw als historische achtergrond.
  Maria van Assendelft, Maria Olycan, Agatha Dickx. De zeventiende eeuw als historische achtergrond.
  Cornelia Jonk, Margriet Outgersdochter, Aagje Auwelsdochter. De zestiende eeuw als historische achtergrond.
  Tenslotte
  Voormoeders en voorvaders
  Familiewapens
  Geraadpleegde literatuur
  Informatie over afbeeldingen
 • Reviews (7 uit 1 reviews)

  26-05-2017
  Interessante verwarring
  Van Anneke tot Aagje is een echte "doorlezer". vol met interessante feiten en nieuwtjes. De verwarring voor mij is de keuze van de schrijfster om van het NU terug te gaan naar het TOEN, de manier waarop veel mensen hun stamboom opbouwen. Nu het zo uitgebreid is geworden, had het m.i. eerder voor de hand gelegen de vorm van een historische roman te kiezen ( bijv. boek over de Jan Six'en van Geert Mak) en te beginnen bij de oudst teruggevonden stammoeder en zo naar het heden toe te werken. Ieder hoofdstuk beginnen met een 'global view' over een bepaald tijdperk vond ik een aanwinst.

     interessante feiten
     nieuwtjes
     omgedraaide tijdlijn

  Geplaatst door uit HAARLEM , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 7 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Maria Olycan is op 11 juni 1634 te Haarlem geboren. Vader Nicolaas is bierbrouwer. Hij komt uit een regentengeslacht en bekleedt verschillende functies in het lokale bestuur, De familie bezit de bierbrouwerij 'Het Scheepje' aan het Spaarne. Deze brouwerij is dan al drie generaties in het bezit van de familie van moeder Agatha Dickx.
Maria heeft haar vader nauwelijks gekend. Ze is vier wanneer hij overlijdt. Haar grootvader, die 85 jaar is geworden, heeft ze wel goed gekend. Deze Pieter Jacobsz Olycan (1572) is als burgemeester van Haarlem een belangrijk man. Hij is afkomstig uit Amsterdam, alwaar door zijn vader opgeleid tot koopman. Hij leidt enkele handelsmissies naar Spanje en de Baltische landen. Na zijn huwelijk met Maritge Claesdr Voohgt, een dochter uit een Haarlemse brouwersfamilie, vestigt hij zich in Haarlem, neemt een brouwerij over van zijn schoonfamilie en koopt nog twee brouwerijen aan het Spaarne. Pieter en Maritge krijgen 15 kinderen, die op één na allemaal een telg uit een brouwerij huwen. Frans Hals heeft portretten van beiden geschilderd, evenals van hun oudste zoon, Jacob Pietersz Olycan en diens echtgenote Aletta Hanemans. Nicolaas komt voor op enkele schuttersstukken. Van Maria is geen portret bekend. Frans Hals heeft wel haar tante Maria, een zuster van haar vader, geschilderd. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen