Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 29,50


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Vijf artikelen uit de Geestgronden
  Vijf artikelen uit de Geestgronden (boek)
 • Cover
  "De West" in Egmond-Binnen (boek)

Vier eeuwen Waterrijk

Rita Bijl & Aarnout Leijnse • Boek • hardback

 • Samenvatting
  In de nabijheid van Egmond-Binnen stonden in het verleden een aantal buitenhuizen of duinboerderijen. Om er maar eens enkele te noemen: Waterrijk, de Westert, Zeldenrust, Vredesteijn, Tijdverdrijf, Diederik.
  Ze waren vaak het eigendom van rijke kooplieden uit Amsterdam. Deze kochten de duinboerderijen als buiten, om in de zomer de stad te ontvluchten. ‘s-Zomers kon het namelijk aardig ruiken in Amsterdam omdat de grachten als een soort open riolen dienst deden. Vanzelfsprekend was de eigenaar (na 1784 de Heer of Vrouwe van de Heerlijkheid Egmond) niet altijd zelf de bewoner van de boerderij. De duinboerderij werd meestal door de eigenaar verpacht aan een boer, die het land bewerkte en het vee verzorgde. Deze pachter ging dan in de zomer, als de koopman naar zijn buiten kwam, met zijn gezin in de stal wonen. De eigenaar betrok dan het woongedeelte van de duinboerderij. Ook gebeurde het dat men in de duinboerderij een kamer gereed hield voor de eigenaar voor als hij, bijvoorbeeld in de zomer, daar enige tijd wilde doorbrengen. Meestal woonde de pachter op de boerderij, maar het kon ook voorkomen dat hij elders woonde. Één van de oudste duinboerderijen, zo niet de oudste, is de nog bestaande duinboerderij Waterrijk. Het is namelijk zo’n vier eeuwen geleden dat er, op de plaats waar nu de duinboerderij Waterrijk ligt, al sprake was van bebouwing. Later, rond 1680, werd die bebouwing op een kaart voor het eerst aangeduid met een naam, namelijk “Waterrijck”.
  N.B. Dit boek is een hernieuwde uitgave van het in 2009 verschenen boek; aan de tekst en de afbeeldingen is nagenoeg niets veranderd.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 210mm x 297mm
  Aantal pagina's : 83
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 04-2019
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 29,50


niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen