€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Van rat naar regenboog

Over misbruik, overleven, kracht en liefde

Herman Bosveld • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Herman Bosveld was amper acht jaar toen zijn vader stierf en zijn wereld ineenstortte. Al snel kwam een stiefvader in beeld, die hem aanduidde als ‘die rat’. Heftige ruzies en talloze verhuizingen zorgden voor een onveilige jeugd. Zijn moeder was een egocentrische vrouw, die hem keer op keer wist te kleineren. Op school werd hij gepest. Bij zijn stiefbroer zocht hij vriendschap, maar het werd misbruik. Eenmaal volwassen wist hij de verwoestende kracht van vernedering te pareren. Doorzettingsvermogen maar ook toeval gaven zijn leven een glorieuze wending.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 152
    Uitgeverij : Herman Bosveld
    ISBN : 9789465115801
    Datum publicatie : 03-2025
  • Inhoudsopgave
    1. PROLOOG
    2. AFSCHEID
    3. DE PRINS VAN WALES
    4. TRAUMA
    5. ‘WIJ SCHRIJVEN MET ONZE RECHTERHAND’
    6. BERGAFWAARTS
    7. EEN LEVENSLUSTIG GEZIN
    8. DE INDRINGER
    9. DE WERELD OP ZIJN KOP
    10. DE HUWELIJKSE STAAT
    11. ‘DIE HOLLANDER’
    12. EN TOEN WAS ER SEKS
    13. TWEE LINKERHANDEN
    14. UIT DE KAST
    15. ‘DIE RAT’
    16. LEVERMAN WORDT BOSVELD
    17. NIEUWE VERGEZICHTEN
    18. ROBERT LONG
    19. DE FIAT 850 SPECIAL
    20. ‘DIT IS GEEN LEVEN’
    21. DE BLANKE LELIE OP HET MODDERBAD
    22. HOLLYWOOD
    23. OP EIGEN BENEN
    24. SWINGING SIXTIES
    25. EEN TRIPJE LONDEN
    26. DE BEVOCHTEN CARRIÈRE
    27. AD
    28. ASEKSUEEL
    29. ‘DAN DOE JE NIET MEER MEE’
    30. HET HOMOHUWELIJK
    31. HARTELOOS
    32. HOMOSEKSUALITEIT VERBODEN
    33. MOEDER
    34. EPILOOG
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Na moeders huwelijk stond mijn wereld volledig op zijn kop. Van de ene op de andere dag veranderde mijn achternaam: Herman Bosveld werd Herman Leverman. Herman Bosveld was weliswaar gedoopt, had de katholieke kerk bezocht en ook al de eerste heilige communie gedaan, maar door dit alles ging een resolute streep. Herman Leverman was niet langer katholiek, maar gereformeerd. Voortaan ging ik naar de Gereformeerde Kerk.

Anders dan bij de katholieken duurden de diensten er eindeloos. Bij de allereerste dienst vertelde de dominee over het zout der aarde, ontleend aan de woorden van Jezus richting zijn discipelen. Het is de enige tekst die mij is bijgebleven. Bob en ik schuifelden verveeld op onze bankjes. Al gauw zei mijn recalcitrante stiefbroer: ‘We houden het hier voor gezien, we gaan niet meer naar die stomme kerk, we kunnen wel iets leukers verzinnen.’ Ik reageerde verrast: kon dat? Mocht dat? Nou ja, als grote broer Bob het zei… Op de eerstvolgende zondag spijbelden we en gingen spelen in de in aanbouw zijnde woningen. Dat patroon herhaalde zich op de zondagen die volgden. Wist moeder van ons spijbelgedrag? Vermoedde ze iets? Geen idee, maar ik denk eigenlijk dat het haar koud liet. Waarschijnlijk was ze allang blij enkele uren verlost te zijn van die druktemakers, want dat waren we.

Uiteraard werd ook de schoolkeuze aangepast en afgestemd op het nieuwe geloof. Op negenjarige leeftijd maakte ik midden in het leerjaar de overstap naar de School met den Bijbel. Daar ging het de eerste de beste dag al mis. Er was mij op het hart gedrukt bij het bidden geen kruis te slaan, zoals ik gewend was. Daar deden gereformeerden niet aan. Natuurlijk ging het fout, gewoontegetrouw sloeg ik bij het gebed een kruis. Een klasgenoot zag het en sprak me bestraffend aan. ‘Waarom sla jij een kruis? Dat doen we hier niet. Ik heb gezien dat je dat deed.’ Ik wist niets beters te doen dan te ontkennen: ‘Nee hoor, een kruis slaan? Dat zal ik nooit doen.’ Bij mezelf dacht ik: tjeetje, dat wordt opletten voortaan.

Behalve een andere naam, een ander geloof, een andere school en nieuwe huisgenoten hadden we ook Arnhem achter ons gelaten en waren we verkast naar De Bilt, waar moeder aan Laan 1813 een nieuwbouwwoning had gekocht. Ze wilde niet langer bij haar familie in de buurt wonen en Leverman kwam uit het nabijgelegen Utrecht. Ik weet nog dat ik die laatste dagen door Arnhem liep, dat ik over de markt zwierf en dacht: dit is de laatste keer dat ik hier loop. Het was een constatering, die op dat moment geen gevoelens bij me opriep. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen