€ 20,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

vijfentwintig korte verhalen

Wim van Dijk • Boek • hardback

  • Samenvatting
    Echt waar? Ja, zo is het echt gegaan, nou ja, zo ongeveer is het gegaan. Verrassend inderdaad, maar zo is de werkelijkheid. De werkelijkheid zoals ik die ervaren heb tijdens onze reizen door de VS en Canada, bij het rijden van de Elfstedentocht, in de criminele grachtengordel van Amsterdam, in de psychiatrie, op de Waddeneilanden en waar niet al. Over verbazing gaan deze 25 korte verhalen. Ik heb ze geschreven op schrijfkringen en -cursussen.
    Goede verhalen mogen niet verloren gaan. Daarom deze bundel.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 130
    Uitgeverij : Wim van Dijk
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 03-2021
  • Inhoudsopgave
    Tussen 2010 en 2020 heb ik veel verhalen geschreven. Ik nam toen deel aan de schrijfcursussen van Nicolien Mizée en Wilma Geldof en was lid van de Amersfoortse Schrijfkring.
    Dit is een ‘best-of-bundel.’ De behoefte om die samen te stellen komt voort uit het besef dat de beste verhalen anders maar rondslingeren. Zonder enige ordening en aandacht. Daarvoor zijn ze mij te dierbaar. Daarom heb ik de 25 beste verhalen opgenomen in deze bundel.

    Ze zijn me dierbaar omdat er indringende herinneringen in vastliggen. Ik heb ze niet geheel waarheidsgetrouw vastgelegd. Meestal gaf ik een draai aan de realiteit. Uiteindelijk gaat het mij om het verhaal, niet om de werkelijkheid.

    Het laatste verhaal is geen verhaal, maar een eenakter voor twee personen. Gebaseerd op een gebeurtenis die zich werkelijk zo heeft voorgedaan. Zo ongeveer dus.
    Het verhaal De neef van Mata Hari heeft bij de schrijfwedstrijd van Literatuur Prijs Zeist 2020 een eervolle vermelding gekregen.
    De verhalen Jerke, De nachtzuster en De beeldschone belofte zijn ook verschenen in de bundel Woensdagavonden van de Schrijfkring Amersfoort.
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 20,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Opwindend kan ik dit pas heropende, provinciale museum niet vinden. Ik slenter door een zaal met stillevens, portretten en landschappen. De meeste zijn van lokale schilders uit de 17e en 18e eeuw. Ik hoop dat de afdeling moderne kunst, die in een nieuwe vleugel is ondergebracht, me wel zal boeien. Er is nauwelijks publiek en dat bevalt me wel. Op een aantal plekken ben ik het liefst alleen. Dit is er één van.
In een hoek van de volgende zaal zie ik een tweedelig kamerscherm staan. In de toelichtende tekst op de muur lees ik dat dit kamerscherm heeft toebehoord aan Mata Hari. Mijn loomheid is meteen geweken. Ik buig voorover en bewonder de afbeeldingen van bloemen, druiventrossen, vogels en vlinders, ingelegd in ivoor en paarlemoer.

Ik loop naar de andere kant van het scherm en neem de gedaante aan van een Franse officier ten tijde van la Grande Guerre. Ik kijk om me heen en zie een fles cognac op een mahoniehouten tafeltje staan. Ik schenk een glas in, mijn hand trilt van vermoeidheid en ik mors op de mouw van mijn uniformjas. Mijn uniform stinkt naar kruitdamp, vocht, ratten, bloed en nu ook naar alcohol. Ik trek de jas uit en gooi hem over de sofa. De officiersinsignes naar boven gekeerd.
Waar blijft die vrouw? We hebben toch een duidelijke afspraak? Afspraak is afspraak, dat geldt ook voor Mata Hari. Ik moet tenslotte over een paar uur weer bij mijn manschappen zijn.
Ik kijk naar mijn laarzen. Bruin, zwart? Wat is nou de oorspronkelijke kleur? Modder uit de loopgraven heeft ze grauw gemaakt. Ik sjor ze uit en gooi ze aan de kant. Mijn geweer staat tegen de muur. Mag ik ook wel eens schoonmaken. Vooral de bajonet. Ben blij dat ik hem heb. Zonder mijn bajonet had ik hier nu niet gezeten. Ik grijns. Niet gezeten inderdaad, gelegen had ik, maar niet hier. In de hel daarbuiten, zoals veel kameraden daar nu liggen.
Ze is er nog steeds niet. Eerst opwinden en dan laten wachten. Echt vrouwengedrag. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen