€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Geen liedje maar een gebed
  Geen liedje maar een gebed (boek)
 • Cover Over hoe het ook al weer zat met de vlinder en de rups
  Over hoe het ook al weer zat met de vlinder en de rups (boek)

Verdun

Joop Wassenaar • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Verdun is een pleidooi voor “micro-geschiedenis”. Zijn vader was in '40-'45 actief in het verzet, de auteur in de buitenparlementaire beweging van de jaren tachtig. Geen van beiden zijn lid geweest van een afgebakende, welomschreven groep. Onderduikorganisaties, knokploegen of kraakbewegingen, het zijn mooie verzamelnamen voor in geschiedschrijvingen en herdenkingsjaren. Maar ze beschrijven niet de werkelijkheid van oorlog en illegaliteit.
  “Mijn vader en ik waren allebei, ieder in onze eigen tijd en in onze eigen omstandigheden, onderdeel van een legertje mannen en vrouwen voor wie het gevaarlijk was bij naam bekend te zijn. Wij waren allebei omringd door zowel penose als engelen. Wij waren allebei het ene moment trouw en even later wetbreker. En wij waren allebei eenzaam op de momenten waarop we onze morele afweging moesten maken.”
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 135mm x 215mm
  Aantal pagina's : 332
  Uitgeverij : To&From;
  ISBN : 9789527342060
  Datum publicatie : 03-2020
 • Inhoudsopgave
  Opdracht 7

  Proloog
  1. Verdun 11
  2. Voorwoord 15

  Eerste deel: Jeugdland
  3. Zomermorgen 25
  4. Jeugdland 35
  5. Ontwaken 39
  6. Zonsondergang 45
  7. Bijltjesdag 49
  8. De Grote Oorlog 55
  9. De Grote God 67
  10. Jonge jaren 75
  11. Vermogensaanwasdeling 81
  12. Kanonnenvlees 89
  13. Police Academy 101

  Tweede deel: Tropenzomers
  14. Adrenaline 109
  15. Tropenzomer (1) 113
  16. Tropenzomer (2) 123
  17. Handel is wandel 151
  18. Dertien ambachten 163

  Derde deel: Het scherp van de snede
  19. Voor Elkaar Door Elkaar 175
  20. Der Tod der Elsa Baskuleit 181
  21. Oog om oog 193
  22. Het recht op verzet 199
  23. Luchtoorlog 205
  24. In de dierentuin 209
  25. Het Turfschip van Leeuwarden 221
  26. My beautiful lover 227
  27. Kornwerderzand 247
  28. Woongroep Staatsliedenbuurt 261
  29. Bureau Oorlogsvrijwilligers 271
  30. Bureau Raampoort 275
  31. Het scherp van de snede 287
  32. De verovering van de ruimte 301

  Epiloog
  33. Zusters 319
  Nawoord 331
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Op de avond voor de eerste maanlanding brak mijn vader in tranen uit. Hij was toen echter al te oud om door Neil Armstrong van zijn stuk te worden gebracht. Zijn leven omspande bijna de hele twintigste eeuw, met al haar grote stappen voor de mensheid. Hij zei ooit dat hij, meer dan van het verminderen van afstanden, onder de indruk was van de uitvinding van het lawaai. Een rake typering van het verschijnsel moderniteit. Het oor als dat deel van ons lichaam dat het meest te maken heeft gehad met de industriële revolutie. Zo beschouwd was het gehuppel van de mens in de grijze maanstof voor de verandering een stille gebeurtenis.
Mijn vader had 19 juli 1969 de leeftijd bereikt waarop men zich meer met het verleden dan met het heden gaat bezighouden. Hij zou de volgende dag zesenvijftig jaar worden en had zichzelf een opmerkelijk verjaarscadeau toebedacht. Ik neem aan dat de meeste mensen die rond die historische dag jarig waren een televisietoestel met de allernieuwste snufjes op hun verlanglijstje hebben gehad. Maar wij reisden voor pa’s feestje naar Verdun, in Noord-Frankrijk.
Verdun deed zich aan ons voor als een keurig onderhouden, groen heuvellandschap. Pas schooljaren vol aard-rijkskunde en geschiedenis later, heb ik alle groene maar bloem- en boomloze heuvels in Duitsland, Frankrijk en Rusland leren zien als de resten van bloedvergieten en vernietiging tijdens één van beide wereldoorlogen. Rond Verdun sneuvelden in '14-'18 een miljoen mensen.
In de avond van die negentiende juli onderzochten wij kinderen met behulp van pa’s verrekijker natuurlijk de maan, een bleke vorm tegen de paarse zomerhemel, op tekens van de aanwezigheid van haar veroveraars. Mijn moeder ging, tijdens onze eerste buitenlandse trip ooit, geheel op in de zorg om onze gezondheid en sjouwde rond met zonnecrême en drinkwater. Maar op mijn vader had het lieflijke landschap van Elzas-Lotharingen een verwoestende uitwerking.
Hij droeg weliswaar zijn zware camera van Tsjechoslowaakse origine om zijn nek maar heeft ons nooit enig beeld van de plek getoond. Hij dwaalde op de begraafplaats urenlang langs de diverse sierzerken en standbeelden. Ik zag hoe zijn schouders schokten in de witte hemdsmouwen en mijn oren vingen zijn gebrul. De man huilde niet, hij brulde als een dier, als een gewond paard. Mijn vader vergoot ook geen tranen zoals ‘n mens dat doet. Hij had zijn bril afgenomen en wreef met de linkerhand in zijn ogen. Maar zijn wangen met de eerste tekenen van een nieuwe baard bleven droog.

Het heeft mij jaren gekost om de reden van mijn vaders verdriet te achterhalen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen